Un rugbist de la defuncta Poli Iași nu mai are bani de mâncare. Sportul ieșean în groapă!

Clubul Sportiv  Politehnica Iași se confruntă cu o situație financiară catastrofală. Conturi bancare goale, zeci de sportivi neplătiți de luni de zile, chirii restante, datorii imense și un viitor sumbru. Aceasta este situația reală a sportului ieșean în epoca Mihai Chirica”, edilul refuzând în ultima perioadă, în mod constant, să mai susțină la cota de avarie, din punct de vedere material, cele nouă secții și discipline sportive din cadrul CSS Poli. Sportivii, fie ei handbaliști, voleibaliști ori rugby-ști, se plâng că nu mai au bani nici de mâncare, darmite să facă performanță, și amenință că vor părăsi Iașul. Adrian Narcis Borș, sportiv legitimat la echipa de rugby de la CSS Poli a dat în judecată conducerea clubului, pentru că nu și-a primit drepturi salariale restante în valoare de 10.000 de lei. În replică, directorul CSS Poli, Vasile Manole, arată că tânărul nu ar fi respectat ROI (Regulamentul de Ordine Interioară) al clubului iar din cele zece partide din campionat, într-una a jucat doar  2 minute, iar în alta doar 8 minute. Mai mult, conducerea Poli aruncă pisica moartă în ograda Primăriei, a CJ-ului și a Fundației Sportului Ieșean, care asigură finanțarea și supraviețuirea efectivă a sportului local.

CSS Politehnica Iași stă pe un butoi de pulbere. Din cauza problemelor financiare majore cu care se confruntă Poli, instanțele ieșene au fost bombardate în ultimul timp cu acțiuni de chemare în judecată venite din partea unor sportivi care au ajuns la limită, cu datorii imense, unii neavând nici bani ca să-și cumpere de mâncare. Un exemplu în acest sens este Adrian Narcis Borș, sportiv legitimat la echipa de rugby din cadrul CSS Politehnica Iași, care acuză faptul că nu și-ar fi primit drepturi salariale de peste 10.000 de lei. Într-o plângere adresată Tribunalului Iași, document care a fost dirijat ulterior către Judecătorie, tânărul, în vârstă de 24 de ani, originar din județul Botoșani, susține că nu și-ar fi primit indemnizațiile bănești din perioada septembrie 2017 – ianuarie 2018. Rugby-istul acuză conducerea clubului de nepăsare și nesimțire și le cere magistraților să-i oblige pe oficialii de la Poli ca să-i plătească toate salariile restante la indicele de inflație, precum și cheltuielile de judecată. „Sunt jucător profesionist de rugby iar pe 25 februarie  2016 am încheiat cu CSS Politehnica un contract sportiv, cu obligații reciproce. Consider că oficialii clubului nu au respectat contractul deși eu mi-am respectat toate atribuțiile asumate. Începând cu luna septembrie 2017, nu mi-au mai fost achitate salariile lunare, contractul încetând prin acordul părților la finalul lui ianuarie 2018. Cu toate că au fost notificați, prin intermediul unui executor judecătoresc, ca să-mi achite toate restanțele salariale, acest fapt nu s-a întâmplat până în prezent”,  se apără Adrian Borș. Pentru a avea câștig de cauză, tînărul sportiv și-a angajat și un avocat.

Vom recupera banii cu vârf și îndesat. Îi obligă contractul”

Apărătorul Simona Bădăluță este convinsă că sportivul își va recupera toți banii pe care clubul îi datorează cu vârf și îndesat. Durata contractului semnat este de 2 ani, între 1 ianuarie  2016 și 31 decembrie 2018, când clubul Poli s-a obligat, în contraprestație, să-i ofere un salariu ori o indemnizație lunară, plus cazare, masă, transport, cantonamente, îngrijire medicală, antrenor și preparator fizic. Este clar un litigiu de muncă deoarece sunt întrunite toate elementele esențiale ale CIM (Contractul Individual de Muncă). Poli Iași și-a asumat prin contract obligația de plată a salariului lunar de 2000 de lei, plus alte indemnizații aferente activității sportivului”, a explicat avocata Bădăluță, cea care îl reprezintă în justiție pe rugby-istul Adrian Borș.

