Un dezvoltator detoneaza Mafia de la Urbanism! 7 milioane euro, despagubiri de la primarie

Pentru dezvoltatorii intrati in gratiile lui Mihai Chirica, aparatul primariei se misca cu viteza luminii, eliberand autorizatii si avize la foc automat, uneori impotriva legii @ Insa cei care „nu s-au inchinat sultanului” sunt purtati chiar si ani de zile pe drumuri @ „Sistemul” merge pana in panzele albe: din dosarele depuse la primarie dispar acte sau functionarii intocmesc acte in fals pentru a justifica refuzurile @ Aurel Rascenco, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Iasi, a dat in judecata municipalitatea pentru ca refuza sa-i elibereze o autorizatie in vederea construirii unor blocuri in zona Cimitirului Evreiesc din Pacurari @ Rascenco poate demonstra in instanta ca este indreptatit sa fie despagubit cu 7 milioane euro de municipalitatea @ Functionari de urbanism au intocmit documente false pentru a justifica refuzul elberarii autorizatiei de construire

Aurel  Rascenco, unul dintre cei mai mari dezvoltatori ai Iasului, este decis sa duca o lupta crancena cu cei care patroneaza ilegalitatile de la Directia de Urbanism a primariei, dar si cu sefii administratiei municipale care refuza in mod abuziv sa-i elibereze o autorizatie pentru a-si continua proiectul imobiliar inceput in zona Cimitirului Evreiesc din Pacurari. Mai mult decat atat, cunoscutul dezvoltator detine suficiente dovezi pentru a arata ca municipalitatea a savarsit o serie de falsuri pentru a justifica refuzul eliberarii autorizatiei. Asta si alte neajunsuri provocate de municipalitate l-au determinat pe Rascenco sa se adreseze justitiei si in timpul proceselor sa solicite despagubiri care se pot ridica la impresionanta suma de 7 milioane euro. Zilele trecute, Aurel Rascenco a inregistrat la Tribunalul Iasi primul proces deschis impotriva municipalitatii.

Asteapta de aproape un an o autorizatie

Astfel, in data de 22.12.2017, Aurel Rascenco a depus la Primaria Iasi cererea nr.128.280, cerere insotita de documentatia tehnica aferenta in vederea eliberarii autorizatiei de construire pentru o locuinta colectiva (bloc) si imprejmuire in cartierul Colina Insorita (langa Cimitirul Evreiesc). Conform Legii, autorizatia trebuie emisa in 30 de zile si cu toate acestea nici dupa trei luni adica in martie 2018, cunoscutul dezvoltator nu a obtinut nici un raspuns. In consecinta, arhitectul care a depus documentatia pentru autorizare s-a deplasat la Directia de Urbanism a primariei pentru a afla ce se intampla. Cu aceasta ocazie, i s-a transmis de la primarie ca documentatia depusa trebuie completata cu trei documente si anume avizul de protectie civila, referatul de verificare studiu geotehnic si solutia de depozitare a pamantului excavat. Dupa cateva zile, cele trei documente solicitate au fost depuse la primarie. Cu toate acestea, au mai trecut inca trei luni si Aurel Rascenco tot nu a primit autorizatia de construire solicitata si nici alte informatii sau explicatii de la primarie. In consecinta, Aurel Rascenco a sesizat Inspectoratul Judetean in Constructi Iasi aratand ca s-a incalcat articolul 26 din Legea nr.50/1991 care prevede ca o autorizatie de construire trebuie eliberata in termen de 30 de zile de la solicitare daca documentatia depusa respecta prevederile legale. In aceiasi zi, Aurel Rascenco a inregistrat la Primaria Iasi o „plangere prealabila” privind refuzul eliberarii autorizatiei de construire.

Primarul a refuzat sa semneze autorizatia

In urma sesizarii depuse la Inspectoratul in Constructii, inspectorii acestei institutii s-au deplasat la sediul primariei pentru a efectua verificari.

