UTI încalcă legea pentru doctoratul lui Chirica. Documente fabricate pentru o hotărâre scandaloasă

Legea terfelită, doar pentru ca primarul Mihai Chirica să obțină titlul de „doctor”! @ Senatul Universității Tehnice a aprobat cererea lui Mihai Chirica prin care acesta a solicitat o „periodă de grație de 3 ani” pentru susținerea tezei de doctorat, deși în lege scrie negru pe alb că această perioadă nu trebuie să depășească 2 ani @ Documentele care au stat la baza hotărârii sunt pline de neconcordanțe @ Contractul de studii semnat de Mihai Chirica cu Universitatea a expirat pe 30 septembrie 2017 @ Nimeni nu explică ce s-a întâmplat de atunci și până în prezent și de ce primarul nu a fost exmatriculat de la doctorat @ Cererea depusă de Chirica are două numere de înregistrare, dintre care unul scris cu pixul fără nici o ștampilă oficială @ Pentru a crea impresia de legalitate, Mihai Chirica a scris de mână o notă lipsită de logică prin care încearcă să explice de ce cererea sa s-a evaporat și a reapărut după o săptămână @ În loc să clarifice problema, cu o exprimare de elev repetent, Chirica se îngroapă singur! @ „Motivat de faptul că în această perioadă am fost prins în diverse proiecte ce au presupus plecarea temporară din localitate, în toată această perioadă cererea a fost la mine personal pentru a fi depusă”, scrie Chirica @ Primarul minte: în acea perioadă s-a aflat în Iași și chiar a participat la evenimente publice, conferințe, emisiuni TV etc @ Acesta mai susține că a înregistrat cererea la școala doctorală pe 31 ianuarie și abia după o săptămână, pe 8 februarie, la registratura Universității @ Explicația nu stă în picioare deoarece școala doctorală și registratura Universității funcționează în aceeași clădire, una la etaj, alta la parter @ Probabil că primarul nu a dat pe la școală din moment ce nu cunoaște birourile @ Încă o fractură a logicii: dacă într-adevăr Chirica a depus cererea pe 31 ianuarie, de ce a umblat cu ea în buzunar timp de o săptămână? @ Odată înregistrată, o cerere rămâne la instituție, nu i se returnează petentului

Chelului tichie de mărgăritar îi lipsea, iar lui Chirica titlul de doctor. Profesorii de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi în frunte cu rectorul Dan Cașcaval se pun preș pentru ca pe ușa de la biroul primarului să atârne plăcuța cu titlul de doctor. Iar pentru asta au încălcat și legea! Senatul Universității a aprobat în luna februarie a acestui an cererea primarului Mihai Chirica privind „acordarea unei perioade de grație de 3 ani pentru elaborarea și susținerea tezei de doctorat”.

Legea spune însă că perioada de grație nu poate fi mai mare de doi ani. Este vorba de Hotărârea de Guvern nr. 681 din 2011 – Codul Studiilor Universitare de Doctorat.

„Dacă studentul-doctorand nu reușește să finalizeze teza în termenul stabilit potrivit contractului de studii universitare de doctorat și eventualelor acte adiționale la acesta, studentul-doctorand mai are la dispoziție o perioadă de grație de maximum 2 ani pentru a finaliza și susține public teza, depășirea acestui termen conducând în mod automat la exmatricularea sa”, se arată la articolul 40 al Hotărârii de Guvern mai sus menționată.

Chirica trebuia exmatriculat, nu „grațiat”

Acordarea acestei perioade de grație era singura modalitate de a-l scăpa pe primarul Mihai Chirica de un nou eșec academic, deoarece în 2013, acesta a fost exmatriculat după o tentativă nereușită de a obține titlul de doctor. S-a înscris în 2007 la doctorat, dar nu a reușit să se țină de școală. Un an mai târziu, în 2014, Mihai Chirica se înscrie din nou la doctorat la aceeași Școală Doctorală a Facultății de Construcții și Instalații, și la același conducător, profesorul Vasile Mușat.

La data de 21.10.2019, Mihai Chirica semnează Contractul de Studii Universitare de Doctorat nr. 17429. La secțiunea B a acestui document se arată: „DURATA CONTRACTULUI”: determinată, pe o perioadă de maxim trei ani, cuprinsă între data înmatriculării ca student-doctorand, respectiv 01.10.2014 și până la data de 30.09.2017.

Ce s-a întâmplat de la acea dată și până în februarie 2019, când a fost aprobată acordarea perioadei de grație de 3 ani, nimeni nu vrea să explice. Secretul, care este păzit de doar câteva cadre didactice de la Universitatea Tehnică, are o singură explicație: Mihai Chirica trebuia exmatriculat.

Pe 3 noiembrie 2016, este semnat un Act Adițional la Contractul de Studii Universitare de Doctorat prin care se convine asupra introducerii unui nou capitol cu privire la „Respectarea standardelor de calitate și de etică profesională”. Actul adițional face referire doar la acest capitol și nu privește prelugirea ori întreruperea perioadei de studii.

