Zi decisivă pentru Europa. Britanicii decid astăzi dacă rămân sau nu în Uniune

46.499.537 de alegători sunt așteptați, astăzi, la urne în cadrul referendumului privind rămânerea sau ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Urnele se deschid la ora locală 7.00 (09:00 – ora României) și se vor închide la 22:00 (24:00 – ora României). La scurt timp, vor fi date publicității rezultatele unui sondaj realizat la ieșirea de la urne de Institutul YouGov.
 

Din numărul total de persoane cu drept de vot, cele mai multe sunt din Anglia – 38,96 milioane. Anglia este urmată de Scoţia – 3,99 milioane, Țara Galilor – 2,27 milioane, Irlanda de Nord – 1,26 milioane și Gibraltar – 24.117.

 

Cea mai mare circumscripţie este Birmingham – 700.000 de alegători, iar cea mai mică – Insulele Scilly, cu doar 1.700 de alegători.

 

Majoritatea sondajelor indică un avantaj de doar câteva procente pentru tabăra anti-Brexit, dar sunt și cercetări sociologice favorabile taberei care susține ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, asta în condițiile în care în jur de 10% la sută dintre alegători s-au declarat nehotărâţi.

 

Votanții vor primi un singur buletin de vot pe care este scrisă întrebarea: „Regatul Unit ar trebui să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?”.

 

Toți cei care au drept de vot la alegerile generale parlamentare în Regatul Unit pot vota la referendum, inclusiv britanicii, irlandezii și cetățenii din Commonwealth care au împlinit vârsta de 18 ani și care sunt rezidenți în Regatul Unit.

 

Au drept de vot, de asemenea, cetățenii Regatului Unit care sunt rezidenți peste hotare și care au fost trecuți în registrul de vot parlamentar în ultimii 15 ani, precum și cetățenii irlandezi care s-au născut în Irlanda de Nord și au fost înregistrați să voteze în Irlanda de Nord în ultimii 15 ani. Pot, totodată, să voteze britanicii și cetățenii din Gibraltar care au drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European.

 

Referitor la voturi și la numărarea lor, Comisia electorală spune că regulile referendumului nu prevăd o renumărare la scară națională a voturilor în nici un fel de circumstanțe. Orice cerere de renumărare a voturilor va avea loc la nivel local și aceasta se va stabili de către Counting Officer. Se așteaptă ca renumărări locale să aibă loc mai degrabă în cazul în care a fost identificată o anumită problemă în cadrul procesului de numărare într-un centru decât atunci când s-a încheiat centralizarea.

 

Rezultatul referendumului național poate fi contestat doar pe cale judiciară și o cerere în acest sens trebuie depusă în termen de șase săptămâni, informează Agerpres.

 

BRITAIN STRONGER IN EUROPE. Tabăra celor care consideră că viitorul Regatului Unit este în UE e condusă de fostul CEO al Marks and Spencer, lordul Stuart Rose. Alături de el sunt, printre alții, premierul David Cameron, liderul laburist Jeremy Corbyn și majoritatea parlamentarilor din partidul său.

 

Potrivit BBC, cei care se opun Brexitului au strâns pentru campanie aproape 7 milioane de lire sterline, dintre care 2,3 milioane au fost donate de Lordul Sainsbury, cunoscutul magnat al supermarketurilor.

 

Principalele argumente:

Beneficiliile economice are apartenenței la UE depășesc, în mod clar, costurile.

Nivelul taxelor plătite de imigranți, în special de cei din UE, este mai mare decât nivelul beneficiilor.

Apartenența la Europol permite Regatului Unit să facă schimb de informații și să combată criminalitatea transfrontalieră.

Influența Marii Britanii pe scena internațională s-ar diminua dacă ar părăsi UE.

UE se asigură că bunurile importante respectă standardele de calitate europene.

Mulți fermieri britanici vor intra în falimentul fără fondurile UE.

 

Brexitul va genera un șoc economic și va încetini ritmul de creștere a economiei britanice.

 

VOTE LEAVE. Tabăra celor care vor ieșirea din UE îl are în centru pe fostul primar al Londrei, Boris Johnson. Alături de el au venit și o serie de grupări precum Farmers for Britain și Muslims for Britain. Liderul UKIP, Nigel Farage, nu face parte din VOTE LEAVE, el și partidul său preferând să aibă o campanie separată pentru susținerea Brexit.

 

Boris Johnson și aliații săi au strâns aproximativ 2,7 milioane de lire sterline, cel mai mare donator fiind omul de afaceri Patrick Barbour, care a oferit 500.000 de lire.

 

Principalele argumente:

Dacă Regatul Unit ar părăsi blocul comunitar, miliarde de lire ar deveni disponibile pentru finanțarea altor priorități.

Serviciile publice sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de imigranți.

Teroriștilor le e mai ușor să ajungă în Marea Britanie pentru aceasta este în UE.

Calitatea de membru al NATO și al Consiliului de Securitate ONU sunt mai importante pentru securitatea Regatului Unit decât apartenenţa la UE.

Birocrația din UE face ca bunurile și serviciile să fie mai scumpe.

Contribuția la bugetul Politicii Agricole Comune este mai mare decât fondurile primite de fermierii britanici.

Guvernul de la Londra va putea negocia de unul singur în relațiile comerciale cu alte state.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here