Vreme de o lună și jumătate, un ieșean a fost filat, iar convorbirile i-au fost interceptate, într-un dosar de crimă organizată, fără ca bărbatul să aibă vreo legătură cu afacerea ori cu traficanții urmăriți @ Ieșeanul a aflat că era urmărit și că telefonul i-a fost ascultat, după ce, la sfârșitul lunii martie, a primit prin poștă o informare din partea DIICOT @ Deși a înțeles că nu era acuzat de nicio infracțiune, la vederea hârtiei, peste bărbatul care nu a fost niciodată certat cu legea și care în viața de zi cu zi lucrează în spatele unui birou, s-a prăbușit cerul @ Mai târziu avea să afle că timp de 45 de zile întreaga sa viață privată s-a aflat sub lupa unor necunoscuți din cauza unui șir de erori comise de polițiști, procurori, dar și judecători @ Toate acțiunile de violare a vieții private au trecut prin filtrul judecătorilor, care au autorizat „măsuri de supraveghere tehnică, video, audio și prin fotografiere, respectiv localizare sau urmărire prin mijloace tehnice precum și interceptarea comunicațiilor ori a oricărui tip de comunicare de la distanță” @ Totul a pornit de la un proces-verbal întocmit de către un polițist al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate în care se arată că ieșeanul folosea un autoturism pentru traficanții de țigări @ „Nu am avut niciodată permis de conducere și nici nu dețin mașina despre care se face vorbire în dosar”, a spus ieșeanul @ În aceeași zi, același polițist a întocmit un alt proces-verbal în care se descriu aceleași împrejurări și în care se vorbește despre folosirea aceluiași autoturism, dar de către altă persoană, care între timp a devenit și inculpat în dosar @ „Nu mi s-a întâmplat în viața mea să fiu audiat de vreun polițist nici măcar ca martor. Aș putea să înțeleg că s-a produs o eroare la emiterea primului mandat de interceptare. Dar, după ce au constatat că nu am nicio legătură cu dosarul, de ce s-a aporbat prelungirea?”, se plânge ieșeanul, care s-a trezit peste noapte erou într-un dosar de trafic international cu ramificații până în Orientul Mijlociu
Un ieșean care nu s-a aflat niciodată în conflict cu legea, un om obișnuit, a cărui rutină zilnică se petrece în spatele unui birou, a fost urmărit ca un infractor periculos timp de 45 de zile, toate interceptările și acțiunile de filaj, fiind apobate de către judecători. În cadrul acțiunii de supraveghere, ieșeanului i-au fost identificate inclusiv adresele de e-mail pe care le folosește pentru corespondența personală cât și pentru cea profesională.
A aflat că a fost urmărit după ce a primit prin poștă o adresă de la DIICOT – Structura Centrală prin care a fost informat că a fost supravegheat și pus sub ascultare în perioada 6 iunie 2022 – 30 iulie 2022. Scrisoarea semnată de către doi procurori antimafie i-a fost adusă la cunoștință la sfârșitul lunii martie 2023.
Am ales să protejăm identitatea ieșeanului căruia timp de o lună și jumătate i-a fost încălcat de către stat, fără temei, dreptul la viață privată și i-am atribuit acestuia un nume ales la întâmplare: ALEX. Publicăm însă fotocopii ale documentelor emise de către DIICOT și instanțe de judecată, toate acestea depuse la un dosar de cercetare penală care privește o grupare transfrontalieră de contrabandă.
„Greșeala”, pasată de polițist la procuror și judecător
Întreaga activitate de supraveghere și interceptare a avut loc în cadrul unui dosar deschis de către structura centrală a DIICOT în anul 2020 și care privea o rețea de contrabandiști întinsă pe teritoriul mai multor state europene, dar și din spațiul asiatic.
În cadrul acestor activități specifice au fost puse sub urmărire zeci de persoane. Modul în care Alex a ajuns să fie pus sub ascultare și supraveghere ridică mari semne de întrebare cu privire la modul în care statul român protejează dreptul fundamental la viață privată. Până la interceptarea efectivă a comunicațiilor lui Alex, decizia a trecut prin filtrele judecătorilor. Un polițist judiciar din structura de elită a DIICOT a întocmit referatul, după ce a identificat persoana și a adunat indiciile privind implicare acesteia în activități infracționale. Procurorul de caz a întocmit documentele cu care s-a prezentat la instanță, iar judecătorii au autorizat măsurile, după ce ar fi trebuit să verifice în detaliu dacă se impun. În privința lui Alex, documentele întocmite de polițist, procuror și judecător au un conținut identic. Practic, procurorul a dat copy-paste din referatul polițistului, iar judecătorul din cel al procurorului.
DIICOT: conducea mașina traficanților. „Nu am avut niciodată permis. Nu am mașină”
Greșeala care a condus la abuz pare a se fi strecurat în două procese-verbale întocmite în timpul urmării penale de către polițistul Gabriel Căpățână din cadrul IGPR – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico – Financiare. Pe 25 mai 2022, polițistul Căpățână a întocmit un proces-verbal în care indica că un autoturism folosit de către rețeaua de contrabandă era condus de ieșeanul Alex. Însă, în aceeași zi, într-un alt proces-verbal, polițistul consemnează că același autoturism este utilizat de către Dorin Paul Dorobanțu, care între timp a căpătat calitatea de inculpate în dosar.
