ZMEURA – sursă incredibilă de sănătate pentru mămici

Cine nu adoră zmeura? Proaspătă, direct de pe tufiş sau dintr-un recipient de plastic ― zmeura este un răsfăţ absolut delicios pentru fiecare şi, în plus, foarte sănătos. Face parte din familia Rosacea, cele mai întrebuinţate fiind fructele, pentru gustul irezistibil, deşi trebuie să ştim că toate părţile plantei sunt comestibile şi posedă proprietăţi terapeutice notabile.

 

De exemplu, frunzele zmeurei au fost folosite timp de secole în medicina populară a multor ţări. Astăzi, sunt folosite şi în scopul fortificării potenţialului reproductiv al femeilor.

 

Zmeura pentru viitoarele mămici

Ceaiul din frunze de zmeură are un gust amărui, dar plăcut. Reprezintă o sursă accesibilă de vitamine şi minerale şi este tipul de băutură pe care putem să o consumăm în fiecare zi. Decoctul este bogat în vitamina A, B1, B3, C, calciu, magneziu şi potasiu şi este benefic pentru toată lumea, în special pentru femei.

 

Frunzele de zmeură ajută la restabilirea ciclului menstrual neregulat, diminuează sângerarea excesivă şi reduce durerea în timpul menstruaţiei. Sunt benefice şi în timpul sarcinii. Moaşele timp de secole au ştiut despre aceste proprietăţi preţioase ale zmeurei.

 

Zmeura este recomandată în orice stadiu al sarcinii. Previne avorturile, toxemia şi rupturile în timpul naşterii.

 

Indienii au folosit zmeura pe post de substanţă tonifiantă pentru sistemul de reproducere al femeii. În anii 40 ai secolului XX, aceste tradiţii au primit o justificare ştiinţifică: cercetătorii au demonstrat că extractul obţinut din frunze de zmeură sporeşte contracţiile şi uşurează naşterea.

 

Un studiu efectuat în 2001 şi publicat în Journal of Midwifery a specificat că femeile care au folosit decoct din frunze de zmeură, au avut parte de o naştere uşoară şi în foarte puţine cazuri a fost necesară folosirea forcepsului. Oamenii de ştiinţă australieni au constatat în 1999 că femeile care au consumat zmeură au avut nevoie foarte rar de operaţie cezariană.

 

Decoctul de zmeură ajută la restabilirea tonusului diafragmei pelviene după naştere şi reduce sângerarea postpartum. Planta sporeşte producţia laptelui şi îl îmbogăţeşte cu substanţe nutritive.

 

Alte întrebuinţări utile ale zmeurei

Zmeura are efecte benefice şi asupra altor organe interne. Este folosită în cazul problemelor legate de prostată şi activitate lentă a intestinului. Zmeura produce un efect astringent uşor care ajută la diaree şi constipaţie şi îmbunătăţeşte funcţia colonului.

 

Frunzele de zmeură sunt utile pentru dureri în gât şi ulcere în cavitatea bucală. Decoctul din frunze este folosit pe post de soluţie de uz extern pentru spălarea ulcerelor şi rănilor. Decoctul de zmeură ameliorează febra, crampele în picioare şi inflamarea ochilor.

 

Zmeura are un efect moderat, de aceea este cel mai bine este să preparăm o infuzie puternică. În acest scop, trebuie să turnăm 0,5 litri de apă clocotită peste 30 grame de frunze uscate şi se le lăsăm timp de o jumătate de oră. Dacă preferaţi ceaiul de zmeură în pliculeţe, acesta trebuie infuzată nu mai puţin de 15 minute. Consumaţi câte 1-3 căni de infuzie pe zi.

 

Dacă nu vă plac ceaiurile din plante, în farmacii puteţi găsi extract de frunze de zmeură sub formă de capsule şi tincturi. Dar nu le confundaţi cu zmeura cetonă, care este un supliment sintetic pentru slăbire.

 

(Sursa: Epoch Times România)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here