„Lucrează în interior, pentru a vedea rezultate în exterior” este motto-ul pe care este construit pilatesul, o tehnică din ce în ce mai populară și la noi. Garantând relaxare și construirea unei siluete de vis, pilates a devenit sportul secolului 21. Pentru a afla mai multe despre aceasta tehnică, am vorbit cu Victoria Păduraru, instructor certificat în pilates:
Ce este Pilatesul? Care sunt particularitățile acestuia?
Metoda Pilates este o formă de mișcare care ne ajută să ne îmbunătățim postura, mobilitatea și starea de bine. Inițial Pilates a fost numit Contrology tocmai pentru că este o practică conștientă, controlată care necesită echilibru și concentrare.
Are la baza niște principii, iar în momentul în care le aplicăm, nu doar că ne lucrează corpul într-un mod armonios dar ne echilibrează mintea și spiritul.
Exercițiile Pilates lucrează musculatura profundă de susținere a coloanei: mușchii abdomenului – stabilizatori importanți; mușchii de-a lungul coloanei – responsabili pentru o postura corectă; mușchii peretelui pelvian – cei care asigura o tensiune intraabdominală eficientă; difragma, intercostalii – mușchi de respirație, etc. Mie îmi place să mă gândesc la toată această stuctură că fiind fundamentul unei case. Dacă este puternic vei putea construi peste el și vei putea decora așa cum îți place, dacă este instabil și fragil toată structura se poate dărâmă foarte ușor (aici apar accidentările). La finalul unei clase vei simți, bineînțeles, că ai lucrat tot corpul cu sentimentul de conștientizare mai bună a corpului și a respirației. Se practică la saltea cu sau fără accesorii sau pe aparatele Pilates.
De cât timp sunteți instructor de Pilates și cum ați descoperit această pasiune?
Prima școală de Pilates am făcut-o în vara lui 2016 și a fost un curs de Pilates la saltea în Bucureșți. În septembrie 2019 am mers la Londra pentru un curs cu certificare internațională BASI (Body Arts and Science Internațional) Pilates.
Am avut mereu o pasiune pentru mișcare și un mod de viață sănătos iar Pilatesul a apărut atunci când aveam cea mai mare nevoie. Aveam o muncă de birou care presupunea să stau cu orele așezată iar la finalul zilei mă simțeam amorțită și deconectată de propriul corp. Inițial am făcut cursul de Pilates doar că să descopăr mai mult din ceea ce oferă și atunci m-am îndrăgostit iremediabil încât mi-am dat demisia de la corporație și am luat calea asta.
De aproape 4 ani îi încurajez pe oameni să găsească genul de mișcare care li se potrivește și să încerce în fiecare zi să-și cunoască mai bine corpul. Cu cât devii mai conștient de el cu atât se schimbă și lucrurile din jur iar realitatea devine mai bună.
Mulți dintre noi confundăm Pilatesul cu yoga. Care este diferența?
Yoga și Pilates au particularități comune: sunt practici de body&mind, se practică la saltea, dar în același timp sunt foarte diferite. Respirația este unul din principiile ambelor practici deși, tehnică poate fi diferită, la Pilates se inspiră pe nas și se expiră pe gură pentru a recruta musculatura abdominală.
Pilatesul este cunoscut că fiind coordonarea completă dintre corp, minte și spirit. Se practică cu precizie, control și concentrare. Exercițiile sunt aproximativ 600 la număr și într-o singură clasa o să existe un flow prin care se lucrează tot corpul.
Căror persoane le este indicat să practice Pilatesul?
Pilatesul este pentru oricine indiferent de vârstă, gen sau condiție fizică. Pentru că are mai multe trepte de dificultate se poate adapta pentru orice nevoie. Dacă ai dureri de spate Pilates o să te ajute să îți recapeți mobilitatea și să scapi de dureri, dacă vrei să previi accidentările, să te recuperezi după kinetoterapie atunci mergi la orele de Pilates.
Este recomandat și pentru prevenție în sporturile de performanță sau în perioada pre și post-natală. Cu ajutorul acestui set de exerciții o să-ți menții coloana sănătoasă. Suntem atât de tineri pe cât ne este coloana de mobilă indiferent dacă ai 20 sau 70 de ani. Am avut la ore și doamne care aveau 70-75 de ani și se simțeau minunat la finalul orei.
Cât de receptivi sunt ieșenii la acest sport?
În ultimii ani, oamenii din România inclusiv cei din Iași, au devenit mai receptivi și mai deschiși spre nou, spre mișcare. Acum simt că oamenii au înțeles că e nevoie să se miște pentru a crește calitatea vieții și pentru a se bucură mai mult timp de un corp sănătos. Demult nu mai este vorba despre a avea doar un corp bine sculptat, e nevoie să includem și celelalte aspecte: psihologic și spiritual, că să avem un echilibru.
Va doresc un corp, un spirit și o minte sănătoase!
Va aștept la ore!
Pe Victoria o puteti găsi aici: https://www.facebook.com/victoria.padure/
Andrei VILICHE