Redăm mai jos pasajele din cele două procese-verbale întocmite în cadrul dosarului penal 2890/D/P/2020.
Proces-verbal anul 2022, luna mai, ziua 25, la sediul DIICOT – Structura Centrală
„Privitor la persoana care folosește autoturismul DACIA DOKKER SD 0SDCL, cu numărul de înmatriculare IS15AYT (fost TM16LEC), s-a stabilit că este utilizată de numitul ALEX (!!!!), născut în… cu domiciliul în… posesor al CI… seria… CNP…”
Proces-verbal anul 2022, luna mai, ziua 25, la sediul DIICOT – Structura Centrală„Privitor la persoana care folosește autoturismul marca DACIA DOKKER SD )SCDL, cu numărul de înmatriculare IS15AYT (fost TM16LEC), s-a stability că se numește Dorobanțu Dorin-Paul, fiul lui…,născut la…”
Însă, în primul proces-verbal, care-l privește pe ieșeanul Alex, se face referire la faptul că acesta conduce un autoturism folosit de contrabandiști în condițiile în care nu deține nici mașină și nu a deținut vreodată nici măcar permis de conducere.
„Nu am avut niciodată permis de conducere și nici nu dețin mașina despre care se face vorbire în dosar”, a spus ieșeanul.
„Și-au dat seama că nu am nicio implicare. De ce m-au ascultat în continuare?”
Alex a consultat dosarul în care a fost ascultat după ce a apelat la serviciile unui avocat. Astfel a aflat că timp de 45 de zile a fost autorizată interceptarea tuturor comunicațiilor, convorbiri telefonice, corespondență electronică, dar și supravgherea video și prin fotografiere asupra sa.
„În condițiile în care mandatul de interceptare a fost aprobat pentru o perioadă de 30 de zile, mai întreb de ce am mai fost ascultat fără temei pentru încă 15 zile. Și-au dat seama că nu am nicio implicare. De ce m-au ascultat în continuare?”, se întreabă Alex.
De asemenea, din conținutul documentelor depuse la dosar, verificări în bazele de date ale Registrului Comerțului, de evidență a persoanelor, dar și a bazelor special de date, a reieșit că Alex a fost asociat în urmă cu mai bine de șase ani cu una dintre persoanele cercetate în dosar.
„Eu am fost verificat. Am ieșit din acea firmă din 2017. Iar cu persoana cercetată, eu nu am mai comunicat de mai bine de un an și jumătate. Nu am schimbat cu el nici măcar un SMS de sărbători, să ne spunem unul altuia „La mulți ani!””, a mai spus Alex.
Dosarul DIICOT privește o rețea de trafic internațional
Dosarul în care ieșeanul Alex a fost interceptat și filat, fără a avea însă vreun amestec în activitățile ilegale, privește o rețea de trafic internațional de țigări cu ramificații pe mai multe continente.
„Dosarul 2890/D/P/2020 a fost înregistrat la DIICOT – Structura Centrală la data de 20.11.2020, urmare a procesului-verbal de sesizare din oficiul nr. 329.298/06.11.2020 înaintat de ITPF Sighetu Marmației – SPF Siret, având ca obiect săvârșirea de către numiții Kuruc Janos, Ursulică Vitalie, Floreskul Yurii și Artiushin Fedor a infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, tentative la infracțiunea de contrabandă – constând în aceea că persoanele menționate, împreună cu alte persoane neidentificate până la acest moment, au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier având ca preocupări infracțiuni din sfera contrabandei cu țigarete, care acționează în scopul închiderii ilicite a tranzitelor vamale pentru diferite exporturi de țigări prin scoaterea fictivă a acestor bunuri accizabile de pe teritoriul României.
În fapt, s-au reținut următoarele:
În data de 22.10.2020, SC Atlant Mont LTD Republic of Seychelles – Free Zone Port of Bar, a emis în numele Whildhill Export LP – London, Marea Britanie, facture Invoice nr. 320-037, privind comercializarea unei cantități de 2.400 baxuri țigări marca NZ, având înscris ca destinatar SC Vigore Commerce FZ LLC, B17 – 213 Rak Custom Buildin Rakez Business Zone FZ Rak – Emiratele Arabe Unite și loc de livrare un depozit aparținând Transported DOO Omladinskyh Brigada 19, 11070N Belgrad, Serbia.
Țigaretele au fost ridicate din portul Bar Muntenegru cu autotrenul format din cap tractor și semiremorcă aparținând Erocargo Trans Spolkz Polonia, condus de numitul Ursulică Vitalie, cetățean cu triplă cetățenie – Română, Ucraineană, Moldoveană, fiind livrat în aceeași zi către locul indicat în factură”, se arată în referatul întocmit de procurorii DIICOT în vederea arestării membrilor rețelei.
Mi se pare un caz tipic romanesc de incompententa din partea organelor de lege si a modalitatiilor invechite de a face interceptari.