Vasile Astărăstoae, condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare

Judecătorii ieşeni l-au condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pe Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesorul fiind găsit vinovat pentru conflict de interese.

 Sentinţa dată joi, 26 martie, de judecătorii ieşeni nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de către Vasile Astărăstoae. Faptele pentru care acesta a fost trimis în judecată în acest dosar vizează o infracţiune de conflict de interese comisă în perioada în care profesorul ieşean era şi preşedinte al Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi. În cadrul unui proiect european, Astărăstoae s-ar fi angajat pe sine.

„În cadrul acestui proiect inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de prestări servicii şi de muncă cu sine însuşi, semnând atât la rubrica angajatorului cât şi cea a angajatului”, a spus procurorul de caz Adina Bocai de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, citând din rechizitoriu.

Proiectul care îi face acum probleme cu legea lui Vasile Astărăstoae se numeşte „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale” şi a fost implementat, pentru o perioadă de 36 de luni, de IML Iaşi în 2010. Scopul proiectului era de a forma aproximativ 200 de cercetători şi experţi în domeniul cercetării avansate.

Potrivit procurorilor ieşeni, proiectul a avut o valoare de 8,7 milioane de lei, fiind finanţat în proporţie de 83% din fonduri europene. Anchetatorii au descoperit că în cadrul proiectului, directorul de la IML Iaşi Astărăstoae a încheiat cu persoana fizică Vasile Astărăstoae un contract de prestări servicii pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe lună, în perioada de 36 de luni a proiectului. Pe lângă aceasta, folosind acelaşi procedeu, Astărăstoae ar fi încheiat cu sine şi un contract individual de muncă în calitate de manager de proiect, retribuţia lunară fiind de 9.087 de lei. În perioada în care procurorii spun că s-ar fi petrecut aceste fapte, Astărăstoae avea mai multe funcţii de conducere retribuite, la instituţii publice (UMF Iaşi, Colegiul Medicilor din România şi din Iaşi, IML Iaşi şi Comisia Centrală de Arbitraj din cadrul Casei Naţională de Asigurări de Sănătate). Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat incompatibil pentru cumulul acestor funcţii la finele anului 2011, iar şeful medicilor contestă raportul în instanţă.

Vasile Astărăstoae a fost audiat de procurori ieşeni însă a negat vehement acuzaţiile care îi sunt imputate. Acesta a precizat că IML Iaşi era ordonator secundar de credite în momentul în care s-au încheiat contractele dar şi că funcţia i-ar fi fost propusă de Consiliul de Administraţie. Procurorii au reţinut însă, citând normele legale, că la nivelul instituţiei ieşene există doar un Consiliu Consultativ, care nu este însă un factor decizional în cadrul unităţii.

Astărăstoae a mai fost acuzat de conflict de interese şi pentru alte proiecte derulate de UMF Iaşi, unde este rector. El a avut în perioada 2010-2012 patru contracte de prestări servicii în cadrul unor proiecte (având valori de 1.080, 8.044, 2.352, 2.790 de lei). Pentru aceste fapte s-a dispus clasarea întrucât contractele cu angajatul Astărăstoae fuseseră semnate de subalterna sa, directorul administrativ al UMF, Daniela Druguş (trimisă şi ea în judecată în alt dosar).

 

 

 

 

 

Sursa: adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here