Nu ai cum să fii medic și să contești vaccinarea ca parte a actului medical, având în vedere că această vaccinare a fost aprobată de toate forurile internaționale de reglementare, a subliniat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, duminică seară, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.
Referitor la neîncrederea pe care o manifestă o anumită parte a populației față de vaccinare, Radu Țincu a afirmat: „Vedeți, este rezultatul a 30 de ani de după Revoluție de politici sanitare care n-au pus accentul pe informarea și educarea sanitară a populației. Populația a fost lăsată liberă, fără niciun fel de programe preventive care să înceapă încă din școli, în care copiii să fie deprinși cu toată această politică a prevenției, a vaccinării. Oamenii n-au fost cuprinși în programe de evaluare periodică. În alte țări, dacă nu îți efectuezi examenele periodice la medicul de familie sau medicul specialist, îți pierzi calitatea de asigurat. Toate aceste lucruri timp de 30 de ani au fost neglijate printr-o politică sanitară deficitară și sigur că în ultimii ani au apărut aceste voci mult mai efervescente care au contestat vaccinarea și iată că au prins destul de multă priză la public”.
„În ceea ce privește ceea ce se întâmplă acum în pandemie, un medic care contestă vaccinarea se află în proprie contradicție cu profesia de medic. Nu ai cum să fii medic și să contești vaccinarea ca parte a actului medical, având în vedere că această vaccinare a fost aprobată de toate forurile internaționale de reglementare, pornind de la Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Europeană a Medicamentului, iar în Statele Unite – FDA și CDC. În momentul în care tu, medic din România, spui că vaccinarea nu este soluția, în opoziție cu toate aceste instituții internaționale științifice, îți pierzi în primul rând credibilitatea și cred că trebuie să îți pierzi și calitatea de medic”, a adăugat Radu Țincu.
Medicul spune că că nu ar trebuie să mai avem „niciun dubiu asupra siguranței administrării acestor vaccinuri”.
„Astăzi, când noi discutăm, s-a vaccinat 47% din populația lumii, s-au administrat peste 6 miliarde de doze și se administrează în fiecare zi 20 de milioane de doze. Nu s-a întâmplat nimic cu nimeni. În acest context, vaccinul așa cum s-a spus inițial că are nevoie de o perioadă de doi ani, iată că am ajuns aproape la sfârșitul perioadei de doi ani în care vaccinul a fost evaluat și pentru efectele post-vaccinare, deci din această perspectivă cred că nu mai avem niciun dubiu asupra siguranței administrării acestor vaccinuri”, a mai afirmat Radu Țincu.