Unde își ascund românii banii. Averile pe care au ales să le țină în sobă sau frigider și nu în bancă

În ciuda faptului că există bănci, carduri sau cutii de valori, mulţi oameni îşi ţin încă banii prin casă, în locuri dintre cele mai trăznite şi, de multe ori, devin pradă sigură pentru hoţi.

La 82 de ani, un bătrân din Dâmboviţa a pierdut astfel tot ce-a strâns din pensie. Câţiva indivizi care au venit la el sub pretextul că vor să cumpere furaje, i-au furat 36.000 de lei, ascunşi în soba.

Radu Andrei, proprietarul păgubit: „Asta-i soba şi asta-i scaunul pe care a fost cutia. Am pus-o pe scaunul ăsta aici, uşile erau deschise de la cap la cap.”

Suspecţii, o femeie şi-un bărbat, au intrat în gospodăria bătrânului sub pretextul că vor să cumpere trifoi. I-au dat intenţionat o bacnota mare – de 500 de lei, pentru că omul să le dea şi rest. Atunci au văzut că-şi ţine banii într-o sobă pe care n-o mai folosea. Într-un moment de neatenţie, i-au furat bietului om tot ce strânsese într-o viaţă. Ei sunt căutaţi acum de poliţişti.
 
 De frică hoţilor, unii oameni au ajuns ca pe vremea bunicilor: îşi ascund banii în lenjeria intimă, în frigider, sub corpuri grele din casă, în căptuşeala fotoliilor sau în pivniţă, în butoaiele goale de vin.

Femeie: „Eu, de exemplu, fiind femeie, mă scuzaţi, eu îi ascund între sâni. După frigider ar fi bine şi este o ascunzătoare sigură. De exemplu, fiecare baie are o portiţă dedesubt, este o ascuzatoare sigură.”

Bătrâni: „-Pai normal la banca ar trebui. În borcanul cu compot, în cutia de cafea, dacă ai nevoie de ei la îndemână.”

Unii, deja păţiţi, nu se învaţă minte nici a doua oară:

Localnic: „Alaltăieri m-am întâlnit cu vărul meu care mi-a spus că o cunoştinţă de-a lui a fost călcată de hoţi şi i-a furat banii din dulapul de lângă televizor. Şi zice că de acum, data viitoare, îi pune sub mobila.”

În schimb, această femeie îşi ţine acum banii în cont. E mai sigur. Povesteşte că, în tinereţe, îi ascundea în sacii cu lâna.

Femeie: „Doamne fereşte, de un foc. Lana nu ia foc, acuma dacă lumea s-a modernizat, ne-am modernizat şi noi.”

Luminiţa Prodan, purtător de cuvânt IPJ Albă: „Sfatul nostru este că cetăţenii să nu îşi ţină economiile în locuri uşor accesibile. Mai degrabă în conturi bancare sau în seifuri.”

Există însă şi riscuri: anul trecut, la Timişoara, unui bărbat care ascunsese 7.000 de lei într-un fotoliu i-a luat foc casă şi a pierdut toţi banii.

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here