(VIDEO) Domeniul baronilor Apavital construit într-o zonă interzisă: teren de tenis cu nocturnă, foișoare și pontoane din bani publici

În mare secret, șefii Apavital au ridicat din banii companiei un complex de agrement pe malul Lacului Chirița, într-o zonă în care sunt interzise construcțiile, reglementată prin lege ca fiind „zonă de protecție cu regim sanitar sever” și „rezervație monument al naturii” @ Întreg perimetrul este încercuit cu gard de sârmă ghimpată pe care sunt montate panouri de avertizare, însă cei care trec de poartă se trezesc într-o adevărată stațiune: un canton de 140 mp în care se țin mese festive, teren de tenis cu nocturnă și suprafață de zgură, foișoare și pontoane către apă @ De-a lungul perimetrului au fost plantați copaci care ascund ceea ce se petrece dincolo de gard @ „Nu-i zonă de agrement. Este un canton unde mai facem evenimente cu salariații…”, a spus Mihai Doruș, directorul general al Apavital @ Ce spune legea:  „Pe terenurile cuprinse in zona de protecție sanitară cu regim sever sunt interzise: amplasarea de construcții sau amenajări care nu sunt legate direct de exploatarea sursei și a instalațiilor” @ Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe susține că va verifica „modul în care a fost posibil ca acest centru de agrement să fie construit într-o zonă naturală protejată de interes național” @ În mai puțin de un an, Apavital a crescut de două ori  tarifele, aplicând o majorare de peste 30% @ Mihai Doruș a câștigat 31.000 de lei/lună de la Apavital

Șefii Apavital au construit din banii companiei un adevărat centru de agrement pe malul Lacului Chirița, într-o zonă cu restricții severe. Acumularea se întinde pe 78 de hectare și a fost reglementată prin lege drept „rezervație și monument al naturii”. În plus, după cum se arată chiar pe panourile de avertizare montate pe gardul de sârmă ghimpată, este vorba despre o „zonă de protecție cu regim sanitar sever”, deoarece Chirița este principala sursă de apă potabilă a municipiului Iași.

Complexul a fost construit în jurul unui canton, „construcție industrială și edilitară” și dispune de un teren de tenis cu suprafață de zgură și nocturnă, de foișoare, pontoane și alte facilități.

În documentele oficiale figurează doar trei clădiri. Conform unui extras de carte funciară, Apavital administrează doar cantonul și două anexe de 55 și 25 metri pătrați, toate aceste imobile având destinația de „construcții industriale și edilitare”, adică edificii de utilitate și interes public.

Însă, imaginile surprinse de 7IAȘI arată dimensiunile complexului în care petrec și se relaxează șefii Apavital.

Cantonul, o clădire cu o amprentă la sol de aproximativ 150 metri pătrați, dispune de o pergolă care-i protejează de razele soarelui pe invitații complexului exclusivist.

Ceva mai la vale, aproape de malul apei, a fost amenajat un foișor mare, acoperit, dar care a fost prelungit cu o altă pergolă, special pentru cei care vor să se bucure de aerul curat al zonei.

Terenul de tenis costă 50.000 de euro

Pe terenul de lângă barajul Chirița a fost loc și pentru un teren de tenis, care nu figurează însă în niciun document oficial. Este împrejmuit, acoperit cu suprafață de zgură, dispune de instalație de nocturnă și chiar de câteva băncuțe pentru odihnă ori pentru spectatorii de lux.

În imaginile prezentate de 7IAȘI se observă că terenul de tenis a fost acoperit cu o prelată din plastic care protejează de intemperii suprafața de joc.

Conform ofertelor firmelor de specialitate, costurile pentru amenajarea unui astfel de teren privat de tenis sunt de aproximativ 50.000 de euro, preț care acoperă atât împrejmuirea cât și montarea nocturnei.  Un fleac, când vine vorba de bani publici!

Mihai Doruș: „Nu-i nimic… Mai facem evenimente cu salariații”

Dimensiunile zonei clandestine de agrement nu l-au impresionat pe directorul Apavital, Mihai Doruș.

„Nu-i zonă de agrement. Nu-i nimic… Este un canton unde mai facem evenimente cu salariații…”, a declarat acesta pentru 7IAȘI.

Însă, acesta a refuzat să divulge care au fost costurile pentru amenajarea terenului de tenis, a cantonului, foișoarelor și celorlalte facilități.

„Dacă vreți alte informații, vă rog să vă adresați în scris prin intermediul purtătorului de cuvânt”, a mai spus Mihai Doruș.

Conform declarației de avere a acestuia, anul trecut, directorul Apavital a beneficiat de venituri salariale și prime de aproximativ 31.000 de lei lunar.

În plus, în mai puțin de un an, Apavital a ajustat de două ori  tarifele, aplicând o majorare de peste 30%. S-a ajuns astfel, ca tarifele pentru serviciile de apă și canalizare să însumeze 10 lei/metru cub.

Construcțiile care nu au legătură cu exploatarea apei, strict interzise

Construcțiile în care se relaxează șefii Apavital au fost ridicate ilegal, deoarece legea impune restricții clare atât pentru „zonele de protecție sanitară severă” cât și pentru „ariile naturale protejate”.

Astfel, legea arată că „Terenurile cuprinse in zona de protectie sanitara cu regim sever vor putea fi folosite numai pentru asigurarea exploatarii si intreținerii sursei, construcției și instalației de alimentare cu apa.

Pe terenurile cuprinse în zona de protecție sanitară cu regim sever sunt interzise:

  1. a) amplasarea de construcții sau amenajări care nu sunt legate direct de exploatarea sursei și a instalatiilor;”

Acumularea Chirița, cu o suprafață de 78 ha, este considerată rezervație și monument al naturii prin Legea nr.5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național. Luciul de apă este ocrotit prin lege, fiind interzis scăldatul sau pescuitul.

 

 

Costel Alexe: „Voi demara un control!”

Contactat de 7IAȘI, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a declarat că va verifica legalitatea investiției făcute de instituția pe care o are în subordine pe malul lacului Chirița.

„Am aflat despre investițiile făcute de Apavital în zona lacului Chirița și voi demara un control pentru a verifica legalitatea acestora și modul în care a fost posibil ca acest centru de agrement să fie construit într-o zonă naturală protejată de interes național.

Aceeași viziune de dezvoltare pe care o aplicăm la Consiliul Județean este valabilă și pentru instituțiile din subordine. Toate investițiile trebuie să fie transparente, eficiente și să fie gândite în beneficiul ieșenilor. În aceeași măsură, sunt preocupat de conservarea valorilor noastre de patrimoniu și nicio investiție care nu este de utilitate publică nu trebuie să fie o amenințare pentru zonele protejate din județul nostru.

Vom sancționa orice abatere de la aceste valori ale unei administrații cinstite față de cetățeni”, a declarat Costel Alexe.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here