Universitatea Tehnică, teatru de război politic. Iacoban – Pro România Vs Istrate – PSD

În martie 2019, fostul deputat Sorin Iacoban, director general adjunct al UTI, a fost cercetat disciplinar și sancționat de către Universitatea Tehnică. Motivul: a folosit angajații UTI pentru a renova sediul filialei partidului Pro România, al cărei șef este. Iacoban contestă decizia Universității în instanță. 7 IAȘI a intrat în posesia documentelor care au stat la baza sancționării lui Iacoban. Ceea ce părea a fi, la prima vedere, o simplă abatere disciplinară, în realitate este un megaconflict la nivelul conducerii Universității Gheorghe Asachi. Rectorul Dan Cașcaval și prorectorul Marcel Istrate îi plătesc polițe lui Sorin Iacoban. O adevărată încrengătură cu implicații politice a cărei miză finală este un post cheie în conducerea Universității. Iacoban nu este la prima abatere de acest gen! O spun chiar angajații UTI. Însă nu s-a întâmplat nimic până acum. A căzut victima propriilor greșeli și a fost ”ars” într-un moment cheie pentru cariera sa.

La sfârșitul lunii ianuarie 2019, partidul Pro România primește de la Primăria Iași un spațiu central, în zona Mitropoliei. Pe 11 și 12 februarie, Sorin Iacoban, director general adjunct al Universității Tehnice ia mai mulți angajați ai instituției și îi duce la sediul partidului al cărui șef este pentru a efectua lucrări de reparații. Operațiunea ”se răsuflă” și incepe tăvălugul.

”În data de 12.02.2019, în jurul orei 14.00, l-am sunat pe dl. Costică Spătaru, electrician cămin T20, pentru a-l întreba câteva aspecte cu privire la o situație de natură tehnică apărută în birourile DSS. Cu această ocazie dl. Spătaru mi-a comunicat că nu este la serviciu și că a fost trimis de dl. Director Sorin Iacoban pe strada Cloșca, la sediul partidului Pro România, pentru a efectua o lucrare de intervenție. Cu această ocazia am aflat de la dl. Spătaru că la sediul partidului se mai află încă trei colegi de serviciu.” – așa începe relatarea din referatul Direcției de Servicii Studențești nr 3924/22.02.2019 prin care a fost sesizat rectorul Dan Cașcaval cu privire la faptele lui Iacoban.

Rectorul Cașcaval s-a făcut că doarme timp de o săptămână

Aflând faptul că patru din angajații UTI au fost luați la muncă în folosul partidului, Bogdan Budeanu, directorul DSS, convoacă pentru a doua zi o ședință cu șefii direcți ai celor patru persoane.

”La ședință mi s-au comunicat următoarele: dl. Sorin Iacoban a fost prezent luni dimineața în biroul doamnei administrator Rodica Ostaci, la căminul T20, pentru a-i comunica acesteia că domnul electrician Spătaru va desfășura în zilele următoare o serie de lucrări în afara campusului; dl. Spătaru a fost chemat în biroul doamnei administrator pentru a primi indicații de la Sorin Iacoban cu privire la ceea ce are de făcut … Chiar în acel timp, miercuri 13.02.2019, în timp ce purtam discuțiile cu colegii mei, cele patru persoane se aflau deja la sediul Pro România pentru a efectua în continuare lucrări de renovare la solicitarea dlui director Iacoban.”, povestește Bogdan Budeanu despre cursul evenimentelor.

După ședință, Bogdan Budeanu își informează șeful direct, pe prorectorul Marcel Istrate, despre situația apărută. Istrate îl informează la rândul său pe Cașcaval, după care, mai bine de o săptămână, nu se întâmplă nimic. Ca din senin, pe 21 februarie, cei patru angajați care lucrau la sediul Pro România și șefii lor sunt chemați sa dea note explicative. O zi mai târziu, directorul DSS întocmește un referat pe care îl înaintează către Rectorat, iar Dan Cașcaval sesizează comisia de disciplină.

