7IAȘI publică cea de a doua parte a interviului pe care l-a realizat cu Vasile Roman, general în rezervă cu o carieră militară de 30 de ani, fost consilier personal al primarului Mihai Chirica.
Roman a vorbit deschis despre ceea ce a urmat după momentul rupturii care s-a produs între primar și fosta conducere a PSD: „Asta a cauzat un STOP de trei ani de zile în dezvoltarea orașului, fapt determinat de incapacitatea primarului de a spune că, una este relația personală cu cineva și alta e relația instituțională. Noi nu avem de cultivat orgolii personale. Primarul nu trebuie să se facă preș undeva, ci trebuie să cultive relațiile interinstituționale”
De asemenea, Vasile Roman a arătat că orașele din vestul țării au ajuns la etape superioare de dezvoltare datorită managemntului primarilor, chiar dacă aceștia s-au aflat în opoziție cu partidul de guvernământ: „Cum a putut Bolojan de la Oradea din opoziție să facă proiecte de sute de milioane de euro? Oradea este o jumătate de Iași, dar are sume atrase de 5-6 ori mai mari decât Iașul. (…) Cum se poate ca la Cluj să ai un buget dublu față de cel al Iașului? Asta este o problemă de management. Nu-l cunosc pe Bolojan de la Oradea, nu-l cunosc pe Boc de la Cluj și nici pe Robu de la Timișoara. Dar când mă uit la orașele lor spun așa: ”măi, acolo ceva se întâmplă”. Noi moldovenii nu suntem mai puțin educați, mai puțin întreprinzători și mai puțin responsabili decât ei. Și, atunci când văd că la mine în oraș nu se întâmplă nimic, eu pun problema că ceva este la cap.”
Interviul integral, în rândurile de mai jos
- Reporter: Ați subliniat în dese rânduri că nu criticați persoana fizică Mihai Chirica, ci comportamentul primarului. Ce nu este în regulă în atitudinea primarului?
Vasile Roman: Un lucru esențial, pe care l-am constatat, este disprețul primarului pentru ideile opoziției. Am văzut liberalii venind cu diverse propuneri. Am auzit primarul spunând că nu sunt bune. Iar apoi veneau toți consilierii din majoritate, ca un ecou, ”nu-i bună, nu-i bună, nu-i bună!”. Tot timpul mi-am pus problema că oamenii aceștia, liberalii, reprezintă 30% din votanții Iașului. Eu ca primar, când intru tot timpul într-o polemică ieftină cu ei și spun că nimic nu-i bun, înseamnă că disprețuiesc 30% din electoratul Iașului. Chiar dacă nu m-au votat pe mine, sunt totuși cetățenii Iașului. Nu am văzut niciodată primarul să treacă dincolo de omul din consiliu și să vadă că acea persoană a fost votată de cinci mii sau zece mii de ieșeni. Vezi cinci mii de ieșeni care vorbesc prin vocea respectivului. Că sunt bune sau sunt rele acele idei, nici nu mai contează. Ești obligat să le asculți. Nu se poate ca toate propunerile să fie proaste.
- Reporter: Dar cum ar trebui să se comporte un primar cu opoziția?
Vasile Roman: Un lider local este persoana care aduce energiile. Hai să vedem ce vrem să facem, să ne punem de acord, să negociem și să punem cu toții umărul să se realizeze obiectivul respectiv. Mie mi se pare că în CL a fost o chestiune de genul divide et impera. Nu-l interesează o atmosfera bună și constructivă, cât îl interesează ca fiecare ședință să fie un subiect de scandal. Pentru că în timp ce cosilierii se ceartă, deciziile sunt luate de primar. Și eu unul nu pot fi de acord, pentru că Iașul este dus înspre în jos și nu spre în sus.
- Reporter: Și care sunt cauzele direcției ”în jos”?
