Un borfaș râde de la geamul Primăriei! Finanțele,bănci și două universități, victimele țeparului

Patru instituții de stat, Direcția de Finanțe, Fondul Național de Garantare și două universității plus alte instituții bancare, sunt luate în râs de către un personaj obscur care le-a tras țepe de sute de mii de euro și care și-a găsit protecție la vârful Primăriei Iași @ Mai tare ca țiganii de la Ciurea: Mircea Rotariu, „săgeata viceprimarului Harabagiu” a fluturat banii pe la nasul creditorilor, după care i-a mutat în buzunarul unui interpus, tocmai pentru ca păgubiții să nu se poată atinge de ei @ Statul nu reușește să recupereze banii de la Rotariu deoarece în scenă, peste noapte, a apărut un personaj care a pus mâna pe banii acestuia, cumpărând o așa-zisă creanță @ De fapt, cel care a cumpărat creanța este un apropiat al acestuia, fost partener de afaceri care folosește și un autoturism al rudelor lui Rotariu  @ Mircea Rotariu este folosit de viceprimarul Gabriel Harabagiu ca interfață a afacerilor cu tonete, dar și ca om de legătură cu „dezvoltatorii” și „imobiliarii” favorizați de Primăria Iași @ Fiecare articol ce a vizat încrengăturile afacerilor „Harabagiu – Rotariu” au fost urmate de repercusiuni la adresa redacției 7IAȘI: amenințări și mesaje chiar la domiciliul ziariștilor, fecale aruncate pe mașini etc @ Pentru aceste fapte, Mircea Rotariu este inculpat într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, însă metodele de intimidare au rămas aceleași

7 IAȘI a publicat mai multe materiale prin care am arătat cum un personaj din anturajul viceprimarului Gabriel Harabagiu a fraudat statul romn și partenerii de afaceri cu sume fabuloase. Mircea Rotariu este un semi-interlop folosit de Harabagiu ca interfață pentru afacerea sa cu tonete, și, mai nou, în combinațiile imobiliare pe care viceprimarul le patronează departe de ochii lumii.  Mircea Rotariu, atât personal cât și prin intermediul firmelor sale, OMR Grup Development și OMR Instalații a lăsat în urmă țepe de aproape două milioane de euro.

Citeste si: „Metoda boschetarul”, la varful Primariei! Harabagiu si-a aprobat singur o mega-afacere

Statul Român, prin Direcția Regională a Finanțelor și prin Fondul Național de Garantare au de recuperat de la Rotariucâteva sute de mii de euro. Universitatea Agronomică din Iași și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava au fost găurite și ele cu peste două milioane de lei. BCR a luat și ea o țeapă de 135.000 de euro. Toți încearcă să-și recupereze datoriile, dar averea și banii lui Mircea Rotariu s-au evaporat din senin. Afacerile și proprietățile imobiliare sunt bine pitite pe numele rudelor sau ale unor interpuși, Rotariu administrându-le prin intermediul unor procuri notariale. Deși Finanțele și executorii judecătorești se chinuie de ani buni să recupereze banii de la Rotariu, acesta se eschivează și reușește să-și fenteze creditorii. Până acum toți s-au ales doar cu praful de pe tobă.

A câștigat 5 miliarde, dar statul rămâne tot păgubit

La finele anului 2018, Rotariu a câștigat un proces în urma căruia are de primit peste 530.000 de lei daune materiale. Deși teoretic acești bani ar fi trebuit să se ducă în conturile creditorilor săi, Rotariu a găsit soluția de a-i mai păcăli încă o dată, în complicitate, de această dată, cu executorul judecătoresc Florea Mihai.

În 20 decembrie 2018 Mircea Rotariu a solicitat executorului Florea Mihai demararea procedurilor de executare silită pentru recuperarea sumei de 530.000 lei prevăzută în sentința judecătorească. După începerea procedurilor, executorul judecătoresc este notificat de alți executori în privința faptului că Rotariu, la rândul său, este debitor în mai multe dosare, punându-i-se astfel în vedere faptul că orice sumă obținută trebuie virată în contul creditorilor aestuia.

Citeste si: Atac mafiot al interlopilor lui Chirica si Harabagiu impotriva 7 Est. Fecale aruncate pe masina si mesaje de amenintare

Fostul asociat încasează banii

Pentru a-și păcăli creditorii, Rotariu, în complicitate cu executorul Florea, introduce în scenă un nou personaj: Bobu Ionuț Claudiu. Între Rotariu și Bobu se încheie un contract de cesiune al creanței pe care fostul patron al Doner Kebab trebuia să o încaseze în urma hotărârii judecătorești. Cesiunea s-a realizat în baza unei presupuse datorii mai vechi a lui Mircea Rotariu față de Bobu Ionuț. Folosindu-se de aceste documente fictive, executorul Florea transferă banii obținuți prin executare în contul lui Bobu și nu al creditorilor cum ar fi fost legal. Din contul respectiv, banii puteau fi scoși cash și cel mai probabil au ajuns la Mircea Rotariu, iar creditorii au fost lăsați cu buza umflată.

Citeste si: Cartelul Imobiliarelor în Primărie. Teren lângă Palas de 10 ori mai ieftin pentru interpușii lui Harabagiu

A fraudat creditorii

7 IAȘI a contactat un avocat pentru a cere o părere avizată pe acestă speță. Potrivit acestuia, Rotariu se face vinovat de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor. Conform art 239 din Noul Cod Penal, ”fapta debitorului de a înstrăina, ascunde, deteriora sau a distruge, în tot sau în parte, valori ori bunuri din patrimonial său ori de a invoca acte sau datorii fictive în scopul fraudării creditorilor se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Practic, invocând o datorie fictive către Bobu și beneficiind de complicitatea executorului, Rotariu a reușit să-și fraudeze creditorii pentru a doua oară. În acest moment, oricare dintre creditori poate depune o plângere penală împotriva lui Mircea Rotariu și a complicilor săi.

Cine este interpusul Bobu

Bobu conduce o mașină de împrumut, marca Skoda, cu numărul de înmatriculare IS 11 GTX, autoturism aparținând societății SC Burov SRL. Societatea îl are ca unic asociat și administrator pe Lucian Răchiteanu, cumnatul lui Rotariu. În Burov îl găsim angajat pe un alt personaj inventat de Rotariu: Nedelcu Puiu. Acesta este un țăran sărac din Valea Lupului, pe care Rotariu și Harabagiu îl folosesc drept săgeată în afacerea cu tonete a viceprimarului.

Același Bobu Ionuț Claudiu deține 5% din părțile sociale ale  BDK CORPORATION S.R.L., unde îl are ca asociat pe cumnatul lui Mircea Rotariu, RACHITEANU LUCIAN, care deține restul de  95%. În fapt, firma era administrată de Mircea Rotariu prin intermediul unor procuri. Societatea a deținut în proprietate restaurantul Berlin Doner Kebab (de aici provenind și acronimul BDK din denumire societății), fast food al cărui proprietar real a fost Mircea Rotariu. Fiind urmărit de creditori, fie că vorbim de bănci, statul roman prin Direcția Generală  a Finanțelor sau persoane fizice și juridice, Rotariu și-a mutat afacerile și combinațiile pe diverse persoane cu care se afla în relație de rudenie sau care au i-au fost angajați: Răchiteanu Lucian, Nedelcu Puiu sau Bobu Ionuț.

 

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here