„Sarcini de serviciu în afara campusului”

În fața comisiei de disciplină, toți angajații UTI audiați l-au arătat cu degetul pe Iacoban. Marius Imbrea, șeful Biroului Tehnic din cadrul DSS, a fost sunat în week-end de către Sorin Iacoban și a fost informat că unul dintre subordonații săi de la atelierul de întreținere va avea ”sarcini de serviciu” în afara campusului, lasându-i-se de înțeles că activitatea este în legătură cu Universitatea și nicidecum la sediul Pro România. Bogdan Budeanu a spus în fața comisiei că au mai fost situații în care angajații Universității din campus au mai fost solicitați să efectueze lucrări în scop personal, dar nu de o asemenea gravitate. Audiat în cadrul comisiei, directorul DSS, Bogdan Budeanu a spus că prorectorul Marcel Istrate a fost informat despre această situație și că cercetarea disciplinară a fost declașantă cu scopul ca astfel de fapte să nu se mai repete. În procesele verbale ale comisiei se menționează că cei patru salariați au fost luați personal cu mașina de către Sorin Iacoban și duși la diferite lucrări. Atât șefii de cămine cât și cei patru muncitori au descris cum Iacoban și-a folosit ascendentul funcției pentru a le solicita aceste favoruri.

Mincinos sau habarnist?

”Audiat în cadrul comisiei în data de 11 martie, dl Iacoban declară că nu a solicitat niciodată salariaților universității să efectueze lucrări în timpul programului de lucru. Regretă că s-a ajuns în această situație. Consideră că Universitatea Tehnică are probleme mai importante de rezolvat decât astfel de lucruri mărunte.” – extras din procesul verbal al ședinței comisiei de disciplină. În nota explicativă dată în fața aceleiași comisii, electricianul Costică Spătaru descrie succesiunea faptelor într-o contradicție totală cu declarațiile date de Iacoban: ” 11 februarie ora 8.30 aproximativ, sunt chemat în biroul șefei de domnul director general Sorin Iacoban și-mi comunică că am de remediat niște probleme la o instalație electrică. Spun domnului Iacoban că trebuie informată șefa mea, lucru pe care îl face în prezența mea … Ora 9.05 – sunt transportat la acel spațiu unde încep să fac necesarul de materiale electrice pentru a fi cumpărate … Sunt adus înapoi în campus la ora 14.20 … 12 februarie – 8.30 sunt sunat de domnul Iacoban și mă anunță să fiu pregătit eu și colegul meu Cătătlin Dobreanu în 15 minute. Ora 8.55 împreună cu Cătălin Dobreanu suntem duși la locație până la ora 14.00, când sunt sunat de dl director Budeanu și întrebat unde sunt. Comunic ce îmi este cerut. Suntem aduși în jurul orei 14.20 din nou în campus. Trebuie să menționez că am fost solicitat și pentru ziua de 13.02.2019 în jurul orei 8.30, dar am fost întors din drum de șefii ierarhici.”

Prin urmare, Sorin Iacoban ori minte cu privire la ceea ce s-a întâmplat ori habar nu are care este programul de lucru al angajaților Universității.

Iacoban: „Postul meu este dorit de altă persoană”

De cealaltă parte, în fața acestei avalanșe de acuze, Iacoban l-a luat pe ”nu” în brațe și s-a victimizat, plângându-se că totul e o făcătură. ”Sancționarea mea a fost realizată pe fondul unei încercări neîntemeiate de a fi sancționat pentru că postul meu este dorit de o altă persoană” a fost deviza stindard a lui Iacoban în fața comisiei. De aici și până la a trece la atacul asupra colegilor a fost doar un pas.

