Preotul Mihai Necula de la Biserica Buna Vestire a susținut un discurs pe scenă la evenimentul organizat de PSD pentru lansarea candidaților din municipiul Iași la alegerile locale. Biserica Ortodoxă a interzis participarea clericilor la campania electorală printr-o decizie a Sfântului Sinod: „ este interzis să participe la campanii electorale în calitate de susținător (oare)”. Discursul preotului Mihai Necula a fost unul de susținere, soția sa, Roxana Necula, fiind candidată pe listele PSD pentru Consiliul Local. „Era de altfel imposibil să lipsesc de aici, dincolo de orice gând care se duce la o anumită neutralitate. Invitația care mi-a fost adresată o înțeleg ca o disponibilitate a Partidului Social Democrat de parteneriat cu Biserica. Avem nevoie să lucrăm împreună pentru binele cetățenilor, pentru binele poporului”, a spus Necula în fața membrilor PSD Iași. Preotul este soțul Roxanei Necula, candidat PSD la Consiliul Local Iași. Mitropolia Moldovei și Bucovinei nu a acordat niciun fel de dispensă pentru ca preotul Necula să participe la evenimentul electoral. Și PNL Iași merge pe mâna unui preot la alegerile locale. Neculai Zugravu a încălcat decizia BOR și a ales să candideze din partea liberalilor la Primăria orașului Târgu Frumos.
Preotul Mihai Necula a ținut un discurs la lansarea candidaților PSD Iași, eveniment organizat în urmă cu câteva zile în sala Casei de Cultură a Studenților. Deși Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Română (BOR) a emis o hotărâre prin care preoții sunt obligați să fie neutri din punct de vedere politic, părintele Mihai Necula a venit la întâlnirea PSD și chiar a ținut o cuvântare purtând veșmintele preotești. Mihai Necula este soțul lui Roxana Necula, candidat PSD la funcția de consilier local al municipiului Iași.
În discursul susținut în fața membrilor PSD Iași, preotul Necula a precizat că dincolo de decizia BOR, a ținut să fie prezent la lansarea candidaților și în urma invitației adresate de liderii filialei. Clericul a vorbit și despre un parteneriat al Bisericii cu PSD.
„Era de altfel imposibil să lipsesc de aici, dincolo de orice gând care se duce la o anumită neutralitate, pe de o parte pentru că această instituție face parte din teritoriul canonic al Parohiei Buna Vestire unde slujesc, iar pe de altă parte pentru că soția care făcând parte din echipa care va candida pentru Consiliul Local, bineînțeles că dacă nu eram prezent astăzi, eram într-o situație destul de complicată, înțelegeți ce vreau să spun. Pe de altă parte, invitația care mi-a fost adresată o înțeleg ca o disponibilitate a Partidului Social Democrat de parteneriat cu Biserica. Noi nu ne-am propus să luam locul politicienilor, noi avem misiunea nostră, preoții, în Biserică și anume o misiune spirituală, chiar dacă istoria, în decursul ei a arătat că, uneori, fie preoții au devenit politicieni, fie politicienii au acaparat și activitatea acestea spirituală. Totuși, având în vedere că societatea a ajuns la o anumită maturitate, putem constata că atribuțiile sunt partajate, și politicienii și noi, preoții, știm ce avem de făcut. Avem nevoie să lucrăm împreună pentru binele cetățenilor, pentru binele poporului. De aceea, momentul de astăzi este un moment important care nouă ne dă speranțe. Fie ca Dumnezeu să fie cu noi și fie ca tot ceea ce ne propunem pentru binele comun al societății, al oamenilor să se împlinească. Mult succes!”, a spus preotul Necula în discursul din fața membrilor PSD Iași.
Sinodul BOR interzice preoților „să participe la campanii electorale în calitate de susținător”
Recent, Sfântul Sinod a emis o serie de hotărâri prin care le-a cerut preoților să nu facă politică, mai ales că anul acesta sunt organizate mai multe rânduri de alegeri și că slujitorii Domnului trebuie să păstreze neutralitatea. Prin decizia BOR se arată că preoții nu trebuie să se afișeze nici măcar ca susținători ai vreunui partid politic, decizie de care parohul de la Buna Vestire nu a ținut cont.
Pe 10 martie 2024, Sfîntul Sinod a decis să emită o serie de hotărâri prin care le interzic preoților să se amestece în politică. Încă de la primul punct, BOR arată că opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret. „Menține hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, prin care, în conformitate cu Sfintele Canoane (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina), se stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea și demnitatea clericală se numără și aceea de a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumești, iar arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis: să facă politică partinică, să fie membru(a) al unui partid politic sau al unei organizații care poate fi asimilată unui partid politic; să candideze la alegerile parlamentare sau locale; să participe la campanii electorale în calitate de susținător (oare); să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state”, se arată în decizia Sinodului BOR.
Mai mult, BOR mai susține și că „Clericul sau monahul, care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar şi prin susținerea unui candidat, încalcă legâmântul depus la hirotonie”.
Preotul Necula: „Nu am nicio hârtie de la Mitropolie”
Contactat de 7IAȘI, preotul Mihai Necula a susținut că a vorbit în fața celor de la PSD ca susținător al soției sale, dar și că filiala a dorit să aibă și un reprezentant ortodox pe scenă. Necula a spus că pe lista PSD este și un pastor reformat, Benone Rascu, acesta fiind și el susținut de reprezentanții confesiunii pe care o reprezintă.
„Sunt și anumite excepții, era și soția mea care candidează. Noi promovăm valorile familiei în Biserică. Între candidați e un pastor protestant și a fost invitat un pastor care să vorbescă. PSD a dorit o echilibrare a lucrurilor, dacă erau doar alte confesiuni nu era bine”, a menționat Mihai Necula, preot paroh la Biserica Buna Vestire.
Necula a menționat și că nu a primit vreo dispensă scrisă de la Mitropolie pentru a vorbi în fața unor politicieni.
„Nu am nicio hârtie de la Mitropolie. Eu sunt specializat în studii juridice , am scris o carte cu valorile religioase protejate de norme juridice. Nu aveam de ce să nu fiu prezent la momentul acesta special al familiei mele”, a mai spus Mihai Necula, paroh al Bisericii ”Buna Vestire” Iași.
Evenimentul de lansare a candidaților PSD a avut loc într-o instituție publică, Casa de Cultură a Studenților, condusă de un om de partid. Este vorba despre Bogdan Crucianu, consilier municipal al PSD, și director al instituției cu rol de susținere a vieții culturale și artistice în rândul studenților.
PNL Iași a racolat un preot la Târgu Frumos să candideze la primărie
În urmă cu câteva săptămâni, un alt preot din județul Iași a decis să treacă peste hotărâriile superiorilor săi. Neculai Zugravu, preot pensionar, a fost desemnat candidatul PNL Târgu Frumos la funcția de primar al orașului. Zugravu slujea în continuare la parohia din localitate, însă reprezentranții Mitropoliei au decis să îl suspende diun funcție, odată ce acesta a ales să intre în politică și să încalce decizia Sinodului BOR.
Vlad ROTARU