Voluntarii au ajuns să rezolve criza de personal a unui spital din România. Peste 180 de asistenţi muncesc gratis în Botoşani

Peste 180 de voluntari îngrijesc bolnavii şi îi ajută pe medici la Spitalul Judeţean din Botoşani. Asistenţii voluntari nu primesc salariu, dar se bucură de experienţa acumulată şi de vechime în muncă. Totodată, spitalul, cu un deficit de peste 600 de angajaţi, poate funcţiona la parametrii normali.

La Spitalul Judeţean ”Mavromati” din Botoşani lucrează de aproape un an 184 de voluntari. Aceştia au cunoştinţe medicale, fiind absolvenţi ai şcolilor postliceale de asistenţi generalişti.

 Majoritatea spun că ar fi avut posibilitatea să meargă să munceasă în domeniul sanitar în străinătate, diplomele fiind recunoscute, dar, afirmă aceştia, preferă să lucreze în România, acolo unde este o criză cruntă de personal medical.

Muncesc fără bani pentru experienţă şi vechime

Cei 184 de voluntari lucrează fără niciun ban, printr-un cotract de voluntariat care le garantează doar acumulearea vechimii în muncă. Totodată aceştia spun că fac voluntariat şi pentru a acumula experienţă în domeniu.

”Eu lucrez ca voluntar de aproape un an de zile. Am fost în concediu de creştere a copilului şi după aceea am venit să capăt experienţă. Chiar dacă nu sunt plătită, experienţa eu zic că valorează mai mult. Şi oricum decât să stau degeaba acasă, prefer să vin să dau o mână de ajutor, unde este nevoie. Îmi place mult să aduc alinare celor suferinzi”, spune Mihaela Matei, o voluntară de 34 de ani de la Unitatea de Primire a Urgenţelor.

Totodată, Mihaela, absolventă a colegiului de asistenţi medicali generalişti a Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, filiala Botoşani, spune că voluntariatul o ajută să fie mereu în contact cu meseria pe care a ales-o şi în cele din urmă speră să se angajeze la un spital, când va mai creşte copilul. ”Acum stau cât pot, 5-6 ore. Oricum încerc să vin zilnic. Pe viitor aş dori să mă angajez ca şi asistent medical”, adaugă Mihaela. Sunt însă asistenţi care mai au şi un alt serviciu, dar preferă măcar în timpul liber să vină la spital ca voluntari. Aceştia sunt repartizaţie pe toate secţiile spitalului.

Specialişti gratis

Conducerea Spitalului Judeţean ”Mavromati” susţine că prezenţa voluntarilor este ca o gură de oxigen pentru unitatea sanitară. Deficitul de personal calificat dădea mari bătăi de cap medicilor, iar pacienţii aşteptau mai mult timp până să primească tratamentul.

”Având în vedere deficitul de personal de pe mai multe secţii, aceşti volunari sunt de un real folos. În plus pe timpul voluntariatului ei îşi formează deprinderi şi se pregătesc temeinic pentru profesia de asistent medical. A fost o gură de oxigen pentru personalul de pe secţiile spitalului, îi ajută mult, mai ales că sunt calificaţi”, spune Ioan Asaftei, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean ”Mavromati”. La Spitalul Judeţean din Botoşani, sunt 1040 de asistenţi dintr-un necesar de 1370 de posturi, iar la medici, în loc de 280 de doctori câţi sunt necesari, spitalul are doar 225.

 

Sursa: adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here