Medicul Cristina Aura Căilean se laudă pe Facebook cu apropierea față de Biserică și de înalții prelați, dar se opune construirii unui centru de excelență pentru copiii defavorizați, un proiect pe care părintele Dan Damaschin se zbate să-l ridice în Tătărași, lângă locuința acesteia. În iunie 2024, Arhiepiscopul Sucevei ÎPS Calinic Botoșăneanul i-a decernat acesteia o diplomă pentru „remarcabila activitate în slujba Bisericii”. Cu câteva săptămâni înainte, Cristina Căilean a fost autoarea unui alt remarcabil gest: a depus o contestație împotriva proiectului pe care părintele Damaschin intenționează să-l construiască în Tătărași. „Vin din gardă, de la spital, și vreau să mă odihnesc. Ei noaptea pun manele, fac scandal. Sunt foarte deranjată de gălăgia copiilor”, a spus Cristina Căilean. „Dacă sunt medici, trebuie să le facem statui? Să fie sănătoși amândoi, și doamna doctor și Înaltul Calinic. Când cineva obstrucționează un act filantropic mai are de lucrat pentru a fi demn de Domnul Iisus Hristos”, a menționat preotul Dan Damaschin. Proiectul acestuia din Tătărași presupune construirea unei clădiri pe cinci niveluri în care urmează să locuiască și să învețe copii buni la învățătură care provin din medii defavorizate. Până în prezent, cu eforturi proprii și cu fonduri strânse din donații și activități filantropice, părintele Dan Damaschin a ridicat spitale, școli sau a ajutat copiii din familii sărace să meargă în excursii la mare.
Construirea unui centru social dedicat copiilor proveniți din familii modeste a stârnit nemulțumirea mai multor vecini. Asociația „Glasul Vieții”, organizație condusă de preotul Dan Damaschin, a depus la Primăria Iași o solicitare pentru construirea unui imobil în zona Eternitate, imobil care va avea destinația unui centru multifuncțional, spații educative, de cazare și alimentație. Doar că solicitarea pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) a fost contestată de vecini, nemulțumiți de faptul că noua clădire și rezidenții acesteia vor perturba liniștea cartierului. Aceștia au depus adrese la Primărie prin care își arată nemulțumirea și acuză faptul că imobilul nu se încadrează în specificul zonei și că copiii care vor locui și învăța în clădire nu îi vor lăsa să se odihnească.
Clădire pe 5 etaje! Centru social, afterschool, spații de cazare în zona Eternitate
În prezent, pe terenul din strada Eternitate, se află două clădiri unde locuiesc mai mulți copii orfani sau din familii modeste. Clădirile vor fi demolate pentru a se construi în loc viitorul spațiu. Conform proiectului, este vorba de o suprafață de peste 2.600 mp, clădirea având un regim de înălțime de S+P+5E, cu o înălțime maximă de 20 metri.
Mai mulți vecini au trimis petiții pe adresa primăriei prin care au contestat proiectul viitorului centru cu cinci, susținând că va fi afectată liniștea zonei.
Unul dintre contestatari este Cristina Căilean, medic la Spitalul de Neurochirurgie. Aceasta susține că prin construcția noului centru nu se va putea odihni din cauza „petrecerilor” ce vor avea loc.
„Prin construirea acestui centru social cu spații educative, spații de cazare, etc. s-ar crea un disconfort zonei de case care se învecinează cu amplasamentul propus spre elaborare PUZ. Fiind medic de profesie în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Prof.Dr. Nicolae Oblu din Iași este imperios necesar ca programul petrecut acasă, după activitatea zilnică să nu-mi fie tulburat de petreceri sau orice fel de eveniment agreat de o așa unitate de cazare colectivă”, susține medicul Cristina Căilean în plângerea adresată primăriei.
Vecinii reclamă surparea terenului
Contactat de 7 IAȘI, medicul Căilean susține că strada Vancea, unde aceasta deține o vilă, este în pericol de surpare. Cristina Căilean a menționat că un viitor centru pe cinci etaje ar face ca terenul să fie și mai instabil.
„Nu sunt singura care a reclamat. În zonă este o problemă cu terenul, dar cei din primărie nu iau atitudine și trebuie intervenții. Pământul s-a denivelat și prin intervenții au venit și au pavat strada. Se surpă terenul în zonă și am zis că dacă se face o clădire pe cinci nivele, o construcție mare și se întâmplă ceva cu casa mea, voi cere despăgubiri”, a spus aceasta.
Deranjată de gălăgie: „Vin seara, pun manele. Fac Scandal”
Medicul de la Neuro susține și că este foarte deranjată de gălăgia pe care o fac copiii care stau acolo și în prezent.
„Sunt foarte deranjată de gălăgia copiilor. Ei țipă, urlă. Vreau să am și eu liniște. Ei noaptea pun manele, fac scandal. L-am rugat pe părinte să facă liniște, dar el a zis că nu face nimeni gălăgie. Nu sunt genul de persoană care face reclamații. Copilul meu avea examen de Bacalaureat și părintele și-a sărbătorit ziua acolo, cu microfoane, cu cântece. Nu am nimic cu părintele. Sunt foarte apropiată de Biserică, dar nu îmi convine să am parte de gălăgie”, a mai spus medicul.