Vasile Roman: Un lucru negativ care s-a întâmplat a fost ruperea legăturilor cu exteriorul. După fractura dintre primar și conducerea partidului, a fost ruptă benevol legătura dinspre Primărie spre administrația județeană și administrația centrală. Asta a cauzat un STOP de trei ani de zile în dezvoltarea orașului, fapt determinat de incapacitatea primarului de a spune că, una este relația personală cu cineva și alta e relația instituțională. Noi nu avem de cultivat orgolii personale. Primarul nu trebuie să se facă preș undeva, ci trebuie să cultive relațiile interinstituționale. Chiar și așa, să presupunem prin absurd că orice ar fi făcut primarul nu s-ar fi deblocat relațiile cu Guvernul. Dar, atunci, unde sunt proiectele europene? Cum a putut Bolojan de la Oradea din opoziție să facă proiecte de sute de milioane de euro? Oradea este o jumătate de Iași, dar are sume atrase de 5-6 ori mai mari decât Iașul. Noi ne lăudăm cu proiecte de 70 de mii sau de o sută de mii, în timp ce Oradea are proiecte de ordinul milioanelor. Noi ne lăudăm cu firmituri.
- Reporter: Unde e problema?
Vasile Roman: În Iași s-a încetățenit un comportament de ”ȘEF”!. Noi folosim edil, lider, dar cred că, atunci când vorbim despre Iași, ar trebui să folosim sintagma ”șeful primăriei”. Asta e concluzia. Nu colaborare, nu responsabilitate, nu transparență. Nu suspicionez pe nimeni că a intrat în politică pentru a se îmbogăți. Dar, când vezi cum se iau deciziile, concluzia este că există interese materiale manifestate prin ”aici decid să se facă” și ”aici nu vreau”. Nu se dorește aplicarea unei măsuri unitare. Chestiunile astea pe mine mă șochează. Dacă cultivi unica măsură lucrurile vor merge bine. Eu cred că trebuie să ajungem cum este la Cluj, să fie multe lucruri făcute în sistem electronic, cetățeanul să nu se mai ducă să stea în relația cu nicio persoană, să nu îi ducă flori, cafea sau wiskey … De ce nu s-a făcut treaba aceasta? Cine va implementa rețeta, chiar cu riscul de a pierde o parte din voturile angajaților Primăriei, va face viața cetățeanului mult mai bună. Gradul mare de birocratizare și de dependența cetățeanului față de un funcționar sau de o instituție va fi redus. Nu trebuie să lași oamenii șomeri, dar trebuie să îi faci mai eficienți. Și trebuie să îi lași independenți pe funcționari. Aici avem de a face cu cultura ”totul este în pixul meu”. ”Eu sunt cel care le știe pe toate”, ”eu sunt cel care face totul”, duce la scăderea încrederii și a performanței funcționarilor. Așa determini ca oamenii să fie obedienți, Adică ”da șefu!, dacă așa ziceți, șefu!”. Nu este o trimitere către o anumită persoană, ci la un comportament.
- Reporter: Ați criticat festivismul și patriotismul deșănțat al primarului…
Vasile Roman: Sper ca din ceea ce urmează să spun oamenii să nu se simtă deranjați. A fost un primar care făcea piețe, după care a trecut la pus borduri. Așa a crezut el că e bine… Unii, după ce au ajuns primari, s-au gândit doar la ceea ce trebuie să facă pentru a ține electoratul captiv, pentru ca peste patru ani să îl voteze din nou. Fraților, au spus unii, trebuie alei printre blocuri și băncuțe. Tres bien! Le dăm băncuțe. Am văzut un singur primar care a gândit undeva în afara sferei, Gheorghe Nichita. El a spus că treaba cu băncuțele, aleile și becurile ține de directorul tehnic (n.r. Mihai Chrica), iar primarul s-a ocupat de axele de dezvoltare pe fonduri europene. Nu știu dacă Nichita a fost diferit de ceilalți și nu a gândit în ideea de votant, dar a făcut lucruri mari pentru Iași. Dacă ne uităm, de la Nichita încoace, spuneți-mi un lucru mare făcut în ultimii patru ani. Am tot respectul pentru ideea de educație pentru valorile naționale, patriotismul elegant, nu patriotismul deșănțat. Nu poți să mergi toată ziua cu acest mesaj patriotard, noi suntem români, noi suntem ieșeni și să nu faci nimic alteva pentru comunitate. Oamenii te vor întreba: dar totuși ce se face pentru noi?
- Reporter: Dar ce a trebui schimbat?
