Incredibil, dar adevărat! Doi oameni de afaceri din Irlanda, Brian Smith și Jennifer Anne Joyce, au primit țeapa vieții lor din partea unei familii de români, originară din orașul Roman, județul Neamț. Irlandezii au avut o încredere fără margini în doi români, soții Mihail și Carmen Stegărescu, cărora le-a încredințat o sumă importantă de bani, respectiv 370.000 de euro, în vederea achiziționării unui teren valoros în zona rezidențială Bucium, județul Iași. După perfectarea tranzacției imobiliare ce a implicat vinderea unui teren de 12.700 de mp, escrocii au refuzat însă să predea mai departe pământul proprietarilor în drept, care au finanțat afacerea.
Terenul a fost cumpărat de la fosta șefă DIICOT Iași
Pe 15 martie 2006, soții Mihail și Carmen Stegărescu au cumpărat de la speculantul imobiliar Paul Diaconu, soțul fostei șefe a DIICOT Iași, Iulia Diaconu, un număr de 15-16 parcele de teren situate în Bucium, pământul fiind evaluat la jumătate de milion de euro. La finalul afacerii, familia Diaconu a încasat de la Stegărescu suma totală de 369.249,17 euro, contractul de vînzare-cumpărare fiind autentificat la notarul public Daniela Bădărău. În realitate însă, banii fuseseră oferiți de cei doi afaceriști irlandezi. După un proces care a durat un deceniu, Smith și Joyce au câștigat procesul din Irlanda, ulterior hotărârea fiind recunoscută și de instanțele din România, în baza acordurilor juridice dintre țările din spațiul UE. Judecătorii români au procedat la executarea silită a membrilor familiei Stegărescu, terenul fiind scos la vânzare în vederea achitării prejudiciului.
Irlandezii au avut încredere oarbă în români
Povestea oamenilor de afaceri irlandezi Brian Smith și Jennifer Anne Joyce, originari din Dublin, pare desprinsă dintr-o nuvelă polițistă, cu intrigi, urmăriri, acuzații și un final neașteptat, un film de cursă lungă care s-a derulat pe parcursul unui deceniu. Deoarece au avut o încredere totală într-o familie de români din Roman, județul Neamț, irlandezii au luat o țeapă de zile mari fiind păcăliți cu aproape jumătate de milion de euro. În cursul anului 2006, Smith și Joyce le-au oferit soților Carmen și Mihail Stegărescu, în mai multe tranșe, suma totală de 370.000 de euro, în vederea achiziționării unui teren valoros amplasat în zona rezidențială Bucium, din municipiul Iași. Totul a fost bine și frumos până la semnarea actelor și perfectarea tranzacției imobiliare după care lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Cu banii irlandezilor în buzunare, Stegărescu & Co au încheiat pe 15 februarie 2006 un antecontract de vânzare-cumpărare cu soții Paul și Iulia Diaconu, ultimii fiind stăpânii unei averi importante de sute de mii de euro în Dealul Buciumului. După ce a intrat în posesia averii, familia Stegărescu s-a declarat stăpână pe proprietate și nu a mai dorit ca să predea terenul adevăraților beneficiari
S-au făcut stăpâni pe teren
La momentul semnării antecontractului, Mihai Stegărescu a plătit vânzătorilor 14.000 de euro urmând ca diferența de până la 370.000 de euro să fie achitată într-o lună de zile. Ulterior, pe 15 martie 2006, la biroul notarului public Daniela Bădărău a fost încheiat și parafat și contractul final privind vânzarea unei suprafețe totale de 12.732,73 mp, terenul fiind situat în intravilanul municipiului Iași. Stegărescu & Co au fost reprezentați în fața notarului de un mandatar pe nume Benoni Covalciuc. După ce au primit terenul și au achitat toate taxele și impozitele, tot din banii oferiți de irlandezi, Mihail Stegărescu și soția, au păstrat averea din Bucium pentru ei, deși nu aveau nici un drept legal ca să facă acest lucru. Mai mult, cei doi au refuzat să predea mai departe dreptul de folosință a proprietății către afaceriștii din Irlanda. Asta în ciuda faptului că, înaintea notarului, Stegăreștii recunoscuseră că banii cu care au achiziționat terenurile provin integral de la Brian Smith și Jennifer Anne Joyce.
