Un vaccin experimental pe bază de ARNm de la Moderna Inc și Merck & Co a redus riscul ca cel mai mortal cancer de piele să se răspândească cu 65% față de tratamentul doar cu o imunoterapie, într-un studiu aflat în stadiu intermediar, au anunțat luni companiile.
Având în vedere aceste date și datele anterioare, Moderna ia în considerare posibilitatea de a solicita o aprobare mai rapidă din partea autorităților de reglementare pentru acest tratament, a declarat compania după ce a prezentat rezultatele la reuniunea Societății Americane de Oncologie Clinică din Chicago, conform Reuters.
„O parte din incertitudinea reziduală pare să dispară cu privire la această potențială opțiune”, a declarat președintele Moderna, Stephen Hoge.
Aceste date au fost obținute în urma unor date anterioare promițătoare ale studiului care au arătat că vaccinul ARNm personalizat administrat în combinație cu Keytruda de la Merck reduce riscul de deces sau de recidivă a melanomului cu 44%, comparativ cu Keytruda singur.
Descoperirile se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că tehnologia ARNm, care a devenit proeminentă în timpul pandemiei COVID-19, poate fi utilizată pentru a asambla vaccinuri personalizate care antrenează sistemul imunitar să atace tipul specific de celule canceroase din tumorile unui pacient.
Oamenii de știință urmăresc de zeci de ani visul de a crea vaccinuri pentru tratarea cancerului, dar cu puține succese. Experții spun că vaccinurile cu ARNm, care pot fi produse în doar opt săptămâni, combinate cu medicamente care stimulează sistemul imunitar, ar putea duce la o nouă generație de terapii împotriva cancerului.
Se speră la „o paradigmă de tratament complet nouă în cancer, care va fi mai bine tolerată și unică pentru tumorile individuale ale pacienților”, a declarat Dr. Jane Healy, un director care supraveghează în dezvoltarea timpurie a tratamentelor împotriva cancerului la Merck.
Moderna a declarat în timpul apelului său pentru investitori că a început un studiu de confirmare de fază 3, pe care speră să îl deschidă în al treilea trimestru al acestui an.
Colaborarea Merck/Moderna este una dintre cele câteva care combină medicamente puternice care declanșează sistemul imunitar pentru a ținti cancerele cu tehnologia vaccinului ARNm. BioNTech SE, partenerul Pfizer pentru vaccinul COVID, și Gritstone Bio Inc. au abordări similare folosind tehnologia ARNm.
Vaccinurile vizează toate neoantigene, noi mutații care sunt prezente doar pe tumori. Țintirea acestor proteine unice permite sistemului imunitar să ucidă celulele canceroase, lăsând în același timp nevătămat țesutul sănătos.
Trucul constă în a determina care dintre numeroasele mutații este cauza cancerului.
Pentru a realiza acest lucru, tumorile sunt îndepărtate, iar compoziția lor genetică este cartografiată cu ajutorul secvențierii ADN de generație următoare. Companiile folosesc inteligența artificială pentru a prezice care mutații vor fi cele mai eficiente ținte. Acestea sunt folosite pentru a construi un vaccin individualizat care vizează doar mutațiile din tumora pacientului.
În timpul acestui proces, pacienții primesc, de obicei, o imunoterapie, cum ar fi Keytruda sau Tecentriq de la Roche, care blochează un mecanism pe care cancerul îl folosește pentru a se ascunde de sistemul imunitar.
Punctul de plecare
Cu mult timp înainte de COVID, companiile au avut în vedere tehnologia ARN mesager (ARNm), care conține instrucțiuni pentru ca celulele să producă proteine specifice, ca vehicul pentru furnizarea unui vaccin împotriva cancerului.
Merck și Moderna colaborează din 2016. Cercetătorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) din New York au început să lucreze cu BioNTech din Germania în 2017.
La acel moment, existau deja dovezi că imunoterapia ar putea funcționa în așa-numitele tumori „fierbinți”, sau cancere cu grad ridicat de mutație, cum ar fi melanomul. Existau puține speranțe că ar putea funcționa în cazul cancerelor „reci”, cu puține mutații, cum ar fi cancerul pancreatic, a declarat Dr. Vinod Balachandran de la MSK.
Cu un tratament standard, 90% dintre pacienții cu cancer pancreatic mor în termen de cinci ani de la diagnosticare.
Echipa lui Balachandran a studiat supraviețuitorii rari pe termen lung și a descoperit că o componentă a sistemului imunitar numită celule T la aceste persoane era capabilă să recunoască mutațiile derivate din cancer, ceea ce ridică posibilitatea unui vaccin țintit.
Într-un mic studiu în curs de desfășurare care a testat un vaccin BioNTech făcut la comandă împreună cu medicamentul Tecentriq de la Roche, jumătate dintre cei 16 pacienți cu cancer pancreatic au avut un răspuns imunitar și niciunul nu a prezentat semne de recidivă după 18 luni, potrivit datelor publicate luna trecută în revista Nature.
Gritstone Bio adoptă o abordare diferită, combinând două tipuri de vaccinuri personalizate în speranța de a trata pacienții cu cancer de colon metastatic, un alt tip de cancer care nu a răspuns în mare măsură la imunoterapie.
Abordarea pregătește mai întâi sistemul imunitar cu o tehnologie mai veche, numită ”Vaccin adenovirus de cimpanzeu”, care vizează tumorile pacienților. Acesta este urmat de un vaccin personalizat cu ARNm care se auto-amplifică, care include o enzimă care produce copii suplimentare ale antigenelor, reducând doza necesară.