Un nou dosar la DNA: Vlad Baba a orchestrat concedieri ilegale. Avocatul Poporului confirmă acuzațiile

@ Un fost angajat al Școlii Populare de Arte a înaintat la DNA o plângere penală, acuzațiile sale fiind susținute de Avocatul Poporului, care a cercetat situația concedierilor ilegale din instituția condusă de Vlad Baba @ Silviu Labeș, jurnalist de televiziune și fost referent mass-media în cadrul Școlii Populare de Arte, a depus plângerea la DNA pe 18 iulie, susținând că, pentru a putea scăpa de vechii angajați ai Școlii Populare de Arte și a face loc pilelor liberale, Vlad Baba a întreprins mai multe acțiuni @ Baba a propus Consiliului de Administrație al școlii schimbarea organigramei, dar ulterior Corpul de Control al Consiliului Județean a constatat că acest Consiliu de Administrația funcționa ilegal și că hotărârile adoptate sunt nule @ Cu toate acestea, folosind hotărârea CA, Baba a concediat angajații incomozi pentru a face loc pilelor venite pe filiera liberală @ Avocatul Poporului a cercetat situația de la Școala Populară de Arte și a stabilit: ”Consiliul de Administrație al Școlii Populare de Arte Titel Popovici nu avea atributul legal de a iniția, solicita sau propune aprobarea organigramei și a statului de funcții ale acestei instituții publice de interes județean” @ Vlad Baba a calificat acțiunea sa ilegală drept o „eroare materială”

La câteva zile după trimiterea în judecată de Direcția Națională Anticorupție alături de președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, managerul Școlii Populare de Arte Titel Popovici s-a ales cu un nou dosar penal. Unul dintre foștii angajați ai Școlii Populare, ce a fost dat afară de Vlad Baba, a înaintat o plângere penală către DNA Iași. Plângerea face vorbire despre întcomirea mai multor documente ilegale care au fost folosite pentru modificarea organigramei instituției și ulterior la concedierea mai multor angajați. Baba a fost informat de către Corpul de Control al Consiliului Județean despre ilegalitatea documentelor întocmite. Oficial a emis un comunicat de presă și a anunțat că face pași pentru intrarea în legalitate. În realitate, Baba a s-a folosit ulterior de documentele respective și a concediat mai mulți angajați ai Școlii Populare de Arte. Avocatul Poporului a încercat să facă lumină în acest caz, iar Baba a furnizat mai multe documente și informații nereale. Când a fost prins a revenit și a susținut că a fost o „eroare materială”. Avocatul Poporului a tras o concluzie cruntă: sub conducerea lui Baba, Consiliul de Administrație al școlii a luat mai multe decizii fără a avea atribuții legale! Pentru toate aceste acțiuni, managerul Vlad Baba este acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, uzurparea funcției, fals și uz de fals.

Circuitul documentelor frauduloase

Pe 18 iulie 2022, la Direcția Națională Anticorupție este înregistrată sub numărul 69 plângerea penală formulată de către Silviu Labeș, jurnalist de televiziune și fost referent mass-media în cadrul Școlii Populare de Arte, împotriva managerului Vlad Baba. Potrivit documentului, Labeș îl acuză pe Baba de comiterea mai multor infracțiuni în legătură cu emiterea unor acte oficiale ale Școlii Populare de Arte care au dus la concedierea ilegală a jurnalistului. În urmă cu un an de zile, Silviu Labeș a fost concediat din postul de referent mass-media din cadrul Școlii Populare de Arte, funcție pe care o ocupa încă din anul 2013. Pe 21 iulie 2021, Baba a emis decia  nr. 38 prin care s-a dispus încetarea contractului de muncă a lui Silviu Labeș. Decizia managerului avea la bază un șir lung de documente pe care avocatul Dragomir Tomașeschi le consideră ilegale. Iar ancheta DNA finalizată recent cu trimiterea în judecată a lui Baba și Alexe a furnizat suficiente argumente juridice pentru un nou dosar penal. Decizia de concediere a lui Silviu Labeș are la bază trei documente: o hotărâre a Consiliului de Administrație a Școlii Populare de Arte, o notă de fundamentare întocmită de Vlad Baba și o hotărâre a Consiliului Județean Iași. Cronologia faptelor arată că Vlad Baba, cu bună știință, l-a concediat pe Silviu Labeș deși fusese informat oficial de către Corpul de Control al Consiliului Județean că documentele întocmite sunt ilegale.

Consiliul de Administrație al Școlii a funcționat ilegal!