Vasile Roman: Eu văd primarul ca persoana care relaționează cu cei care pot produce efecte pozitive la Iași. Chestiunea asta de a controla strada este ineficientă. Acest micromanagement este specific primarilor noștri: să fie el prezent cu casca pe cap, să îl vadă lumea noaptea când se deszăpezește sau când se spală strada. Din acest punct de vedere micromanagementul este distructiv pentru municipiul Iași. Cum se poate ca la Cluj să ai un buget dublu față de cel al Iașului. Asta este o problemă de management.
- Reporter: Dar atitudinea asta e productivă electoral…
Vasile Roman: Daaaa, strategia este ”consumă timpul pentru a încălzi emoțiile. Ține-i captivi și te vor vota din nou”. Nu contează că nu s-a făcut nimic în Iași, nu contează că ne pleacă tinerii. Noi tot proclamăm Iașul ca mare centru univeristar. Păi, ce a făcut Primăria pentru a atrage studenții? Strategia Iașului e o poveste frumoasă pusă pe site. Nu-l cunosc pe Bolojan de la Oradea, nu-l cunosc pe Boc de la Cluj și nici pe Robu de la Timișoara. Dar când mă uit la orașele lor spun așa: ”măi, acolo ceva se întâmplă”. Noi moldovenii nu suntem mai puțin educați, mai puțin întreprinzători și mai puțin responsabili decât ei. Și, atunci când văd că la mine în oraș nu se întâmplă nimic, eu pun problema că ceva este la ”cap”. N-aș putea să mă acuz pe mine cetățeanul din Dacia și nici pe cel din Tătărași. Nu! Nu! Ceva, acolo, în fruntea Primăriei, nu este în regulă!
- Reporter: De ce Pro România?
Vasile Roman: Inițial m-am uitat spre USR – Plus într-o perioadă când era lupta pentru protejarea justiției. Mi-a plăcut mișcarea, părea una cetățenească. Dar apoi am costatat că nu era doar așa, ci au existat și elemente de coalizare. Au fost zone de interes a unora, să capteze o parte din această mișcare. Am ales Pro România pentru că sunt de stânga. Și vă spun câteva lucruri care sunt relevante. Tata nu a fost chiabur, iar mama nu a fost vreo fiică de boier. Vin dintr-o familie de oameni normali, nu săraci, doamne ferește!, dar nici nu am fost în zona celor bogați și nici nu provin dintr-o zonă elitistă. M-am educat toată viața în structurile militare. Am îmbrăcat uniforma și, știți cum e militarul. El servește țara. Eu n-am știut să spun că eu apăr antreprenorii…. nu… eu am știut că trebuie să îmi apăr țara, avuția ei, oamenii ei, granițele ei. Prin ceea ce înseamnă valori, sunt o persoană care apreciază comportamentul liberal în economia de piață, drepturile și libertățile. Dar, dacă aș spune că sunt un liberal, aș fi iporcit. Când am făcut pasul spre politcă am spus: ”având în vedere educația mea și dependența mea de stat – sunt pensionar militar, atunci e clar că stânga mi se potrivește”. Să știți că probabil că dacă PSD-ul nu era așa când am intrat eu în politică, probabil că m-aș fi dus acolo.
- Reporter: Cum este în politică?
Vasile Roman: Mă simt confortabil, deși sunt momente în care am dezamăgit. Nu foarte multe… După 8% la alegerile europarlamentare, am ajuns la un procent destul de bun la prezidențiale. După, prin neînțelegerile dintre leadership-ul central, s-a ajuns ca o parte dintre colegii noștri să plece. Asta ne-a scăzut o parte din frumoasa imagine pe care o construisem, poate chiar și o parte din încrederea oamenilor. Acum suntem determinați să o luăm de la capăt. Nu mai trăim din trecut. Ne-am dat singuri cu 1-2 trepte înapoi și acum trebuie iarăși să urcăm. Eu spun că, uitându-mă la Iași, șanse există. Avem foarte mulți oameni noi, care nu au făcut politică. Este un partid de oameni care vor să facă ceva pentru comunitate. Văd mulți dintre colegii mei care pot să vină în fața ieșenilor cu un CV frumos și, cel mai important, fără suspiciuni asupra lor. La mulți se pot ridica semne de întrebare despre cum și-au făcut averea sau alte cele. Aici, la Pro România, nu avem această problemă.
