Avocatul ieșean Liviu Filip, profesor în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, a fost sancționat de șefii instituției, după ce a fost reclamat de studenți că lipsește de la ore. Avocatul susține însă că a fost reclamat și sancționat la presiunea fostului decan Facultății de Inginerie Electrică, care i-a cerut să ajute o studentă cu o notă bună. „Domnul Temneanu Marinel Costel, mi-a transmis pe adresa de e-mail instituțională „rugămintea” de a acorda o notă bună unei anume studente meritorie pe nume Valentina – absolventă a Liceului Agricol Dorohoi, în ciuda faptului că această studentă nu a respectat cerințele evaluării (nu s-a prezentat la cursuri și seminarii, nu a întocmit referatul necesar pentru evaluare)”, susține Filip. Acesta mai povestește și de o relație „profund spirituală” pe care decanul o are cu o altă studentă, dar și de semnături în fals împotriva sa. În cele din urmă, Liviu Filip a fost sancționat cu reducerea salariului pe o perioadă de câteva luni. În schimb, avocatul cere daune de 100.000 euro pentru prejudiciul adus de conducerea TUIAȘI.
Cunoscutul avocat ieșean Liviu Filip, profesor în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, din Iași a intrat într-un conflict cu instituția de învățământ superior, după ce a fost reclamat de mai mulți studenți pentru că nu și-a susținut cursurile. Filip și Universitatea Tehnică au ajuns în instanță, iar pentru a tranșa conflictul, avocatul a cerut anularea unei decizii de sancționare luată de Comisia de Etică împotriva sa. Liviu Filip este conferențiar universitar, titularul Catedrei de Drept Comercial și Elemente de Drept și Legislație în cadrul Facultății de Design Industrial și Managementul Afacerilor – Departamentul de Inginerie și Management. Avocatul a cerut magistraților să anuleze decizia Universității, să-i fie restituite sumele reținute, iar instituția de învățământ superior să achite 100.000 euro despăgubiri pentru prejudiciul cauzat „prin atingerea adusă demnității, onoarei și reputației” sale.
Motivul disputei între avocat și Universitatea Tehnică
Conducerea Universității susține că Filip a fost reclamat de un grup de studenți din anii I, II și III, din cadrul Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată și a Facultății de Design Industrial și Managementul Afacerilor. Aceștia ar fi sesizat faptul că în cel de-al doilea semestru din anul universitar 2021-2022, conf.univ. Liviu Filip nu a fost la cursuri, iar ei nu au mai avut cum să-și susțină examenul.
Filip spune că delațiunea a fost făcută la instigarea fostului decan de la Facultatea de Inginerie Electrică, acesta fiind cel care a formulat sesizarea în numele studenților. Pe de altă parte, în raportul comisiei se arată că Liviu Filip a participat la 12 cursuri și 10 seminarii, dar și că a delegat persoane neautorizate să susțină orele, iar la evaluarea finală a dorit să facă un experiment didactic fără respectarea procedurilor de evaluare. Filip a mai susținut că a trimis studenților prin e-mail raportul de curs și tematica de examen și că este de acord să refacă toate activitățile didactice și evaluarea finală a studenților.
Opt ședințe pentru sancționarea lui Filip
Comisia s-a întrunit în 8 ședințe între 7 noiembrie și 19 decembrie 2022 în care s-a discutat despre situația lui Liviu Filip. În cadrul ședințelor au fost audiate mai multe persoane, printre care studeți, alte cadre didactice și Liviu Filip. La una dintre aceste ședințe a fost chemat și prof.univ.dr.ing. Marinel Costel Temneanu, fostul decan de la Facultatea de Inginerie Electrică, în prezent prorector la TUIAȘI. „Domnul decan Temneanu a declarat că există relatări din partea studenților și colegilor din facultate cu privire la atitudinea verbal agresivă a domnului Filip. De asemenea, acesta este îngrijorat pentru studenți (la cei actuali și din seriile viitoare) cu privire la eventuale repercusiuni din partea domnului Filip, în cadrul activității de evaluare a acestora”, se arată în raportul comisiei. Avocatului i s-a reproșat și că pe biletele de examene nu avea aprobarea directorului de departament.
Avocatul Filip: „Decanul mi-a cerut să ajut o studentă”
Liviu Filip susține că decanul Facultății de Inginerie, Costel Temneanu, i-a cerut să ajute o studentă cu o notă bună.