Ardoarea cu care Iacoban își dorește acest post a făcut ca actualul director adjunct să se îndrepte până și împotriva celor patru angajați care l-au ajutat. S-a ajuns până acolo încât Iacoban a contestat o decizie a Consiliului de Administrație prin care s-a hotărât ca cei patru angajați să recupereze orele în care au fost la sediul partidului și nu la Universitate, astfel încât să-și încaseze salariile întregi. Acțiunea lui Iacoban echivalează cu sancționarea celor patru cu retribuția a două zile de muncă. Atât pe perioada cercetării disciplinare cât și în acțiunea în instanță, Iacoban a împărțit cu acuze în stânga și în dreapta. Ce-i drept, frustrarea că din cauza acestei sancțiuni nu mai poate accede în funcția de Director General Administrativ al Universității l-a determinat să o ia în această direcție. De altfel, atitudinea lui Iacoban, ce se desprinde atât din documentele cercetării disciplinare cât și din acțiunea depusă la instanță, este aceea de fugă de răspundere și de pasare a vinovăției către angajații pe care i-a folosit. Contestația de la instanță nu bate monedă pe fondul problemei, ci abordează în mare parte doar nerespectarea procedurilor și încălcarea drepturilor sale. Actele întocmite de jurista Universității, Mirela Troia, ridică mari semne de întrebare părând a fi întocmite după ureche. Procedural, unele documente au lacune, comise întenționat sau nu, însă hârtiile depuse la Tribunal de Universitate demonstrează că pe fondul cauzei Iacoban nu are dreptate.

Istoricul conflictului Iacoban – Istrate – Cașcaval: s-au certat de la politică!

În vara lui 2016, Marcel Istrate, prorector al Universității Tehnice, devine consilier local din partea PSD pe filiera Iacoban-Chirica. Relațiile dintre conducerea Universității și aripa Chirica din PSD sunt din ce în ce mai bune. Rectorul Dan Cașcaval este omniprezent în suita primarului Chirica, fie că vorbim de evenimente importante sau de companie în tribuna oficială a stadionului din Copou. La finele lui 2016, UTI marchează din nou: președintele Senatului Universității, Doru Pănescu, devine senator în Parlamentul României din partea PSD. În același timp, apar reciprocitățile: Sorin Iacoban este numit în funcția de director general adjunct al Universității, o funcție inventată special pentru fostul deputat. Numirea o face chiar Doru Pănescu, proaspătul parlamentar pe filiera Chrica-Iacoban. O rampă de lansare pentru funcția de director general administrativ, după ieșirea la pensie a lui Petru Condrea. După excluderea lui Iacoban și Chirica din PSD, lui Istrate i s-a cerut să i se alăture taberei actualului primar. L-a ascultat pe Iacoban și a făcut partizanat cu Chirica, însă a fost lăsat cu ochii în soare. În final a plecat cu coada între picioare din Consiliul Local, dându-și demisia pentru a evita o excludere rușionoasă. De atunci relațiile conducerii UTI cu Mihai Chirica și Sorin Iacoban s-au deteriorat. Nunta cu dar s-a transformat subit în divorț cu strigături. Rectorului Dan Cașcaval au început să-i placă întâlnirile la nivel înalt cu președintele Iohanis, astfel că întâlnirile cu Chirica s-au rărit. Iar Istrate a considerat că funcția de director general administrativ nu mai poate fi oferită pe tavă lui Iacoban. Universitatea a devenit un teren minat unde au început să se plătească polițe politice. În vara, Iacoban cu vine cu solicitarea de a organiza un eveniment pentru primarul Mihai Chirica în campusul studențesc Tudor Vladimirescu. Prorectorul Marcel Istrate blochează acțiunea motivând faptul că nu se fac acțiuni politice în campus. Directorul campusului, Bogdan Budeanu spune în fața comisiei de disciplin: ”domnul Iacoban a solicitat să organizeze un eveniment în campus pentru Primăria Iași, dar i s-a comunicat că nu există această posibilitate, după această situație creându-se o animozitate între dânsul și dl. Iacoban.”  Sorin Iacoban o spune însă pe șleau, în fața comisiei de disciplină: ” disputele politice pe care le am cu dl Budeanu sunt o cauză care a dus la această situație.” Cu alte cuvinte, Universitatea Tehnică nu mai este un mediu academic, ci un soi de cloacă cu pretenții, în care cei ce se află la conducere combină și tranzacționează patrimoniul și prestigiul Universității în folos propriu, iar atunci când nu se mai înțeleg între ei  își dau la gioale și își plătesc polițe unii altora.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here