Articolul de ieri din presa locală cu privire la culisele corupţiei din Serviciul de Urbanism al primăriei, este încă o dovadă a faptului că la nivelul Primăriei Iași există un sistem de corupție și favoritism coordonat direct de către primarul Chirica.
Deși nu mai este un secret pentru nimeni că Primăria Iași a fost implicată cu bună știință, iar primarul Chirica este complice al rețelelor de corupție din domeniul urbanismului, mărturiilor martorilor din dosarele penale în care este implicat primarul explică punctual mecanismele și metodele care prin această caracatiță clientelară își desfășura activitatea.
Amenințările asupra funcționarilor că își vor pierde locul de muncă dacă nu îşi pun semnătura pe documente ilegale, controlul asupra unui anumit dosar de urbanism menţinut prin repartizarea „pe bucăţi” a sarcinilor, astfel încât nici unul dintre angajaţi să nu aibă posibilitatea să-şi facă „o idee de ansamblu” asupra întregului proiect și interzicerea deplasărilor în teren sunt câteva dintre aceste metode patentate de Chirica.
”Noi am solicitat încă de la începutul mandatului ca acest mod de lucru discreționar din Primărie să înceteze pentru că ieșenii care doresc să construiască în Iași au nevoie de predictibilitate, claritate, proceduri transparente și respectarea legii în privința circuitului documentelor în Primărie. De peste 20 ani, Iașul nu mai are un Plan Urbanistic General. Ultimul a fost elaborat în 1999 și a fost prelungit de mai multe ori doar pentru a nu genera un blocaj generalizat în sectorul construcțiilor din oraș. În fiecare an, ieșenii au fost amăgiți că municipiul va avea un nou PUG. Însă de fiecare dată, așteptările le-au fost înșelate. Singurii care s-au bucurat de întârzieri au fost cei care au construit haotic, care au luat derogări peste derogări și au investit doar cu gândul la profit, nu și la oraș. Iașul are nevoie de un PUG nou și modern, care să pună ordine în oraș și să revitalizeze fostele zone industriale”, a declarat Răzvan Timofciuc, liderul de grup al consilierilor locali USR Iași.
Iulian Nicolau, președintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local, a declarat că lipsa de transparență existentă la nivelul Direcției de Urbanism este una dintre cauzele pentru care suntem în această situație.
”De exemplu, mie mi-au comunicat (verbal) că inspectorii nu au obligația vizitelor în teren. Am solicitat Fisa postului unui inspector. Am fost refuzat pe motiv de GDPR. Am cerut anonimizată. Nu am primit nimic până azi, după 1 an și jumătate de CL și Președinție la Comisia de Urbanism. Cei care au nevoie de certificat de urbanism, de autorizație de construire, de proces verbal de recepție a lucrărilor și de orice aviz sau document ce ține de urbanism trebuie să primească aceste documente în termenul legal. Întârzierile și tratamentul preferențial nu trebuie acceptate. Toți cetățenii trebuie tratați egal și trebuie să primească răspunsuri în termen legal și conform conform prevederilor legale”, a declarat Iulian Nicolau.