10. Reporter: Candidați la Primăria?
Vasile Roman: O întrebare directă la care răspunsul nu e așa de ușor. Dacă vorbim despre a putea, mă analizez și spun: prin comportament, prin experiența dobândită și prin cariera militară pe care am avut-o, respect profilul unui lider. Dacă trecem la partea volitivă, nu știu dacă transpare din discuție, dar mie îmi sunt dragi oamenii. În fond de asta trăim, să ne bucurăm de cei din jurul nostru. Când spui că îți plac oamenii, faci un efort să le fie bine. Eu am învățat în armată că realizarea materială nu este pe primul loc. Nu sunt modest, dar nu am avut un țel în viața în a-mi face vile cum își fac alții. Pentru că nu sunt determinat material de poziționarea politică sau administrativă, sunt mult mai liber. Eu nu vin să mă îmbogățesc. Și nici să-mi pun vreun neam. Copilul meu este la Bruxelles, are cariera lui. Iar neamurile sunt în Maramureș. Eiii, acum, în afară de a putea și a vrea, mai este o chestiune care ține de lumea politică. Dacă vrei să candidezi, trebuie să îți convingi colegii de partid și leadership-ul. Eu am deasupra mea oameni care fac calcule despre cine ar fi cel mai potrivit. Din ceea ce am dedus eu, există o perspectivă. Fără nicio discuție, eu îmi doresc să fiu candidatul Pro România la Primărie. Dar nu pot spune că eu sunt candidatul.
11. Reporter:Ați avut curajul să deschideți subiectul veneticilor din politică, impuși de la centru. Primul indicat a fost chiar colegul dvs, deputatul Bănicioiu. Credeți că s-a supărat cineva și vor fi repercursiuni în partid?
Vasile Roman: Haideți să vă spun câteva lucruri. Primul: arată bârna din ochiul tău și nu te uita la paiul din ochiul altuia. Nu e vorba de curaj. E o chestiune care pe mine mă deranjează. Dacă Bănicioiu sau Victor Ponta s-ar putea să fie supărați din acest motiv, vă spun că e treaba domniilor lor! Eu am făcut o constatare. Și când faci o constatare generală, nu poți să fii atât de duplicitar încât să enunți Iulia Scântei, Varujan Vosganian, Iolu și nu mai știu eu cine, și să trecem cu vederea pe Bănicioiu, că e la noi în partid. Nu pun gunoiul meu sub preș și arăt doar gunoiul celorlalți. Nu e corect. Aș fi nedrept. Nu am nicio reținere să spun. Mă deranjează că în politica ieșeană avem o chestie de prea ușoară acceptare. Dacă șeful de la București mi-a spus înseamnă că e obligatoriu. Nu mai poți să analizezi sau să spui ceva. Nu făceam politică și cineva mi-a explicat de ce a fost pusă Scântei pe primul loc: ”domnule, sunt niște presiuni de la București!.” Or, presiunile astea sunt determinate de scheleții din dulapul celor care conduc ori dintr-o lipsă de unitate și de verticalitate a noastră. Nu le contestăm cariera, dar sunt niște oameni care au venit pe impuse. Oameni buni! Care este explicația că nouă, în Moldova, ni se poate da întodeauna un venetic, de parcă la noi nu se nasc oameni, ci numai la ei, la București? Concluzia: lipsa de unitate. Oamenii, atunci când ar trebui să facă corp comun, precum un arici, și să spună ”nu, la noi niciodată!”, acei oameni fug repede în tabară puterii. Jumătate gândesc că acea persoană poate fi șeful. Iar cei care ar vrea să se opună rămân în aer.