L-am contactat pe profesorul Vasile Mușat, conducătorul de doctorat al primarului, în speranța că acesta va reuși să facă lumină în privința celor 16 luni care lipsesc din situația studentului-doctorand Mihai Chirica.

„Acum, mă pregătesc să mă duc la o înmormântare. Sunați-mă după ora 15.00”, a spus Vasile Mușat. După această oră, Vasile Mușat nu a mai răspuns la telefon. Cel mai probabil, praznicul s-a întins după ora preconizată.

Rectorul Universității Tehnice, Dan Cașcaval nu a răspuns la apelurile reporterilor 7IAȘI.

Cererea lui Chirica: două numere de înregistrare, exprimare de repetent

Cererea depusă de Chirica cu privire la acordarea perioadei de grație ridică două mari semne de întrebare: primul asupra autenticității numerelor de înregistrare, al doile asupra capacității primarului de a se exprima în scris.

Solicitarea are numărul de înregistrare 2727 din 08.02.2019 cu ștampila Universității Tehnice. Alături este trecut un al doilea număr, fără nici o ștampilă: 87 din 31.01.2019. La data de 8 februarie este întocmit și referatul de aprobare a cererii, iar în ședința senat din 14 februarie referatul este validat prin vot.

Când a depus de fapt Chirica cererea? Pe 31 ianuarie sau pe 8 februarie?

Pentru a crea impresia de legalitate, Mihai Chirica a scris de mână o notă lipsită de logică prin care încearcă să explice de ce cererea sa s-a evaporat și a reapărut după o săptămână. În loc să clarifice problema, cu o exprimare de elev repetent, Chirica se îngroapă singur!

„Această cerere a fost înregistrată la școala doctorală în data de 31.01.2019 și la registratura rectorat în data de 08.02.2019 justificat de faptul că în această perioadă am fost prins în diverse proiecte ce au presupus plecarea temporară din localitate. În această perioadă cererea a fost la mine personal pentru a fi depusă.”, se arată în nota scrisă de mână în subsolul cererii.

Explicația este confuză: când a fost depusă de fapt cererea? De ce această solicitare nu a rămas la Universitate, ci la primar în buzunar? Un lucru este însă clar: Mihai Chirica are grave probleme în a se exprima în scris în limba maternă, limba română.

De fapt, primarul cu aspirații academice susține că a înregistrat cererea la școala doctorală pe 31 ianuarie și abia după o săptămână, pe 8 februarie, la registratura Universității. Explicația nu stă în picioare deoarece școala doctorală și registratura Universității funcționează în aceeași clădire, una la etaj, alta la parter.

Mihai Chirica minte de îngheață apele. Nu era plecat, ci se afla în Iași

În nota explicativă susține că a fost „prins în diverse proiecte ce au presupus plecarea din localitate”. Însă, Chirica a fost în Iași și chiar a participat la evenimente publice precum confeințe, ședințe și emisiuni TV. Ba mai mult, pe pagina de facebook a primarului Mihai Chirica toate aceste evenimente au fost promovate.

Spre exemplu, pe 2 februarie, Chirica se pozează în Sala Mare a Primăriei Iași, în compania altor primari din Moldova, și posetază pe facebook: „Asociația Moldova se Dezvoltă cere Guvernului și Parlamentului responsabilitate și respect pentru Regiunea de Nord Est”.

Pe 5 februarie, primarul participă la emisiunea „De la edil la cetățean” la postul de televiziune Infinit TV. Iar pe 8 februarie, Chirica face chiar un „live” pe facebook.

Chirica nu a răspuns la întrebările adresate de 7IAȘI prin intermediul biroului de presă.

Îndrumătorul lui Chirica, membru în Comisia de Versanți

În luna martie a anului 2017, la propunerea lui Mihai Chirica, profesoul Vasile Mușat este cooptat în „Comisia municipală pentru urmărirea stabilității versanților alunecători”. Comisia este condusă chiar de către primarul Chirica și are un rol decisiv în privința aprobării proiectelor imobiliare. În funcție de zona în care se construiește, este necesar avizul comisiei de versanți, iar decizia acestui for cântărește greu în privința stabilirii indicatorilor urbanistici (regim de înălțime, procent de ocupare etc.)

Tudor LEAHU

2 COMENTARII

  1. Acest Chirica e un repetent notoriu.A fost exmatriculat de 3 ori deoarece nu a fost in stare sa facă un referat.Lucrarea ii este făcută de prof Boțu Neculai, un abonat la resursele financiare din primărie și prieten intim cu primarul pitecantrop.

  2. Faceți o ancheta și o sa va cruci câte contracte au pe persoana fizica cu Primaria Iasi profesorii Musat, Boțu,Boboc,Comisu. Vedeți la fel ce interese imobiliare are Cașcaval! Trebuie sa între organele de control tare in japcarii ăștia care fac tot felul de jocuri de glezne in fata acestui pitic imbecil care a pus iasul pe chituci! E scandalos tot ce se întâmpla la Facultatea asta așa zis doctorală ! DEMISIA PUNGAȘILOR !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here