Vila ilegală a unui fost procuror DNA, construită lângă un monument istoric pe un teren forestier: Primăria Iași închide ochii de 6 ani

@ Fostul procuror DNA Corneliu Marian Gheorghiță încearcă să-și intabuleze vila construită ilegal prin intermediul justiției @ Primăria Iași trebuia să facă demersuri pentru demolarea construcțiilor ilegale ridicate de lângă Casa Moruzi (popular, Casa Călăului), dar nu a întreprins nimic timp de șase ani @ Corneliu Marian Gheorghiță cere justiției să oblige Primăria Iași să emită „certificatul de atestare a edificării” pentru construcțiile ilegale, descrise de acesta ca fiind „o locuință individuală unifamilială cu regimul de înălțime parter și mansardă, respectiv 8,05 m, suprafață construită la sol de 90 mp și suprafață desfășurată de 141,40 mp” @ În imaginile surpinse de 7IAȘI se observă însă că vila este înconjurată de alte construcții și anexe, de asemenea ridicate ilegal @ Fostul procuror DNA are o proprie interpretare a legii: „chiar în măsura în care există o contravenție, iar aceasta nu mai poate fi sancționată ca urmare a prescripției, se dispune eliberarea certificatului de edificare” @ Reprezentanții ISC arată situția este cu totul alta: „Atunci când persoanele sancţionate nu s-au conformat în termen celor dispuse prin procesul-verbal, Poliția Locală are obligația de a aplica o nouă amendă și ulterior de a sesiza instanţele judecătoreşti pentru a dispune desfiinţarea construcţiilor realizate nelegal”

Fostul procuror DNA Iași a dat în judecată Primăria Iași. Corneliu Marian Gheorghiță cere judecătorilor de la Tribunalul Iași să oblige Primăria să-i elibereze certificatul de edificare al unei vile construite în zona Manta Roșie. Primăria Iași a refuzat eliberarea documentului întrucât solicitarea fostului procuror este în afara legii. În anul 2017, 7 Iași a publicat un articol în care se arăta că fostul procuror a construit o vilă fără a avea autorizație. Gheorghiță a fost amendat de Poliția Locală Iași, a contestat procesul verbal de contravenție, dar a pierdut. Judecătorii i-au redus amenda, dar au decis că fapta pentru care a fost sancționat există. Imobilul a fost construit în proximitatea unui monument istoric, într-o zonă de pădure, unde construcția de imobile nu este permisă. Gheorghiță nu poate intra în legalitate cu construcția ilegală întrucât indicatorii urbanistici ai zonei nu permit acest lucru. Primăria și Poliția Locală „au omis” timp de 6 ani să înceapă demersurile în instanță pentru demolarea vilei fostului șef al DNA. În schimb, primarul Mihai Chirica și  șeful Poliției Locale, Liviu Zanfirescu, se războiesc cu ieșenii care și-au închis un balcon sau și-au construit o anexă fără autorizație.

Primăria refuză edificarea

Corneliu Marian Gheorghiță cere judecătorilor de la Tribunalul Iași să oblige Primăria Iași la emiterea certificatului de edificare pentru vila de 140 mp construită ilegal în urmă cu aproximativ 6-7 ani în zona Manta Roșie.

Ca urmare a realizării/edificării/construirii unui imobil situat în Iași, zona Casa Moruzzi, construcție ridicată fără obținerea unei autorizații de construire, am formulat în temeiul dispozițiilor legii 7/2020 cerere privind eliberarea adeverinței de atestare a edificării construcțiilor. Imobilul este o locuință individuală unifamilială cu regimul de înălțime parter și mansardă, respectiv 8,05 m, suprafață construită la sol de 90 mp și suprafață desfășurată de 141,40 mp. Cererea a fost înregistrată sub nr. 30629/06.03.2023, iar prin adresa  din 04.05.2023, emisă de către Direcția Arhitectură și Urbanism, s-a dispus respingerea solicitării.” își motivează fostul procuror cererea. Potrivit informațiilor, Primăria a motivat respingerea solicitării prin prisma faptului că Gheorghiță a fost sancționat contravențional cu amendă pentru lucrările ilegale și astfel nu mai sunt aplicabile dispozițiile legale invocate de acesta..

Gheorghiță, teorie halucinantă

Gheorghiță susține că Primăria Iași a interpretat greșit textul de lege. Fostul procuror dă o interpretare proprie textului de lege.

Nu are relevanță faptul că sancțiunea contravențională a fost aplicată sau  nu, actul normativ având în vedere doar împrejurarea privind împlinirea termenului de prescripție de 3 ani de la săvârșirea faptei. așadar, chiar în măsura în care există o contravenție, iar aceasta nu mai poate fi sancționată ca urmare a prescripției, se dispune eliberarea certificatului de edificare, fapt ce presupune implicit că în cazul în care contravenția este sancționată cu atât mai mult se dispune eliberarea certificatului de atestare a edificări.”, se arată în plângerea adresată instanței

Ce spune legea

Articolul de lege invocat de Gheorghiță reglementează modul de intabulare a clădirilor.  