- Reporter: Nu vorbim doar de PNL…
Vasile Roman: Chestiuni de genul acesta văd în toate partidele. Probabil și la noi vom vedea, în Pro românia. Vine cineva cu notorietate și organizația migrează. Mie nu mi se pare un comportament normal. Ca și cum nu mai există valoare la Iași! La București este setul de valori, iar la Iași este penurie. Chiar nu găsim între oamenii din Iași capi de listă pentru orice tip de alegeri? Sincer, dacă discutăm despre ideea de candidatură, e chiar fain să fii contracandidat pentru dl. Iolu sau pentru dna. Chichirău. Unul dintre argumente este că ei nu sunt racordați la ceea ce înseamnă atmosfera Iașului. Atunci când vrei să administrezi orașul trebuie să știi rațiunile Iașului, emoțiile Iașului, să cunoști lumea Iașului… Nici eu nu stăpânesc toate aceste secrete, deși totuși trăiesc în Iași. Darămite o persoană care care a trăit la București și vine într-un abstract.
- Reporter: Dar e noua generație, școlită în occident…
Vasile Roman: Și eu m-am școlit în America. Dar mie mi se pare câteodată că cei care se școlesc în America parcă ar fi ”rețetarii”. Adică aduc ”rețeta” din America, o plantez la Iași și cu sigurnață funcționează. Să fim serioși! Diplomele îți certifică acele calități profesionale. Dar nu-mi spune că orice strategie care este valabilă în Statele Unite poate fi aplicată și la Iași. Din punctul asta de vedere ei sunt ușor de combătut. Nu sunt racordați. Nu e vorba că nu ai mâncat salam cu soia la Iași. Dar trebuie să fi trăit într-un cartier, să fi mers cu mașina să vezi cum îți petreci timpul în ambuteieaje, să vezi și tu ce copii capabili are Iașul și ce burse au primit din partea primăriei, să știi cine sunt cei care dezvoltă imobiliar orașul, care sunt interesele și cine suferă de pe urma acestora.
14. Reporter: Vreau un pronostic: pleacă Mihai Chirica în PNL?
Vasile Roman: Bună întrebare! Mihai Chirica este o persoană abilă politic. După ce a fost exclus din PSD, el și-a înțeles rolul de văduvă tânără și cu avere. Fără nicio discuție, ăsta a fost statutul său. Veneau curtezanii pentru că aveau de ce veni. Acum, problema este că a trecut timpul și a îmbătrânit. Curtezanii erau încinși atunci, nu acum. Mă tem că s-ar putea să nu mai fie atâția pețitori. Peneliștii nu sunt încântați de venirea lui. PNL ca partid, nu oamenii din organizația locală, este încântat de ideea că pe Primărie va flutura un steag galben. Nu au avut niciodată Primăria. Să nu care cumva să pătească ca PSD-ul. Aud de aranjamente, jocuri despre candidaturi. Opinia mea este că politica PNL-ului nu se face în județe, ci la București. Și foarte mult la Cotroceni. Deci, dacă la Cotroceni se va concluziona că Mihai Chirica este un veritabil candidat, cu siguranță el va trece la PNL. Dacă nu se duce la liberali, mă întreb care ar mai fi șansele lui? Vor fi prea mulți actori! Și dacă vor fi două tururi de scrutin…
- Reporter: Vom avea schimbare sau nu la Primărie?
Vasile Roman: Eu zic că da. Dacă vor fi două tururi de scrutin eu zic că 100% da! Va fi schimbare! Dacă nu, depinde foarte mult de alianțele care se vor face. Două tururi este o chestiune corectă pentru cetățean. Nu se poate să fii primarul unui municipiu ales cu a cincea sau a șasea parte din votanți. Nu ești reprezentativ.
Avem o mulțime de partide și o mulțime de oameni. Va fi o avalanșă de candidați dacă dreapta nu se va unifica. Multe voturi se vor disipa, se vor duce într-un neant. Și dacă va fi într-un singur tur este foarte discutabil. Dacă va veni un candidat exact reversul medaliei, atunci Chirica poate fi bătut. El este captiv unor interese. Unii deja s-au depărtat de le. Încet-încet, se va crea o zonă de susținere pentru principalul contracandidat al lui Mihai Chirica. Micii antreprenori, care au fost sufocați în ultimii ani de zile, mediul universitar, care a fost amăgit și nu a simțit că Primăria Iasi militează pentru dezvoltare și multe alte medii care își doresc un alt tip de comportament la administrația locală. Și se vor uni. Sunt oameni dezamăgiți.
Rareș Neamțu