Ziua copilului, rememorată în cadrul proiectului „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est ”

Ziua copilului a fost marcată prin două evenimente inedite organizate în cadrul proiectului anual al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi: o expoziţie cu obiecte din regimul comunist, realizate sub coordonarea Prof. Tiberiu Părpăuţă, culese de elevii de la Colegiul Economic Administrativ Iaşi şi dezvăluirile unei copilării din perioada comunistă istorisită de Lăcrămioara Stoenescu în cartea „Copii, duşmani ai poporului”.

 

 

”Avem de a face cu o expoziţie fotografică ce a făcut parte dintr-un proiect al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. E un altfel de muzeu, însă aici, pe foaierul Aulei Magna, se află doar o parte din ceea ce noi am reuşit să adunăm. În mare parte sunt documente originale, semnate în original de către Nicolae Ceauşescu, dar şi multe obiecte care erau folosite pentru uzul casnic şi nu numai în perioada regimului comunist”, a declarat în deschiderea evenimentului Prof. Tiberiu Părpăuţă, curatorul expoziţiei. Una dintre elevele care a contribuit la adunarea exponatelor a precizat că ”a rămas uimită de evenimentele petrecute în acea perioadă, cu atât mai mult cu cât nu a apucat să o trăiască şi o cunoaşte doar din poveştilor părinţilor”.

 

Doamna Inspector Lăcrămioara Iordăchioaia, prezentă la eveniment a felicitat atât ideea elevilor de la Colegiul Economic Administrativ ”care nu sunt la prima acţiune de genul”, cât şi pe coordonatorul proiectului „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est”, pe care l-a considerat drept „un exerciţiu foarte bun”.

 

 

În partea a doua a evenimentului, elevii şi studenţii au putut afla despre copilăria trăită de Lăcrămioara Stoenescu în perioada regimului comunist, fapt ce a stat la baza uneia dintre  cărţile scrise de aceasta – „Copii, duşmani ai poporului”.

 

„Am venit cu mare dorinţă de a vedea această expoziţie şi totodată la invitaţia domnilor Sorin Bocancea şi Daniel Şandru cu care am mai colaborat. Ceea ce fac ei prin acest proiect este extraordinar. Cartea „Copii duşmani ai poporului” vorbeşte despre copilăria mea dramatică. Depostarea a 800 de copii din Giurgiu în toate oraşele şi satele din ţară. Aceşti duşmani ai poporului erau fie deţinuţii politici, negustorii, macedonenii, basarabenii refugiaţi, femeile deportate.  Pentru mine copilăria în comunism a fost o dramă. A fost, mai întâi, arestarea tatălui meu, apoi deportarea în acel tren de vite pentru 7 zile, iar în final exmatricularea din clasa a 5-a. Acum cred că aceste lucruri s-au întâmplat tocmai pentru a scrie această carte. Voi trebuie să ştiţi adevărul despre comunism şi nu din cărţile de literatură, ci din istorisirile şi declaraţiile celor care au trăit acele orori”, a conchis autoarea cărţii.

 

Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, coordonatorul proiectului „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est”, a precizat că ”evenimentele de astăzi au ca scop marcarea zilei de 1 iunie, ziua copilului. Această expoziţie, manifestarea cu numărul 12 din cadrul proiectului, ne aduce în faţă tot felul de obiecte care ne aduc aminte ce a însemnat comunismul pentru noi. Cartea doamnei Lăcrămioara Stoenescu, al 13-lea eveniment, prezintă pe unul dintre duşmanii poporului care a continuat să rămână cu acest statut”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here