VOTAȚI ACUM! Logos, singura campanie adevărată din Iaşi. Nu e sigur că va obţine premiul şi finanţarea visată, dar Serinella Zara a arătat ce înseamnă să fii profesor

O idee excelentă: ca să-i faci pe adolescenţi să citească, organizezi un club de lectură în care au ocazia să-i cunoască pe autorii cărţilor. Clubul Logos de la Colegiul Eminescu poate fi votat pe internet pentru a câştiga unul dintre premiile scoase la bătaie de Petrom în campania „Ţara lui Andrei”.

 

Un proiect cultural ieşean are şanse să obţină finanţare de la PETROM în cadrul concursului „Ţara lui Andrei”. Atipic pentru concurs este faptul că ieşenii nu cer bani pentru dotări materiale, ci pentru a se întâlni cu scriitori de renume. Proiectul, coordonat de profesoara Serinella Zara, poate fi încă votat până pe 15 mai.

 

La concurenţă cu o sală de Aikido

Încercarea unui profesor de a atrage elevii spre lectură ar putea aduce un premiu din partea Petrom. Concursul „Idei din Ţara lui Andrei” include în acest an 389 proiecte din toată ţara, 182 dintre acestea vizând probleme educaţionale. Acestea concurează pentru finanțări în valoare totală de 200.000 euro acordate de compania petrolieră, pe baza voturilor publicului. Din Iaşi, cel mai bine clasat este Clubul Logos, iniţiat de profesoara Serinella Zara şi de elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”. Cu două zile înainte de închiderea voturilor, Clubul Logos se situa pe locul al V-lea la nivel naţional, cu 779 de voturi. Ieşenii au fost devansaţi la vot de proiecte precum construirea unei săli de Aikido la Topliţa sau de organizarea unei tabere pentru biciclişti. Trebuie remarcat însă că proiectul Clubului Logos se află la doar 250 de voturi distanţă de primul loc, ocupat de un proiect pentru o bază sportivă la Bacău.

 

 

Ghiciţi care din poză este profesoara de română. Serinella Zara are vârsta psihologică a elevilor ei

 

Ideea a pornit din şcoală

Ideea Clubului Logos aparţine profesoarei de limbă română Serinella Zara şi s-a materializat în 2013, în cadrul mai multor ore de curs. „Numele a fost ales în discuţiile cu elevii. I-am spus club, de exemplu, pentru că sunt tineri şi aveau nevoie de ceva dinamic”, explică Zara.
În fapt, proiectul de la Colegiul Eminescu este unul extrem de simplu şi de eficient. Serinella Zara a sesizat că între elevi şi activitatea de lectură apar, uneori, bariere. De aceea, a încercat să ofere un cadru în care elevii iubitori de literatură să poată întâlni autorii sau criticii literari pe care îi văd doar la televizor, iar astfel să umanizeze relaţia cu cartea. Ideea a fost repede agreată de elevi şi aşa a luat fiinţă Clubul care se luptă acum să câştige 5.000 de euro.

 

 

Citește și Facturile E.On sunt mai greu de descifrat decât inscripțiile mayașe. Ghidul costurilor ascunse: monopolul EON naşte monştri în facturi

 

 

Proiectul se află în expansiune

Clubul Logos este deja activ, iar banii i-ar fi necesari pentru a-şi dinamiza activitatea. „Spre deosebire de multe alte proiecte, noi nu participăm la concurs având ca obiectiv realizarea unei baze materiale. Noi vrem doar să ne extindem activitatea, să fim mai dinamici”, spune Serinella Zara. De altfel, elevii din Club au avut până acum posibilitatea să discute cu autori precum Marius Chivu, Luiza Vasiliu, Florin Lăzărescu sau Dan Lungu. „Avem în plan şi o întâlnire cu violoncelistul Emeric Ghercă. Vom discuta despre impactul psihologic al diverselor tipuri şi stiluri de muzică”, afirmă profesoara.
Serinella Zara nu este la primul proiect care vizează înţelegerea conceptelor prin aplicaţii practice. Ca director al Taberei Naţionale de Junalism, de exemplu, a ghidat elevii spre redacţii pentru ca aceştia să poată învăţa „pe viu” cum se editează un ziar sau cum se realizează o emisiune radio-tv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here