„Cu aceasta ocazie, ni s-a spus ca autorizatia de construire a fost avizata de toate compartimentele de specialitate din cadrul primariei insa primarul a refuzat sa  o semneze din cauza unor presiuni venite din exterior. Dupa aceea au continuat cu abuzurile, au continuat sa sa-mi gaseasca nod in papura. Mi s-a transmis ca nu mi se poate da autorizatie deoarece cele trei documente pe care le-am depus ulterior, avizul de protectie civila, referatul pentru studiul geotehnic si solutia de depozitare a pamantului nu fusesera insotite de o adresa de inaintare. Acelasi lucru l-au spus si celor de la Inspectoratul in Constructii”, a spus Aurel Rascenco.

Documente false pentru a acoperi abuzul

Dupa cum s-a mai precizat, Aurel Rascenco detine destule dovezi pentru a arata ca functionarii de la urbanism au savarsit o serie de falsuri pentru a acoperi abuzul savarsit de primarul Mihai Chirica prin refuzul de a semna autorizatia de construire.

Astfel, in conditiile in care la data de 20.07.2018, in baza celor transmise de municipalitate Inspectoratul in Constructii i-a spus lui Rascenco ca motivul neeliberarii autorizatiei este faptul ca cele trei documente depuse ulterior nu au fost insotite de o adresa de inaintare, pe 19.07.2018 adica in timpul controlului inspectorii primariei il notifica ca fusese informat anterior in legatura cu unele neregularitati ale documentatiei. Deci, inspectorii primariei au spus initial celor de la Inspectoratul in Constructii ca singurul motiv al neeliberarii autorizatiei este lipsa respectivei adrese de inaintare pentru cele trei documente pentru ca in timpul controlului sa-i transmita ca fusese notificat anterior despre unele neregularitati ale documentatiei. Ori, pentru a sustine afirmatia ca a fost notificat anterior, functionarii primariei au savarsit unele falsuri, au dat  documentului referitor la aceste aspecte un numar de inregistrare de anul trecut in conditiile in care notificarea a fost trimisa in timpul verificarilor declansate de Inspectoratul in Constructii. Aurel Rascenco poate dovedi ca s-au facut unele falsuri si de aceea a luat foarte serios in calcul depunerea unei sesizari penale.

„Este clar un abuz de putere din partea primarului Mihai Chirica. Din pacate vor raspunde si functionarii care au facut jocul primarului si l-au sprijinit in savarsirea acestui abuz”, a adaugat Aurel Rascenco.

Asa-zisele neregularitati invocate prin adresa inregistrata in fals se refera la niste cote de inaltime si alte caracteristici tehnice. Sa mai precizam ca Aurel Rascenco a construit anterior un bloc turn in aceiasi zona, cu respectarea Planului Urbanistic Zonal. Aurel Rascenco a solicitat autorizatie pentru inca 100 de apartamente cu o suprafata totala construita de circa 8.000 mp. De aceea, despagubirile solicitate trebuie sa acopere prejudiciul suferit prin faptul ca nu a reusit sa construiasca si sa vanda cele 100 de apartamente. Despagubirile de 7 milioane de euro pe care le solicita Rascenco nu reprezinta numai pierderile provocate de faptul ca nu i s-a aprobat acest bloc. Municipalitatea l-a sicanat si l-a indus in eroare inca de la inceput cand a achizitionat terenul. Astfel, cand a cumparat terenul primaria i-a eliberat un certificat de urbanism in care ii spunea ca poate construi blocuri turn cu 8 etaje. Au urmat alte 6 certificate in care se sustinea acelasi lucru. Recent insa a aflat de la Transgaz ca nu poate construi blocuri atat de inalte deoarece o buna parte din teren de afla in zona de protectie a unei magistrale de transport gaze. In aceste conditii i s-a impus sa ridice blocuri cu o inaltime mai mica. Prin urmare suma de 7 milioane euro include si pierderea suferita ca urmare a dezinformarii municipalitatii si a reducerii regimului de inaltime. Sa mai precizam ca documentatia depusa de Aurel Rascenco pentru noile apartamente respecta Planul Urbanistic Zonal ca si blocul pe care l-a construit anterior.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here