Primăria comunei Tansa va plăti 105.000 lei pentru un grup sanitar în curtea unui cimitir din localitate. Comuna cu circa 3.000 de locuitori, una din cele mai sărace din județ, va aloca banii către o firmă din localitatea Țibănești pentru construirea anexei la praznicarul din curtea cimitirului. Contractul a fost atribuit unei firme cu doar trei angajați. Primarul liberal Daniel Voinescu a evitat să ofere detalii exacte despre grupul sanitar. „Dispune de antecameră, cu două grupuri sanitare pentru femei, două pentru bărbați, una pentru persoanele cu dizabilități”, a spus Daniel Voinescu, primarul comunei Tansa. Proiectul de hotărâre a fost votat cu unanimitate de voturi de cei 13 consilieri din localitate.
Primăria unei comune din sudul județului Iași a dat o lovitură importantă în domeniul achizițiilor publice. În localitatea ieșeană Tansa, tocmai în curtea unui cimitir, se va construi o toaletă la preț de garsonieră. Astfel, Primăria comunei Tansa, condusă de liberalul Daniel Voinescu, va aloca aproape 105 mii lei (circa 22 mii euro), sumă fără TVA, pentru a construi un grup sanitar anexă la praznicarul din curtea cimitirului aflat în satul Suhuleț. Investiția a trecut ca prin brânză de Consiliul Local din Tansa, cei 13 aleși locali fiind de acord cu proiectul de hotărâre propus de primarul liberal.
O firmă cu trei angajați a câștigat contractul
Investiția a fost aprobată inițial în 2020, suma alocată fiind de 81 mii lei. Ulterior, în 2022, Consiliul Local Tansa a avizat noii indicatori tehnico- economici ai proiectului, suma fiind stabilită la 124 mii lei. Recent, Primăria din Tansa a găsit și firma care se va ocupa de investiția din curtea Bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Suhuleț. Contractul a fost semnat cu societatea Andrei și Amaya SRL din Țibănești, firmă gestionată de Constantin Ciocodan. Contractul a fost atribuit a doua zi după publicarea pe sistemul electronic de achiziții publice. Firma a avut pe 2021 o cifră de afaceri de circa 250 mii lei, un profiut de nici 4.000 lei și a înregistrat datorii de 35 mii lei, cu 3 angajați.
Deficit bugetar de peste jumătate de milion de lei în 2022
Comuna Tansa are 3.167 de locuitori, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, localitatea fiind pe la coada județului din acest punct de vedere. Satul Suhuleț are circa 1.300 de locuitori, conform ultimelor date ale recensământului. Datele statistice arată că localitatea se află pe locul 25 în județ ca număr de șomeri și are o singură unitate de învățământ, cu 48 de preșcolari și 174 de elevi înscriși la cursuri. Comuna a avut în 2022 venituri de 6,2 milioane de lei, fiind pe locul 80 din 98 de localități din județ la acest capitol. Conform datelor oficiale, comuna ieșeană a avut un deficit de circa 570 mii de lei pe parcursul anului 2022.
Primarul nu știe dimensiunile investiției. „Dispune de antecameră”
Comuna condusă de liberalul Daniel Voinescu și-a făcut însă pofta și a inițiat acea procedură prin care la biserica din satul Suhuleț va fi amplasat grupul sanitar de peste 20 mii de euro. Cu toate acestea, Daniel Voinescu, primarul comunei Tansa, nu a vrut să spună ce dimensiuni va avea grupul sanitar din curtea bisericii de la Suhuleț.
„Nu pot să spun exact ce dimensiuni are. Dispune de antecameră, cu două grupuri sanitare pentru femei, două pentru bărbați, una pentru persoanele cu dizabilități. Dispune de apă caldă, chiuvetă, tot ce trebuie. Sunt incluse și racordurile la canalizare și altele”, a spus Daniel Voinescu, primarul comunei Tansa. Proiectul a trecut și pe la Direcția de Urbanism de la Consiliul Județean în urmă cu mai mulți ani, fiind vorba de extinderea clădirii praznicarului din cimitir prin amenajarea grupului sanitar.
Vlad ROTARU
Îl verifica cineva pe acest primar? Nu e singura achizie de genul asta!