Un mic fermier luptă cu milionarii Stegariu de la Strunga. „Mă forțează să le cedez terenul”

@ Una din cele mai influente familii de agricultori din județul Iași este acuzată că vrea să ia cu japca terenul unor localnici din comuna Strunga @ Acuzațiile se îndreaptă și împotriva primarului Sorin Lazăr, care blochează eliberarea actelor, făcând astfel jocurile familiei Stegariu @ Patronii Agrocom Strunga s-au ales cu plângere pentru tulburare de posesie după ce au intrat și arat la intimidare terenul unui alt fermier din comună @ Familia lui Nicușor Ciobanu se luptă de ani buni să obțină o simplă schiță cadastrală de la instituțiile statului pentru a demonstra că este proprietara terenului pe care au intrat cei de la Agrocom Strunga @ Primarul Sorin Lazăr, susține că documentația este în continuare în lucru, primăria urmând a întocmi planurile parcelare @ Familia Ciobanu arată că Primăria vrea să schimbe configurația suprafețelor pentru a le oferi terenul celor de la societate

Scandal cu plângeri penale pe numele unor afaceriști din județul Iași, care au intrat abuziv pe terenul unui vecin din comuna ieșeană Strunga. Proprietarii Agrocom Strunga, firmă cu afaceri de milioane euro în domeniul agricol, au fost acuzați de un bărbat din localitate că vor să-i ia abuziv terenul, în ciuda documentelor de proprietate care atestă că terenul îi aparține. Mai mult, patronii Agrocom Strunga beneficiază de sprijinul primăriei condusă de pesedistul Sorin Lazăr, care refuză să-i elibereze localnicului o simplă schiță. Cazul de la Strunga a ajuns și la Prefectura Iași, familia localnicului ajungând la capătul răbdării.

Jongleri cu terenurile din comuna Strunga

Miza scandalului este legată de un teren arabil de 4,3 hectare unde familia Ciobanu este vecină cu societatea Agrocom Strunga deținută de familia Stegariu. Familia Ciobanu a făcut în ultimii ani mai multe adrese către Primăria comunei Strunga prin care a solicitat eliberarea unei schițe cadastrale pe terenul în cauză, suprafața fiind dată în arendă. Și totuși, pentru că este vorba de un teren arabil, se pare că suprafața a ajuns să fie vânată de afaceriștii din familia Stegariu. Familia Ciobanu arată că se urmărește modificarea schițelor și schimbarea amplasamentelor, terenul actual urmând a ajunge la Agrocom Strunga, ei urmând a fi mutați către pășune.

„Terenul are forma literei L, iar prin noile măsurători, suprafața s-ar schimba radical. Nu ne-au eliberat schița veche pentru că vor să facă altele noi după cum voi ei”, mai acuză cei din familia respectivă.

Plângere pentru tulburare de posesie pentru cei de la Agrocom Strunga

Familia Ciobanu a arătat cum, recent, angajați ai Agrocom Strunga au fost surprinși pe terenul lor. În cele din urmă, a fost făcută o plângere penală pentru tulburare de posesie pe numele Mariei Stegariu, proprietara Agrocom Strunga și pe numele societății. Tractoarele companiei au arat unul din cele 4 hectare, în vreme ce un inginer făcea măsurători.

„Familia Stegariu, în parteneriat cu Primăria, inventează probleme artificiale în vederea obținerii unor foloase ce nu li se cuvin, provocând derută și mari probleme financiare tinerilor fermieri, în speță fiului meu, Ciobanu Florin Răzvan, care are în arendă suprafața de teren menționată. În speță, impunerea unei schițe cadastrale construită special pentru a modifica zona din teritoriul menționat, schiță pe care nu o recunosc ca fiind originală și înregistrată, conform legislației în vigoare, prin care mă forțează să cedez parte din teren, respectiv 2.5 ha teren arabil, silindu-mă să intru cu aceiași suprafață de teren într-o zonă adiacentă, dar care până acum și în acest moment, are destinație de pășune”, se mai arată în adresa respectivă.

Primăria Strunga a dat cu flit familiei păgubite

Nicușor Ciobanu a făcut mai multe adrese către Primăria comunei Strunga prin care a cerut eliberarea schiței respective, adrese care au rămas însă fără răspuns. Bărbatul acuză imixtiunile celor de la Agrocom Strunga în toată această situație.

