Washingtonul se declară îngrijorat de efectuarea unui test de rachetă de către Moscova

Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu efectuarea unui test de rachetă de croazieră de către armata rusă, apreciind că astfel Rusia a încălcat un acord bilateral privind forţele strategice, semnat în 1987, a anunţat joi Departamentul de Stat american.
 

Washingtonul a subliniat că există „posibilitatea unei încălcări” a Tratatului Rachetelor Nucleare cu Rază Medie de acţiune (INF), semnat la 8 decembrie 1987, de către Statele Unite şi Uniunea Sovietică, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Jennifer Psaki, după apariţia unor informaţii privind efectuarea unui test de rachetă de croazieră rusă.

Psaki a fost intervievată cu privire la articolul apărut joi în cotidianul The New York Times, care a anunţat, citând oficiali din cadrul serviciilor de spionaj americane, că Rusia a efectuat teste cu un nou tip de rachetă de croazieră încă din anul 2008.

 

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane a confirmat informaţiile apărute în acest cotidian, adăugând că acţiunile Rusiei „provoacă întrebări în ce priveşte respectarea tratatelor asupra controlului armamentului, inclusiv a Tratatului INF”.

Acest tratat, semnat între Statele Unite şi Rusia şi întrat în vigoare la 1 iunie 1988, „obligă ambele părţi să distrugă, la trei ani după intrarea în vigoare a documentului, toate rachetele lor balistice şi de croazieră, care pot fi lansate de la sol cu o rază cuprinsă între 500 şi 1.000 de kilometri, precum şi rachetele cu raza între 1.000 şi 5.500 de kilometri”, potrivit ONU.

Psaki a explicat că Moscova şi Washingtonul discută timp de mai multe luni despre acest subiect şi că Statele Unite au iniţiat o „reexaminare a cazului, pentru a stabili dacă a avut loc o încălcare” a Tratatului INF.

 

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here