Aceasta se plânge și de faptul că imobilul nu respectă distanțele minime de 4 metri față de celelalte proprietăți și că viitoarea parcare ar duce la un grad ridicat de poluare în zonă.
Regim maxim de zece etaje în zonă
Aceasta a trimis o adresă către primărie prin care arată că în zonă pînza freatică este la doar 5 metri. În plus susține că petrecerile au loc fără acordul vecinilor și propune ca Primăria să-i ofere teren lângă un magazin din apropiere, unde clădirea pe nivel de cinci etaje poate fi ridicată. Din corespondența purtată cu primăria se arată că proiectul asociației respectă toate normele și că terenul propus pentru construcție poate susține o clădire cu cinci etaje, regimul maxim admis în zonă fiind de zece etaje, conform PUG.
Premiată de PS Calinic Botoșăneanul pentru „remarcabila activitate în slujba Bisericii”
Cristina Căilean, ieșeanca nemulțumită de proiectul propus de preotul Damaschin, se prezintă ca o persoană religioasă, care a fost chiar premiată de un înalt ierarh pentru serviciile aduse Bisericii. În vara anului trecut, cu prilejul sărbătoririi hramului Sfântului Ioan Cel Nou, ÎPS Calinic Botoșăneanul, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, i-a oferit medicului Căilean o distincție pentru „remarcabila activitate în slujirea Bisericii și comunității”.
„Noi, Calinic, prin harul lui Dumnezeu arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, învestit fiind de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu responsabilitatea apostolic-episcopală în ținutul Sucevei, luând aminte de îndemnul Sfântului Apostol Pavel care spune „Dar, mărire, cinste și pace oricui face binele, precum și la îndemnul său ca fiecare dintre noi să caute să placă aproapelui său la ce este bine spre zidire , vâzând lucrarea plină de râvnă întru promovarea dreptei credințe și cultivarea valorilor neamului strămoșesc și prețuind roadele pe care această lucrare le are în sânul comunității creștine, conferim cu părintească dragoste Cricea Bucovinei dnei dr.Cristina Aura Căilean pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și comunității”, se arată în distincția primită de la înaltul prelat.
Și alți vecini au reclamat proiectul preotului
Nu doar medicul Căilean a reclamat la primărie proiectul făcut de asociația „Glasul Vieții”. Un alt vecin, care locuiește gard în gard cu proprietatea asociației „Glasul Vieții” se plânge că viitoarea construcție i-ar obtura lumina naturală. Aceeași persoană se plânge și de faptul că gunoiul provenit de la actualul centru social se depozitează la patru metri de locuința sa și crește riscul de infecții. Alți vecini, soții Paul și Roxana Ioan, susțin că proiectul nu respectă aliniamentele minime legale și că noua clădire va fi foarte aproape de locuința lor, cu regim de parter.
Aceștia arată că în propunere sunt trecute 103 locuri de parcare, dar că în planșe apar numai 36 de locuri.
„Ne exprimăm dezacordul față de un proiect de asemenea dimensiuni în mijlocul unei zone de locuințe individuale, prin construirea acestui centru ar crește gradul de aglomerare al zonei, inclusiv din perspectiva traficului și al poluării fonice”, se arată în contestația soților Ioan.
Preotul Dan Damaschin: „Le înțeleg dorința că vor să-și plimbe cățeii în liniște”
Preotul ieșean susține că investiția este un beneficiu pentru comunitate.
„Este un obiectiv umanitar care strică armonia zonei urbane. Ei se simt foarte relaxați. Înțeleg dorința unora care și-ar dori să-și plimbe cățeii și să nu fie vreun vecin care să le tulbure somnul. Am apelat la cei mai buni arhitecți pentru a avea o clădire armonioasă, una care să fie o emblemă pentru Iași. Va fi un centru educațional de elită pentru copiii care provin din familii cu posibilități materiale reduse. Dacă sunt medici trebuie să le facem statui? Să fie sănătoși amândoi, și doamna doctor și Înaltul Calinic. Când cineva obstrucționează un act filantropic mai are de lucrat pentru a fi demn de Domnul Iisus Hristos”, a spus preotul Dan Damaschin.
Centru educațional de anvergură pentru Iași
Președintele asociației Glasul Vieții a spus că viitorul centru va fi unul de anvergură pentru întreaga comunitate ieșeană.
„Centrul va fi dezvoltat în timp. Va fi mult de muncă, vorbim de milioane de euro, centru after-school, spălătorie. Va fi un proiect important. Sunt oameni cu suflet mare care pun umărul. Este un proiect necesar Iașului. Nu putem mulțumi pe toată lumea, dar mergem înainte”, a mai adăugat părintele Dan Damaschin.