Irlandezii și-au golit conturile pentru a cumpăra teren în Iași
După ce au așteptat în zadar mai bine de 3 ani de zile ca să intre în posesia pământului din Bucium, patronii din Irlanda și-au dat seama că au fost țepuiți și s-au adresat autorităților. În fața magistraților, Smith și Joyce au povestit cu lux de amănunte cum au transferat suma de 370.000 de euro în conturile familiei Stegărescu, cu scopul de a achiziționa terenul din Iași. Banii au fost oferiți în mai multe tranșe, de la banca Allied Irish Banks. Ulterior, verificând toate actele și documentele din dosar, judecătorii de la Înalta Curte a Irlandei le-a dat dreptate celor doi oameni de afaceri și au ordonat autorităților să facă eforturi pentru soluționarea litigiului și recuperarea integrală a prejudiciului. Pe parcurs, Stegărescu & Co au primit nenumărate notificări și au fost somați să predea proprietatea din Bucium, ori banii, însă fără folos. La final, pe 23 iulie 2012, magistrații irlandezi au emis decizia finală prin care i-au obligat pe români să le plătească celor doi afaceriști suma de 370.000 de euro reprezentând daune, taxe și cheltuieli de judecată. După șapte ani de termene și procese, hotărîrea Înaltei Curți din Irlanda a fost recunoscută și pe teritoriul României, la Tribunalul București, în baza unui acord juridic între statele care fac parte din spațiul Uniunii Europene. Deși au fost citați în mod legal, Mihail Stegărescu și fiul său Adrian Stegărescu, în calitate de moștenitor (n.r.- intre timp Carmen Stegărescu a decedat) nu s-au sinchisit să se prezinte în fața instanței de judecată și nu au formulat apărări.
Zece ani de procese
Pentru recunoașterea unei hotărâri judecătorești internaționale pronunțate de o instanță aparținând unui stat membru UE, magistrații români au avut nevoie de ani de zile. În cele din urmă, autoritățile române au luat taurul de coarne și au decis să ducă la îndeplinire decizia Înaltei Curți din Irlanda. Mai mult, Tribunalul București a dat undă verde recuperării prejudiciului și a înaintat dosarul unui executor judecătoresc pentru demararea executării silite prin scoaterea la vânzare a pământului din Dealul Buciumului. Totodată, magistrații au specificat că Stegărescu & Co nu au fost niște cumpărători de bună-credință și au dorit doar ca să-și însușească banii care au aparținut celor doi oameni de afaceri din Irlanda, Brian Smith și Jennifer Anne Joyce.
Terenul din Bucium evaluat la 500.000 de euro
Ulterior, actele și documentele instanței de judecată au ajuns pe masa executorului judecătoresc Bogdan Vasile Tufeanu, din cadrul BEJ Dominte & Asociații. Potrivit publicației de vânzare aflate la BEJ Iași, la data de 18 septembrie 2019, la ora 09.00, are loc vânzare la licitație publică a terenului intravilan, în suprafață totală de 12.732,73 mp, situat în Bucium, imobil care aparține de drept patronilor irlandezi. Terenul cu pricina este format dintr-un număr de 15-16 parcele distincte cu suprafețe cuprinse între 200 și 1000 de mp, fiind încadrat la categoria de folosință viță-de-vie. Terenul a fost evaluat de specialiști la suma de 2,2 milioane de lei (echivalentul a 500.000 de euro). În acte, pământul este în proprietatea lui Mihai și a fiului acestuia, Adrian Stegărescu, în coproprietate cu defuncta Carmen Stegărescu. Conform deciziei din 23 iulie 2012 aparținând Înaltei Curți din Irlanda, recunoscută ulterior și în România prin sentința civilă Tribunalului București, proprietatea va fi înstrăinată pentru a acoperi prejudiciul de 370.000 de euro cauzat afaceriștilor din Irlanda. La instanțele române, Smith și Joyce au fost reprezentați de avocata Laura Cumanov, de la Baroul București, dar și de procuratorul Andreea Melania Ciocoiu. Prețul de la care pornește licitația este de 2,2 milioane de RON reprezentând 100% din prețul raportat la valoarea de circulație a imobilului. Termenul-limită pentru depunerea ofertei de cumpărare, însoțite de dovada consemnării, este ziua premergătoare licitației, cu excepția ofertelor de cumpărare cel puțin egale cu prețul de începere a licitației, care pot fi depuse inclusiv în ziua tranzacției. Toți cei care pretind vreun drept asupra pământului din Bucium trebuie să-l anunțe pe executorul judecătoresc înaintea datei stabilite pentru vânzare.
Nicu SAMSON