Unde se găsesc cele mai multe locuri de muncă vacante în România. Zeci de mii de joburi pe care nimeni nu le vrea

În vreme ce mulţi români se plâng că nu-şi găsesc un serviciu, oficialii spun că în ţara noastră sunt aproape 40.000 de locuri de muncă pentru care nu se găseşte un doritor.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat că în trimestrul IV 2014, în România au fost 39.739 de locuri de muncă vacanţe, în scădere cu o sută faţă de trimestrul anterior. În schimb, în comparaţie cu trimestrul similar al anului 2013, numărul locurilor de muncă vacanţe a crescut cu 8.300.

Unde sunt aceste aproape 40.000 de locuri de muncă pe care nimeni nu le vrea? Peste un sfert dintre ele sunt în industria prelucrătoare: 10.577 de joburi aşteaptă aici pe cineva dornic să le ocupe. De asemenea, sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacanţe: 7.273 locuri vacanţe în administraţia publică, 5.387 de locuri vacanţe în sănătate şi asistenta socială, respectiv 2.408 locuri vacanţe în învăţământ, potrivit INS. Un alt domeniu unde se cauta angajaţi este cel al comerţului şi reparaţiilor auto: sunt peste 3.000 de locuri de muncă neocupate.

În schimb, cele mai puţine locuri de muncă vacanţe sunt în industria extractivă (39 de joburi) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (55. Deci, dacă sunteţi şomer şi aveţi o specializare în acest domeniu, poate că n-ar strica să vă recalificaţi. De asemenea, în agricultură nu se cauta aproape deloc oameni – în ultimele luni ale anului trecut au fost doar 76 de locuri de muncă vacanţe în acest sector al economiei

Statistic, numărul de locuri de muncă neocupate a crescut cel mai mult în administraţia publică şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative. Iar de scăzut, cel mai mult a scăzut în învăţământ.

 

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here