Un detector de 500 de euro a băgat în rahat afaceriști puternici și Universitatea Tehnică

Patronii unei firme cu o cifră de afaceri de peste 8 milioane de euro pe an s-au ales cu dosar penal pentru că au vândut un detector de metale Universității Tehnice @ Echipamentul are o valoare infimă, doar 2.600 de lei, dar este supus unui regim special, iar legea este lege pentru toți… @ UTI a rămas fără detectorul de metale, care a fost confiscat de oamenii legii, dar a scăpat doar cu un avertisment

Proprietarii celei mai mari firme de distribuție și comercializare a echipamentelor și materialelor electrice din Moldova, Resonance Distribution, sunt cercetați penal de către Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Iași. Deși derulează afaceri de peste 8 milioane de euro anual, Cristian Alexa și Cătălin Pocol, sunt investigați pentru vânzarea unui produs pentru care au încasat 2.600 lei plus TVA. Infracțiunea pentru care sunt cercetați prevede pedepse cu închisoarea între unu și cinci ani. În toată această combinație a fost atrasă și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, clientul care achiziționat produsul buclucaș. Motivul pentru care cei doi oameni de afaceri au ajuns în fața anchetatorilor este unul banal. Firma Resonance a vândut în luna mai 2018 Universității Tehnice un detector de metale marca BOSCH fără a avea autorizările necesare.

Cinci ani de închisoare pentru 2.600 de lei

Legislația română prevede ca detectoarele de metale să aibă un regim special de deținere și comercializare. Potrivit articolului 5 alineatul 10 din Ordonanța 43/2000, ” persoanele fizice și juridice care dețin și/sau comercializează detectoare de metale sunt obligate să obțină în prealabil autorizația inspectoratului de poliție al județului respectiv, a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, în a căror rază teritorială își au domiciliul sau, după caz, sediul, și să se înregistreze la aceste autorități.” Conform articolului 27 din aceeași ordonanță, ”comercializarea detectoarelor de metale fără autorizația prevăzută la art. 5 alin. (10) constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și confiscarea detectoarelor.” La data vânzării detectorului de metale către Universitatea Tehnică, respectiv luna mai 2018, Resonance nu deținea autorizație din partea IPJ pentru a comercializa astfel de echipamente.

Eurotech i-a dat în gât

Toată tevatura a început pe 13 iulie 2018, când Inspectoratul Județean de Poliție a transmis o adresă societății Eurotech prin care a solicitat înformații cu privire la echipamentele cu regim special comercializate în primele șase luni ale anului. Pe 3 august, Eurotech a furnizat IPJ-ului lista cu persoanele care au achiziționat echipamente cu regim special în prima parte a anului 2018. Printre cumpărători se afla și societatea Resonance Distribution. Astfel că polițistii de la Serviciul Investigații Criminale i-au chemat pe cei doi oameni de afaceri să dea explicații despre achiziția detectorului. Reprezentanții Resonance au arătat polițistilor că au vândut mai departe detectorul, către Universitatea Tehnică, fără a bănui însă ce îi așteaptă.

La finalul lunii octombrie 2018, polițiștii de la SIC merg la sediul UTI și cer relații despre achiziția detectorului de metale. Pe 24 octombrie, IPJ decide sancționarea Universității Tehnice cu avertisment și confiscarea detectorului de metale achiziționat de la firma Resonance Distributions. Prin procesul verbal încheiat se menționează că UTI ”a deținut aparatul BOSCH Wallscanner D-Tect 150 fără a solicita și fără a obține în prealabil autorizație de la IPJ Iași în conformitate cu art 5 aln 10 din OG 30/2000.” Două zile mai târziu, polițiștii încheie un proces verbal de sesizare din oficiu și deschid un dosar pe numele patronilor Resonance, Cătălin Pocol și Cristian Alexa.

Universitatea nu se lasă

Universitatea Tehnică a cotestat în instanță măsurile aplicate de IPJ Iași și solicită anularea procesului verbal de sancționare și returnarea detectorului confiscat. Reprezentanții UTI arată faptul că măsura dispusă este nelegală întrucât detectorul în cauză nu se supune reglementărilor invocate de către polițiști. ”Având în vedere caracteristicile tehnice ale scanerului așa cum rezultă din cartea tehnică, vă rugăm să rețineți că acest tip de detector, respectiv scaner de pereți, nu se încadrează în tipul de detectoare de metale din categoria celor folosite în situri arheologice și, prin urmare, are un alt regim juridic de comercializare și încadrare.” Se precizează în întâmpinarea depusă de reprezentanții Universității Tehnice la dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Iași. Universitatea susține că aparatul a fost achiziționat cu scopul de a fi detectate rețelele de utilități îngropate în pereți, plafoane sau fundații (cabluri electrice, țevi alimentare cu apă sau țevi energie termică) pentru a ușura munca atunci când se fac intervenții sau reparații la corpurile de clădire ale instituției.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here