VIDEO. A rezolvat o problemă de matematică veche de trei secole şi a primit jumătate de milion de lire sterline. Norocosul e profesor la Oxford

Sir Andrew Wiles, profesor la Oxford, a primit prestigiosul premiu Abel, considerat Nobelul în matematică, pentru rezolvarea unei probleme care le-a dat bătăi de cap matematicienilor vreme de mai bine de trei secole.

Este vorba despre ultima teorema a lui Fermat, formulată în 1637, care spune că nu există soluţii în numere întregi pentru ecuaţia „X la puterea n plus y la puterea n egal cu z la puterea n”, pentru n mai mare decât 2. Teorema a rămas nerezolvată până în 1994, când prof. Wiles, pe atunci la Universitatea Princeton, a anunţat că o poate demonstra, informează The Week.

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc în luna mai, la Oslo, când Sir Andrew Wiles va fi răsplătit pentru rezultatul muncii sale, considerat „un moment epocal în matematică”, cu suma de 6 milioane de coroane norvegiene (aproximativ 500.000 de lire sterline).

„Ecuaţia lui Fermat a fost pasiunea mea încă de mic, iar rezolvarea ei mi-a dat un sentiment copleşitor de împlinire”, a declarat acesta pentru The Telegraph.

 

Sir Andrew Wiles a mai spus că primirea acestui premiu este o „imensă onoare” pentru el şi şi-a exprimat speranţa că acest succes îi va încuraja pe tineri să urmeze o carieră în matematică.

Potrivit spuselor sale, ideea crucială i-a venit în data de 19 septembrie 1994, când era pe punctul de a renunţa. Împreună cu un fost student, Richard Taylor, el a finalizat demonstraţia şi a publicat-o în volumul Analele Matematicii din mai 1995.

Membrii Comitetului norvegian care l-a desemnat pe prof. Wiles câştigătorul premiului Abel în 2016 au apreciat că demonstraţia sa a deschis o poartă către o „nouă eră în teoria numerelor”.

Pe lista foştilor laureaţi se află şi John F. Nash, personajul principal din filmul „O minte sclipitoare” (A Beautiful Mind).

 

(Sursa: ziare.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here