„În jurul datei de 28 februarie 2022, domnul Temneanu Marinel Costel, mi-a transmis pe adresa de e-mail instituțională „rugămintea” de a acorda o notă bună unei anume studente meritorie pe nume Valentina – absolventă a Liceului Agricol Dorohoi, în ciuda faptului că această studentă nu a respectat cerințele evaluării (nu s-a prezentat la cursuri și seminarii, nu a întocmit referatul necesar pentru evaluare). În urma acestei rugăminți, m-am întâlnit cu respectiva studentă pentru evaluare în data de 17 martie 2022 la sediul rectoratului, orele 11.00, răspunsurile acesteia la toate întrebările legate de materia dreptului comercial fiind: domnul decan”, susține Liviu Filip.
Acesta a mai spus că după ce a notat-o pe studentă cu nota 8, Costel Temneanu a înregistrat o contestație în numele fetei la secretariatul Facultății, document înregistrat retroactiv cu o săptămână înainte de întâlnire.
Avocatul Filip: „Decanul Temneanu are o legătură profund spirituală cu o studentă”. Acuzații de semnături în fals
Același decan a fost acuzat de Liviu Filip că are o legătură „profund spirituală” cu o altă studentă de la Facultatea de Inginerie Electrică. Filip susține că studenta a fost instigată de decan să extragă mai multe subiecte în timpul unui examen pentru a le verifica dacă sunt sau nu aprobate de directorul de departament.
„După finalizarea examenului de la grupa 6312, o parte din studenți s-au întors pentru a-mi comunica faptul că studenta Victoria din Republica Moldova are o legătură profund spirituală cu domnul Temneanu Marinel Costel și că, la instigarea acestuia, adună semnături de la studenți în vederea efectuării unei sesizări împotriva subsemnatului. Mulți studenți s-au eschivat, 17 au fost de acord verbal, dar 5 studenți au semnat efectiv”, a mai spus Liviu Filip în cererea adresată instanței. Acesta a mai precizat și că din cele 17 semnături depuse, 12 sunt în fals.
Sancțiunea Universității: ”A diminuat rolul cadrului didactic!” Avocatul a rămas cu salariul redus
Reclamația a fost dezbătută de Comisia de Etică și Deontologie Profesională Universitară, în luna decembrie 2022.
„Consecințele abaterii constau în nerespectarea obligațiilor prevăzute în cadrul procedurii PO.DID 14 de examinare și notare a studenților și ale codului de etică și deontologie profesională universitară – COD01, precum și denaturarea relației student-profesor, prin diminuarea rolului cadrului didactic de formator al viitorilor specialiști”, se arată în decizia luată de conducerea Universității Tehnice Gheprghe Asachi din Iași.
În urma deciziei, Liviu Filip a fost sancționat cu reducerea salariului cu 10% pe o perioadă de trei luni, decizie care a fost contestată în instanță de către avocatul ieșean. Din comisia de etică și deontologie profesională au făcut parte prof.univ.dr.ing. Cătălin Daniel Gălășanu (președinte), prof.univ.dr.ing. Aristotel Popescu, prof.univ.dr.ing. Ciprian Mircea Nemeș, șef.lucrări.dr.ing. Alexandra Tucaliuc (toți trei ca reprezentanți ai cadrelor didactice), conf.univ.dr.ing. Ioan Iacob (reprezentant sindicat), Ing. Iuliana Silvia Georgescu (secretarul comisiei) și Andrei Iosif Iojă (reprezentantul studenților). Raportul a fost avizat de consilierul juridic Mirela Troia.
Liviu Filip a contestat și jurista Universității Tehnice
Mai mult, Filip a contestat-o și pe jurista TUIAȘI, Mirela Troia, susținând că aceasta este „jalnică” în meseria ei. Filip a menționat că prin acest lucru contestă raportul, dat fiind faptul că femeia nu își face meseria corespunzător.
„Referitor la competența juristei, ca organ auxiliar de specialitate, trebuie să recunosc, în calitate de specialist (avocat) că sub aspectul procedural este cea mai jalnică juristă, având în vedere că toate procedurile judiciare în care a fost antrenată Universitatea au fost pierdute pe vicii de procedură și nu pe fond, conferindu-mi astfel dreptul de a o recuza, cu atât mai mult cu cât rolul ei în comisie este acela de a asigura atât de către Comisie, cât și de cel invitat în cadrul Comisiei, a principiilor din Codul Etic”, susține avocatul ieșean.
În cele din urmă, Liviu Filip a fost sancționat de Universitate în baza raportului comisiei de etică, sancțiune care a fost contestată de către acesta în instanță.
Vlad ROTARU