În cadrul recentei dezbateri prezidențiale din Statele Unite, dintre fostul președinte Donald Trump și actuala vicepreședintă Kamala Harris, discuțiile s-au concentrat în mod special pe războiul din Ucraina și implicațiile acestuia pentru securitatea Europei. Kamala Harris a subliniat importanța sprijinului internațional pentru Ucraina și a avertizat că o eventuală cădere a Ucrainei ar putea deschide calea pentru o expansiune agresivă a Rusiei în Europa, cu Polonia fiind prima țintă a unei potențiale invazii.
„M-am întâlnit cu președintele Zelenski, cu câteva zile înainte de invazia Rusiei. Am discutat cu el despre încercarea ilegală a Rusiei de a schimba granițele Ucrainei și i-am oferit sprijinul nostru”, a declarat Harris. Ea a detaliat că întâlnirile cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au fost urmate de discuții cu liderii NATO din România și Polonia, țări care fac parte din flancul estic al Alianței și sunt esențiale în susținerea Ucrainei.
Harris a subliniat că, datorită colaborării internaționale dintre 15 națiuni și ajutorului militar acordat Ucrainei, inclusiv prin tancurile Abrams și sprijinul aerian, Ucraina continuă să reziste în fața ofensivei rusești. Ea a evidențiat, de asemenea, rolul crucial al NATO și a mulțumit aliaților europeni pentru susținerea neîntreruptă.
„Această luptă nu este doar despre Ucraina. Este și despre securitatea întregii Europe. Dacă Ucraina cade, Polonia va fi următoarea pe lista de ținte a Rusiei”, a avertizat Harris.
Vicepreședinta și-a exprimat sprijinul pentru NATO, descriind-o drept „cea mai mare alianță militară din istorie” și a subliniat că aliații europeni sunt recunoscători că Donald Trump nu mai este președinte, făcând o aluzie la abordarea controversată a fostului lider american față de NATO în timpul mandatului său.
„Donald, îți spun foarte clar: Tu nu-i poți face față unui asemenea dictator. Putin te-ar mânca la masa de prânz”, a declarat Harris în finalul dezbaterii, criticând dur politica externă a lui Trump față de Rusia.