VIDEO Un aisberg, de 2 ori mai mare decât New Yorkul, s-a desprins din Antarctica: face prăpăd în calea lui

Cel mai mare aisberg din lume, cunoscut sub numele de A23a, care s-a desprins din platforma de gheață Filchner din Antarctica în 1986 și a fost ţintuit timp de peste trei decenii, se deplasează acum în derivă, potrivit British Antarctic Survey. Imagini recente din satelit arată că acest aisberg de aproape un trilion de tone metrice se deplasează rapid pe lângă vârful nordic al Peninsulei Antarctice, ajutat de vânturi și curenți puternici.

Aisbergul, cu o suprafață de aproximativ 4.000 de km pătrați, este de aproximativ trei ori mai mare decât New York și de peste două ori mai mare decât Greater London. Este remarcabil pentru că aisbergurile de asemenea dimensiuni nu sunt obișnuite să fie în mișcare. Cercetătorii vor urmări îndeaproape traseul său, deoarece se îndreaptă către Oceanul Sudic.

Pe măsură ce aisbergul își mărește viteza, se așteaptă ca acesta să fie propulsat în Curentul Circumpolar Antarctic, îndreptându-se spre Oceanul Sudic pe o traiectorie cunoscută sub numele de „aleea aisbergurilor”. A23a este, de asemenea, printre cele mai vechi aisberguri din lume.

Specialiștii cred că aisbergul și-a câștigat flotabilitatea suplimentară în timp și a fost acum împins de curenții oceanici după ce s-a ridicat de pe fundul oceanului. Există posibilitatea ca acesta să se blocheze din nou în zona insulei South Georgia, punând în pericol animalele sălbatice care se hrănesc în acea zonă.

Aisbergul A23a este în derivă spre Georgia de Sud, iar dacă se blochează în acea zonă, ar putea perturba viața marină și ar putea afecta transportul maritim spre nord, până în Africa de Sud. Comparativ cu evenimentul din 2020, când aisbergul uriaș A68 s-a apropiat de South Georgia, există speranța că A23a ar putea să se fragmenteze în bucăți mai mici și să evite o catastrofă similară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here