„Atunci cand 50.000 s-au adunat la punctul de frontiera Kapikule (granita turco-bulgara), ati strigat dupa ajutor. Ati inceput sa va intrebati: ‘Ce ne facem daca Turcia deschide granitele’?”, a declarat Erdogan.
„Ascultati-ma bine. Daca mergeti mai departe, aceste granite se vor deschide, sa va intre in cap”, a declarat Erdogan, intr-un discurs sustinut la Istanbul.
Ankara si Bruxelles au incheiat in luna martie a acestui an un pact care a permis stoparea fluxului de refugiati spre insulele grecesti.
Intr-o rezolutie fara caracter constrangator adoptata cu o larga majoritate la Strasbourg, eurodeputatii au cerut joi o „inghetare temporara” a procesului de aderare demarat in 2005, din cauza represiunii „disproportionate” care a urmat loviturii ratate de stat din iulie.
Acest vot intervine intr-un context de puternice tensiuni intre Turcia si UE, ale caror relatii, deja dificile, s-au degradat si mai mult dupa tentativa de puci, care a fost urmata de o epurare de o amploare inedita, care a vizat in special opozantii politici kurzi si presa critica.
In Turcia se afla in prezent circa 2,7 milioane de refugiati sirieni.
Pentru a respecta pactul cu UE, Ankara a cerut ca cetatenii sai sa fie scutiti de vize in spatiul Schengen.
Semn al tensiunilor dintre Ankara si UE, Erdogan a evocat recent optiunea unui referendum pentru continuarea sau nu a procesului de aderare cu UE si o posibila apropiere de Organizatia de Cooperare Shanghai (OCS), condusa de China si Rusia.