“Primăria a întârziat finanțarea întregului sport ieșean”

De cealaltă parte, oficialii clubului Politehnica resping toate acuzațiile aduse și aruncă pisica moartă în ograda Primăriei Iași, a Consiliului Județean și nu în cele din urmă Fundația Sportului Ieșean, cei care ar trebui să susțină moral și financiar sportul și sportivii din localitate.

“CSS Poli este un club departamental al MEN și are o alocare bugetară lunară din care poate  asigura financiar doar  desfășurarea calendarului competițional  la toate secțiile clubului, cheltuielile  cu  utilitățile și salariile personalului angajat. Clubul nu poate acorda salarii sportivilor din alocația bugetară, conform regulamentului de organizare și funcționare ale cluburilor sportive  universitare, ci doar o indemnizație de efort, în baza HG 1447/2007. Pe de altă parte, clubul poate  asigura drepturile bănești pentru serviciile sportive prestate, conform contractelor asumate, doar pe baza unor finanțări primite de la garanții săi: Primăria Iași și CJ Iași, prin intermediul FSI (Fundația Sportului Ieșean), ca urmare a unor proiecte propuse și aprobate la începutul sezonului competițional. Din păcate, începând cu perioada octombrie – decembrie 2017, Primăria, CJ și FSI nu au mai alocat Clubului Poli banii necesari pentru plata unor obligații bănești către jucători. În momentul în care vor fi alocate sumele necesare, clubul le va da banii sportivilor, potrivit contractelor încheiate. Municipalitatea a întârziat finanțarea întregului sport ieșean, în această situație aflându-se fotbalul, baschetul, rugby-ul cât și handbalul. Poli nu a rămas dator față de nici un sportiv chiar dacă unele obligații financiare nu au fost plătite la timp din motive care nu țin de club, ci de finanțarea întârziată de la Primărie și CJ”, a arătat într-o notă scrisă, directorul CSS Politehnica, Vasile Manole.

Într-un sezon competițional, sportivul nu a jucat mai-nimic

Oficialii de la Poli mai susțin că sportivul Adrian Borș își are partea sa de vină deoarece ar fi refuzat anterior să vină la câteva antrenamente ale echipei de rugby iar la unele ar fi jucat doar câteva minute.

“Ultimul meci susținut de Borș s-a desfășurat pe 2 decembrie 2017. Începând de la acea dată, el nu a mai venit la antrenament și nici nu a mai jucat în alte partide oficiale. Sportivul vrea să execute silit clubul însă nu are dreptate. Noi nu-i mai datorăm nimic deoarece acesta nu și-a mai îndeplinit nici o atribuție prevăzută în contract, încălcând astfel regulamentul de  ordine interioară al clubului. Acesta a avut discuții contradictorii atât cu conducerea tehnică cât și cu oficialii clubului, ulterior refuzând și deplasarea la un meci oficial la Timișoara. Din cele zece partide de campionat, într-una a jucat doar 2  minute, în alta cca  8 minute, iar în două jocuri a fost rezervă”, a conchis președintele CSS Politehnica, prin intermediul apărătorului Mioara Maria Dumitru.

La final, avocata care apără interesele clubului sportiv ieșean a susținut că instituția nu datorează nici o indemnizație de performanță sportivului întrucât, în conformitate cu HG 1447/2007 și ROI (Regulamentul de Ordine Interioară) al clubului, plățile datorate jucătorilor, în temeiul contractelor încheiate anterior, este asigurată doar de Fundația Sportului Ieșean (FSI).

Un nou termen de judecată în acest litigiu a fost stabilit pe 3 iunie 2019, dată la care va fi audiat însăși reclamantul Adrian Borș.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here