@ Sub pretextul identificării unor surse de ape minerale pentru o bază de tratament balnear, Primăria Miroslava a plătit sute de mii de lei unei firme din Suceava pentru prospecțiuni la mare adâncime @ Timp de mai multe săptămâni, reziduurile forajelor au fost dirijate pe sub șoseaua de centură, printr-un șanț de aproape un kilometru, până în albia râului Bahlui @ Forajele au fost executate fără avizul obligatoriu emis de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) @ „Permisul nu a fost acordat”, scrie într-un răspuns oficial al ANRM @ „Nu cred. Avem toate avizele”, spune proprietara firmei de foraje @ Contractul pentru proiectare și execuție dintre Primăria Miroslava și firma Geonord Foraje SRL a fost încheiat pe 28 februarie, iar în mod miraculos în aceeași zi a fost predat și proiectul @ Primarul Dan Niță a solicitat Consiliului Local aprobarea investiției abia în luna octombrie, după ce ANRM a respins eliberarea permisului pentru prospecțiuni
Primăria Miroslava a plătit o firmă din Suceava să execute foraje la mare adâncime pentru a identifica ape minerale în vederea construirii unei baze de tratament balnear. Lucrările executate de către societatea Geonord Foraje SRL au fost demarate fără avizul Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM), instituție care gestionează toate activitățile legate de explotarea resurselor subterane, indiferent dacă este vorba de gaze naturale, minereu sau ape.
Pe parcursul mai multor zile au fost efectuate foraje în zona Uricani, pe un perimetru aflat între stadion și șoseaua de centură. De pe urma lucrărilor de forare au rezultat reziduuri, în special apă cu nămol, care au fost captate de o conductă și ulterior dirijate printr-o rigolă de sub șoseaua de centură și printr-un șanț săpat pe o distanță de aproximativ doi kilometri până în albia râului Bahlui.
7IAȘI a surprins imagini pe parcursul mai multor zile: reziduurile au fost deversate din zona de forare până în albia răului Bahlui.
Apele Române: „Orice lucrări, numai în baza avizului de gospodărire a apelor”
Și Administrația Bazinală de Apă Prut a comunicat că lucrările au fost efectuate ilegal, deși anterior fusese obținut un aviz de principiu pentru executarea forajelor. Faptul că ulterior au fost descoperite ape cu „caracter artezian” trebuia adus la cunoștința instituției pentru obținerea unui nou aviz, tocmai pentru a se stabili cum poate fi gestionat debitul subteran.
„În urma verificării efectuate în teren s-a constatat faptul că în zona stadionului Uricani apele provenite dintr-un foraj artezian erau evacuate în rigola stradală ce subtraversează șoseaua de centură a municipiului Iași, ulterior apele fiind dirijate în cursul de apă Bahlui, prin intermediul canalelor de desecare din zonă”, se arată într-un răspuns al ABA Prut – Bârlad.
Proprietara firmei: „Avem aviz”. ANRM: „Permisul nu a fost acordat”
7IAȘI a solicitat de la ANRM informații cu privire la lucrările de forare la mare adâncime realizate în zona Uricani, însă instituția a răspuns că nu a eliberat aviz pentru foraje.
„(…) vă comunicăm faptul că există o solicitare în acest sens din partea Comunei Miroslava, dar permisul nu a fost încă acordat”, se arată în răspunsul semnat de președintele Agenției Naționale a Resurselor Minerale, Alexandru Petrescu.
La mai bine de șapte luni de la semnarea contractului cu firma Geonord Foraj SRL, Primăria Miroslava s-a trezit în situația că nu poate obține permisul pentru prospecțiuni la mare adâncime al ANMR, document pe care societatea contractată se angajase să-l obțină. În luna iulie, Geornord Foraje SRL a solicitat ANRM eliberarea permisului pentru foraje și prospecțiuni la mare adâncime, însă instituția a respins cererea, deoarece documentația era incompletă și pentru că trebuia depusă de către comuna Miroslava, nu de către firma executantă. În schimb, răspunsul ANRM dezvăluie faptul că investiția trebuia aprobată de către Consiliul Local, aprobare pe care primarul Dan Niță nici măcar nu o solicitase.
„În vederea obținerii Permisului de prospecțiuni sunt necesare documente și informații: (…) filă de buget în care să fie evidențiate fonduri alocate pentru lucrările de prospecțiune, precum și HCL de aprobare a fondurilor respective.
(…) se va prezenta copie de pe certificatul de atestare privind capacitatea tehnică a persoanei juridice cu care urmează să fie executate acvtivități miniere, semnată și ștampilată pentru conformitate, memoriu cuprinzând prezentarea activității miniere executate de aceasta sau în curs de executare precum și actul juridic prin care s-a convenit obligația fermă de executare a activităților miniere, dacă acestea vo fi date în administrare”, se arată în răspunsul transmis de către ANRM firmei Geornord Foraje SRL.
În disperare de cauză, primarul Dan Niță a inițiat pe 17 octombrie, un proiect de hotărâre prin care a solicitat Consiliului Local, completarea actelor, dar și aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru lucrările de prospecțiuni la mare adâncime.
Cu toate că ANRM nu a eliberat permisul pentru prospecțiune, Primăria Miroslava și firma Geornord Foraje SRL au executat ilegal forajele.
7IAȘI a contactat-o pe proprietara firmei Geornord Foraje SRL și a întrebat-o de ce au fost executate foraje în lipsa permisului de prospecțiuni al ANRM.
„Nu există așa ceva. Avem toate avizele”, a spus Mihaela Ioniță, administratorul Geornord Foraje SRL.
Miraccol: firma a predat proiectul chiar în ziua semnării contractului
Contractul pentru realizarea forajelor a fost atribuit firmei Geonord Foraje SRL printr-o procedură de încredințare directă. Primăria Miroslava a publicat anunțul în sistemul electronic de achiziții publice pe 23 februarie, cu un minut înainte de terminarea programului, la ora 15.59. A doua zi, la 8.30, contractul a fost atribuit firmei administrată de către Mihaeala Ioniță. Contractul care prespunea proiectarea, execuția forajelor și obținerea avizelor are o valoare de 406.000 lei și a fost semnat pe 28 februarie. După cum reiese din hotărârea Consiliului Local din 17 octombrie, proiectul tehnic a fost predat chiar în ziua semnării contractului. Un miracol sau o înțelegere „pe sub mână” între Primăria Miroslava și firma Geonord Foraje SRL.
După semnarea contractului, costurile investiției au crescut considerabil, astfel că la obținerea autorizației de construire, Primăria Miroslava a declarat o valoare de peste 700.000 lei.
„De asta nu merge nimic în țara asta!”
7IAȘI a contactat-o pe patroana Geonord Furaje SRL în încercarea de a obține răspunsuri la mai multe întrebări privitoare la derularea contractului, dar și cu privire la lipsa permisului de prospecțiuni al ANRM.
„Nu pot da informații. Suntem încă sub contract și ne aflăm în perioada de cercetare. După cum v-am mai spus, avem toate avizele. Trebuie să ne lăsați să lucrăm, nu să veniți cu atâtea întrebări și reclamații. De asta nu merg lucrurile în țara asta”, a spus Mihaela Ioniță.
Aceasta a deținut anterior și firma Testgeomed Foraj SRL, care se află în procedura de faliment și care a lăsat datorii neachitate către bugetul de stat de peste 437.000 lei.
Primarul comunei Miroslava, Dan Niță, nu a răspuns la întrebările transmise de redacția 7IAȘI.
Tudor LEAHU