„Solicit eliberarea unei copii a schiței cadastrale valabilă la data de 20 septembrie 2002, schiță pe baza căreia s-a eliberat titlul de proprietate cu nr.139911 pe numele mamei mele decedată, Ciobanu Elena, pentru suprafața de 4.32 ha tren arabil situat pe raza comunei Strunga  tarlaua Lopata. Solicit aceasta întrucât la cererea adresată verbal am fost refuzat. Conflictul creat, zic eu, artificial de către familia Stegariu, proprietarii terenului din vecinătate, și deținătorii Agrocom Strunga, a redeschis o problemă pe care, personal, am considerat-o închisă, și anume, dictatura celui puternic”, a spus Nicușor Ciobanu.

Amenințări cu reclamații la instituțiile statului

Cei din familia Ciobanu arată că au fost amenințați cu plângeri și reclamații la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură pentru a nu mai încasa subvențiile pe teren, tocmai pentru a pune presiune să cedeze.

„Familia Stegariu mă amenință cu procese în instanță și reclamații la instituțiile statului, respectiv APIA, pentru a-mi crea dificultăți la încasarea subvenției, deși în opinia mea, nu are un motiv întemeiat”, a mai spus bărbatul în plângerea adresată celor de la Primăria Strunga.

Nicușor Ciobanu a mai arătat că primarul Sorin Lazăr ar fi de partea celor din familia Stegariu.

„Știu că dumneavoastră sunteți la curent cu acest demers, ba chiar am senzația că îl susțineți! Sunt  sfătuit, chiar încurajat, de către persoane din primărie, să merg să fac o înțelegere cu familia Stegariu și mi se pare anormal acest lucru”, a mai transmis bărbatul din comuna Strunga în scrisoarea trimisă primarului.

În cererea ajunsă la primărie, acesta arată că i se pune bețe în roate chiar de către primar care refuză să-i elibereze documentul constatator.

Prefectura a pasat răspunderea la Cadastru

Familia Ciobanu a cerut și sprijinul Prefecturii pentru lămurirea situației, însă instituția respectivă l-a pasat Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, motivând că nu are în arhivă nicio copie după schița cadastrală a terenului. „Urmare a petiției adresată Instituției Prefectului (…) vă comunicăm că nu a fost identificată în arhiva instituției noastre documentul solicitat de dumneavoastră. Vă îndrumăm să vă adresați Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași”, se arată în răspunsul celor de la Prefectura Iași.

Primarul comunei Strunga, Sorin Lazăr: „Avem alte proiecte prioritare”

În replică, Sorin Lazăr, primarul comunei ieșene, condamnat în trecut de două ori pentru abuz în serviciu și conflict de interese, a menționat că nu are nicio schiță cerută de familia Ciobanu, dar că lucrurile se vor reglementa în viitor.

„Conflictul este problema lor. Titlul pentru familia Ciobanu a fost eliberat în anul 2002, iar atunci nu se întocmeau schițe cadastrale. Am primit solicitare de la familia Ciobanu și le-am pus la dispoziție tot ceea ce aveam. Nu am un plan parcelar diferit, dar suntem în lista ANCPI pentru a face un astfel de program. Eu aș fi vrut să facem planurile parcelare, dar am fost limitat de resursele bugetare, având proiecte prioritare. Sunt neînțelegeri între  persoanele care lucrează terenurile. La Ciobanu nu e dezbătută moștenirea, iar ei au început demersurile. Noi avem în lucru un plan parcelar și deja au fost efectuate primele măsurători”, a spus Sorin Lazăr, primarul comunei Strunga.

Maria Stegariu, administratorul Agrocom Strunga: „Nu e terenul lor. Sunt instigați să facă scandal” 

Pe de altă parte, Maria Stegariu, administratorul firmei, susține că familia Ciobanu nu este proprietar pe acel teren și că îl lucrează abuziv.

„Nu este terenul lor, ci a unei bătrâne, Anica Matei, din Iași. Eu am vorbit cu femeia și i-am spus că o voi ajuta să lucreze terenul, însă a apărut cel de la familia Ciobanu și a făcut scandal. Este terenul cetățenilor, nu este al lor, însă ei sunt instigați să facă scandal. Ei l-au ocupat abuziv”, a spus Maria Stegariu, administratorul Agrocom Strunga.

Conform Ministerului de Finanțe, firma Agrocom Strunga a avut în cursul anului 2021 o cifră de afaceri de 13,7 milioane lei, un profit de 1,5 milioane lei, însă a înregistrat datorii de 3 milioane lei. Societatea familiei Stegariu a avut în cursul anului trecut un număr de 33 angajați.  Pe lângă afacerile din domeniul agricol, compania deține și mai multe hectare de viță de vie.

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here