Un studiu al oamenilor de știință din SUA și Canada din revista PLOS Biology a dezvăluit faptul că 91% dintre speciile din oceanele lumii sunt încă neștiute. Acum, un expert a reușit să filmeze un monstru marin în Marea Japoniei, un calamar uriaș care a ajuns aproape de suprafața apei, deși el trăiește la mare adâncime.
Calamarii giganți trăiesc de obicei în măruntaiele oceanului, ei fiind foarte rar observați la suprafață. Specia este una dintre cele mai misterioase creaturi care trăiesc în oceanele și mările lumii, potrivit Live Science.
Scafandrul Yosuke Tanaka, care conduce împreună cu soția sa Dive Resort T-Style în orașul Toyooka, Japonia, a avut ocazia să vadă și să filmeze un calamar gigantic de peste 2,5 metri.
”A fost prima dată în viață când am înotat cu un calmar uriaș (Architeuthis dux). M-am simțit puțin speriat pentru că era atât de mare”, a spus Tanaka.
Ei pot crește până la 12-14 metri lungime, o dimensiune și mai incredibilă având în vedere că animalele probabil trăiesc doar aproximativ cinci ani în sălbăticie, potrivit Smithsonian Institution.
Natura lor evazivă înseamnă că se știe foarte puțin despre viața lor de zi cu zi sau despre obiceiurile de împerechere, deși investigațiile asupra intestinelor lor arată că mănâncă pește și alți calamari. De asemenea, se găsesc adesea în stomacul cașaloților, ceea ce indică faptul că nu sunt doar vânători, ci sunt și vânați.
„Este neobișnuit orice alt loc decât unde l-au văzut”, a spus Michael Vecchione, zoolog și expert în cefalopode la Muzeul Național Smithsonian de Istorie Naturală din Washington, D.C.
Zoologul japonez Tsunemi Kubodera, care a surprins primele fotografii și videoclipuri cu calamari giganți vii în habitatele lor native, a documentat un număr mare de calamari giganți între ianuarie și martie în apele de coastă ale Mării Japoniei.
Potrivit cercetărilor lui Kubodera, calamarul călătorește prin strâmtoarea Tsushima, între Coreea de Sud și Japonia, ca parte a migrației lor tipice nord-sud. Cei care au greșit migrarea, totuși, rămân prinși de apa rece, în adâncurile în care înoată de obicei.
„Când se întâmplă asta, ei nu pot rămâne în apa cu adevărat adâncă în care stau de obicei”, a spus Vecchione. „Ei vin aproape de suprafață, iar apoi apa de suprafață se răcește. Când îi vezi aproape de suprafață, nu sunt sănătoși”.