Vești proaste: centralele de apartament devin bolovan de gâtul familiei. Cele vechi trebuie înlocuite!

Nu mai pot fi folosite decât cele cu condensare, moderne. Instalațiile mai vechi de 10 ani vor trebui obligatoriu înlocuite, investiția fiind o piatră de moară pentru zeci de mii de familii din Iași. În plus, gazul se scumpește de la un sezon la altul, doar la sistemul centralizat se anunță ieftiniri.

 

Din toamna acestui an, ieşenii care vor dori să-şi instaleze centrale termice pentru încălzirea locuinţelor sau să le schimbe pe cele existente vor fi nevoiţi să scoată din buzunare mai mulţi bani.

Alinierea României la legislaţia internaţională face ca începând cu data de 25 septembrie 2015 să intre în vigoare o directivă europeană care obligă vânzarea doar a centralelor termice cu condensare, sisteme care se vând acum cu preţuri începând de la 3.000 de lei.

Această directivă ar putea afecta în următorii ani mii de familii din Iaşi, pentru că există obligaţia legală ca centralele termice să fie înlocuite odată la 10 ani.

 

Obligaţi de normele europene

La recomandarea Comisiei Interguvernamentale a Naţiunilor Unite pe probleme de mediu, în 1997 a fost semnat Protocolul de la Kyoto, un acord internaţional privind mediul.

Potrivit acestui protocol, pe care România l-a ratificat, cetăţenii sunt obligaţi ca poluatori individuali să plătească o taxă.

În octombrie 2004, Rusia, responsabilă pentru 17,4% din emisiile de gaze de seră, a ratificat acordul, lucru care a dus la îndeplinirea cvorumului necesar pentru intrarea în vigoare a protocolului. În noiembrie 2004 ţările participante erau în număr de 127 inclusiv Canada, China, India, Japonia, Noua Zeelandă, Rusia, cei 25 de membri ai Uniunii Europene împreună cu România şi Bulgaria, precum şi Republica Moldova.

Premierul Victor Ponta a anunţat că românii cu centrale termice de apartament urmează să plătească o taxă de poluare.

Această taxă este pusă în discuţie din 2011, 2015 fiind termenul-limită până când poate fi amânată, iar propunea este ca fiecare proprietar de centrală termică de apartament să achite câte 30 de lei pentru fiecare gigacalorie produsă de centrala proprie.

 

Centralele vechi nu mai sunt bune, trebuie altele, mai scumpe

Poluatorul plăteşte!

Vicepreşedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC), Ionuţ Nejloveanu, consideră că introducerea unei astfel de taxe este normală atâta timp cât actualele centrale de apartament poluează.

„Poluatorul plăteşte! Este o normă general valabilă. În condiţiile în care CET-urile plătesc taxă de mediu, de ce să nu plătească o taxă şi proprietarii acestor centrale termice de apartament care poluează? Pentru că la noi se poate şi altfel?! Mai devreme sau mai târziu va trebui să ne aliniem şi noi cerinţelor europene. Astfel, nu vom aduce centrale de calitate proastă, fabricate pe undeva prin China sau cei care le vor folosi în continuare vor fi obligaţi să-şi asume şi plata unei taxe de poluare“, a menţionat Ionuţ Nejloveanu.

 

Centralele în condensare, singurele acceptate

Cătălin Drăguleanu, Country Manager la Ariston Thermo România, a confirmat că introducerea directivelor ErP* impun ca pe pieţele europene şi astfel şi pe cea locală să nu mai fie comercializate decât produse ce ating un anumit prag de eficienţă energetică.

„Centralele în condensare vor fi practic singurele care întrunesc aceste criterii. Acestea au o eficienţă termică de până la 109%, faţă de aprox. 94% în cazul unei centrale convenţionale, şi aduc economii de până la 35% la consumul de gaz şi, deci, şi la factură. În plus, modelele în condensare sunt mult mai prietenoase cu mediul, având emisii de noxe şi dioxid de carbon mai mici comparativ cu modelele convenţionale. Pe termen lung, singurul impact va fi asupra celor care îşi doresc instalarea /înlocuirea unei centrale termice şi care vor putea achiziţiona doar modele în condensare“, a precizat Cătălin Drăguleanu.

 

 Coșurile de la mii de geamuri din Iași poluează. „În marile orașe europene nu vezi așa ceva”, spune vicepreședintele ANPSC

 „Există un interes pentru distrugerea sistemului energetic din România!“

Ionuţ Nejloveanu ne-a mai spus că în România scopul este distrugerea sistemului centralizat.

„La noi, discuţiile despre centralele de apartament nu au alt de scop decât acela de a distruge sistemul energetic din România! Introducerea acestei directive europene este ştiută de mult timp, dar comercianţii de centrale de apartament au omis să spună aceste lucruri oamenilor. Se întâmplă la fel cum s-a întâmplat şi cu becurile cu incandescenţă sau ca în cazul interzicerii producţiei de maşini cu Euro3. E clar că aceste centrale în condensare sunt mai eficiente decât cele actuale, dar sunt şi mai scumpe, iar cine deţine o centrală obişnuită nu va fi obligat să o schimbe până nu vor trece cei 10 ani, cât înseamnă funcţionarea normală a unei astfel de centrale”, a spus Ionuţ Nejloveanu.

 

Citește și Biserica „Sfântul Iulian din Tars” se racordează la sistemul centralizat de termoficare

 

În marile oraşe europene nu se folosesc centrale de apartament

Reprezentantul ANPSC a mai precizat că în toate marile oraşe europene nu există astfel de centrale de apartament.

„În nicio ţară europeană nu se folosesc astfel de centrale termice de apartament. La noi, acestea au fost adoptate cu titlul de centrale murale, adică de perete. Nu au fost introduse la categoria cazane, ceea ce de altfel sunt deoarece acolo legislaţia este mult mai drastică! În Berlin, Viena, Paris, Varşovia sau Praga nu există astfel de centrale! Italia, unde s-a procedat la fel ca la noi, montându-se astfel de centrale, a fost obligată de Uniunea Europeană să revină la sistemul centralizat “, a conchis Nejloveanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here