În cazul construcţiilor pentru care execuţia lucrărilor s-a realizat fără autorizaţie de construire, iar împlinirea termenului de prescripţie prevăzut la art. 31 nu mai permite aplicarea sancţiunilor, certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei va fi emis/emisă în baza  unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerinţelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcţii, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situaţia actuală a construcţiilor şi respectarea dispoziţiilor în materie şi a unei documentaţii cadastrale. În situaţia în care în expertiza tehnică se constată neîndeplinirea tuturor cerinţelor fundamentale şi a celor relative la încadrarea în reglementările de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei.” – articolul 37 alineatul 6 din Legea 50/1991. Deși invocă prevederile acestui articol, Gheorghiță nu se încadrează în niciuna dintre spețele invocate, întrucât el a construit fără autorizație și a fost sancționat contravențional pentru acest lucru, dispunându-se sitarea lucrărilor și intrarea în legalitate.

Explicația specialiștilor în domeniu

7IAȘI a cerut părerea Inspectoratului de Stat în Construcții cu privire la modul de aplicare a acestor dispoziții legale. Reprezentanții ISC susțin că legea este clară. În cazul în care sunt depistate lucrări efectuate fără autorizație, dacă nu este împlinit termenul deprescripție de 3 ani, autoritățile locale aplică amenda contravențională. Potrivit legii, o dată cu aplicarea amenzii se dispune oprirea executării lucrărilor, precum şi intrarea în legalitate într-un termen stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenţiei. În cazul în care intrarea în legalitate nu se poate realiza, se va trece la desfiinţărea construcţiilor realizate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea acesteia. Atunci când persoanele sancţionate nu s-au conformat în termen celor dispuse prin procesul-verbal, Poliția Locală are obligația de a aplica o nouă amendă și ulterior de a sesiza instanţele judecătoreşti pentru a dispune desfiinţarea construcţiilor realizate nelegal. Fostul procuror al DNA fusese sancționat și nu a întreprins demersurile pentru intrarea în legalitate, fapt pentru care Poliția Locală trebuia să înceapă demersurile în instanță pentru demolarea clădirii. Chiar dacă ar fi încercat intrarea în legalitate, Gheorghiță nu putea obține autorizația de construire întrucât indicatorii urbanistici ai zonei și regimul terenului nu permit edificarea unui imobil de asemenea dimensiuni.

Bârlogul unui procuror DNA: casă fără autorizație

În octombrie 2017, 7IAȘI a publicat în eclusivitate un material în care se arăta că fostul procuror DNA, Corneliu Marian Gheorghiță și-a construit ilegal o vilă în Manta Roșie. Încălcând mai multe legi, Corneliu Marian Gheorghiță a ridicat mai multe construcții, fără nici un fel de autorizație, pe un teren forestier. Terenul lui Gheorghiță, în suprafață de 850 metri pătrați, are categoria de folosință „pădure”, fapt pentru care nu pot fi efectuate lucrări de construire. Pentru a se feri de ochii curioșilor, dar și ai autorităților, Gheorghiță luase abuziv în stăpânire un teren al Consiliului Județean cu care proprietatea sa se învecina. Fostul procuror pusese lacăte pe porțile de acces la Conacul Moruzzi. Se ajunsese în situația în care salariații Consiliului Județean erau evoiți să-și ceară voie de la Corneliu Marian Gheorghiță să intre pe terenul instituției.

Contactat la acea vreme de 7 Iași, Gheorghiță nu a vrut să recunoască că ar fi încălcat legea nici în ruptul capului.

Nu am construit, domnule, nimic!”, a fost primul răspuns categoric al fostului șef al DNA Iași. După ce a aflat că vila este vizibilă pe platforma Google Earth, Gheorghiță a scăldat-o. „Piscină nu am. Am adus o cabină de plastic, atât. Vă salut, vă salut…”, a mai spus acesta. După apariția articolului în 7 Iași, Gheorghiță a fost amendat de Poliția Locală cu suma de 5.000 lei. Prin procesul verbal, au fost stabilite și măsuri complementare: intrarea în legalitate dacă acest lucru este posibil, în caz contrar aducerea terenului la forma inițială, respectiv dărâmarea construcțiile edificate fără autorizație.

Rareș Neamțu

3 COMENTARII

  1. CHIRICA demoleaza hardughia !Golanul asta a fost procuror DNA !! si te intrebi cum asemenea jagardele fac pact cu infractorii !! La chinezi, oricum nu se intampla asta ! dar daca se intampla era dus in Piata TIEN NAM MEN pentru ramas bun !!!Ba scarba ai lucrat la DNA SICTIR !!!

  2. Un jeg ca majoritatea celor din magistratura care cred ca au numai drepturi.Nu i ia nimeni la bani marunti sa vada ce diferente mari sunt intre averile acumulate si veniturile licite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here