Pentru a putea scăpa de vechii angajați ai Școlii Populare de Arte și a face loc pilelor liberale, Vlad Baba a întreprins mai multe acțiuni. Într-o primă fază, Vlad Baba a propus Consiliului de Administrație al școlii adoptarea unei hotărâri privind modificarea organigramei instituției. Modificările aduse organigramei presupuneau desfințarea unor posturi (funcțiile deținute de persoanele pe care Baba voia să le dea afară) și înființarea altor posturi noi pentru pilele venite pe filiera Costel Alexe, după cum a demonstrat ancheta DNA. După aprobarea în CA a modificărilor, Baba a întocmit  Nota de fundamentare nr. 256/22.04.2021 pe care a transmis-o la Consiliul Județean în vederea adoptării unei hotărâri care să consființească modificările aduse la structura organizatorică a Școlii Populare. Astfel, pe 28 aprilie 2021 plenul CJ a adoptat hotărârea nr 126 prin care a fost modificată organigrama Școlii Populare de Arte. În toată această perioadă, Corpul de Control al Consiliului Județean desfășura o acțiune de verificare cu privire la întreaga activitate a ultimilor trei manageri, inclusiv perioada de interimat a lui Baba. Pe 29 aprilie, Corpul de Control aduce la cunoștința managerului Vlad Baba și a președintelui CJ, Costel Alexe, concluziile misiunii de verificare. Cea mai importantă consemnare: Consiliul de Administrație al Școlii a funcționat ilegal și toate hotărârile adoptate de acesta sunt nule! Pe 11 mai 2021, Alexe și Baba emit un comunicat de presă comun în care vorbesc despre acest lucru.

I-am solicitat managerului Vlad Baba să rezolve cât mai repede problemele indentificate de Corpul de Control, pentru ca activitatea școlii să fie transparentă și să intre în legalitate.”, declara Costel Alexe.

Am început deja să implementăm măsurile dispuse de Corpul de Control. Suntem în curs de constituire a Consiliului de Administrație…”, completa Vlad Baba spusele lui Costel Alexe.

Așadar ambii aveau la cunoștință că CA-ul școlii a funcționat ilegal și că hotărârile acestuia sunt ilegale. Inclusiv hotărârea prin care s-a modificat organigrama instituției!

Avocatul Poporului îl îngroapă pe Baba

Cu toate acestea, două luni mai târziu, managerul Vlad Baba se folosește de documentele emise și întocmite ilegale de către CA pentru a concedia mai mulți angajați, printre care și pe Silviu Labeș.

Avocatul Dragomir Tomașeschi spune că a informat în prealabil Consiliul Județean despre acest circuit al documentelor frauduloase întocmite de Vlad Baba, doar că președintele Costel Alexe a ales să-l protejeze pe managerul Școlii Populare în loc să aplice legea. Tomașeschi a atacat documentele pe calea contenciosului administrativ la Tribunalul Iași, procesul fiind acum în faza judecății pe fond. În demersurile făcute în prealabil plângerii penale și a acțiunii din instanță, Tomașeschi a obținut și un document-bombă emis de Avocatul Poporului. Pe 26 iunie 2021, Avocatul Poporului îi transmite lui Tomșeschi adresa nr. 15086 prin care îl informează că în urma analizei efectuate pe speța aceasta s-a constatat că, ”Consiliul de Administrație al Școlii Populare de Arte Titel Popovici nu avea atributul legal de a iniția, solicita sau propune aprobarea organigramei și a statului de funcții ale acestei instituții publice de interes județean.” Concluzia i-a fost comunicată și lui Baba.

Totodată, plângerea penală făcută de Silviu Labeș menționează faptul că în timpul investigației derulate de Avocatul Poporului, managerul Vlad Baba a comunicat acestei instituții mai multe documente și informații nereale. Ulterior, după ce a fost prins, a revenit cu o adresă și a calificat acțiunea sa drept o „eroare materială”. Aceeași „eroare materială” a fost comisă și în raport cu Consiliul Județean, Prefectura Iași și Tribunalul Iași, Baba trimițând către toate aceste instituții aceleași infromații eronate cu privire la hotărârea CA de modificare a organigramei școlii.

Infracțiuni pe bandă rulantă

Așadar, având la bază toate aceste informații și documente, s-a ajuns la concluzia că Vlad Baba a comis cu bună știință mai multe infracțiuni. Avocatul Tomașeschi arată faptul că până la raportul Corpului de Control, managerul Baba ar fi putut invoca că nu știa faptul că CA-ul instituției nu funcționează legal și că hotărârile emise sunt nule. După acea dată, folosirea documentelor emise de CA, deși știa că sunt ilegale, demonstrează intenția și abuzul. Totodată, concluzia  Avocatului Poporului cu privire la deciziile ilegale ale CA-ului cu privire la modificarea organigramei i-a fost adusă la cunoștință lui Baba în luna iunie. Cu toate acestea, deși o a doua entitate publică îl avertizează asupra ilegalităților, o lună mai târziu Baba folosește documentul și îl concediază pe Silviu Labeș. În ceea ce privește „eroarea materială” a lui Vlad Baba, plângerea înregistrată la DNA arată că aceste acte comise în raport cu mai multe instituții publice îmbracă forma falsului și al uzului de fals. Nu în ultimul rând, este invocat rechizitoriul DNA în care este menționat faptul că Vlad Baba a ocupat funcția de manager interimar al școlii fără a îndeplini criteriile prevăzute de lege. Dublat de faptul că Baba a condus un Consiliu de Administrație al aceleiași instituții care nu fusese constituit legal, Tomașeschi consideră că există elementele constitutive a infracțiune de uzurpare a funcției.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here