Ultimele zile ale lui Assad la putere. Ce s-a găsit în biroul său

Marți, Damasc a devenit scena unei schimbări istorice: luptători rebeli și civili au pătruns în Palatul Prezidențial al fostului dictator sirian Bashar al-Assad, aflat acum în exil în Rusia. Într-o atmosferă încărcată de euforie și simbolism, rebelii au călcat peste afișe sfâșiate cu chipul dictatorului, celebrând prăbușirea unui regim care a dominat țara timp de decenii.

Biroul unui dictator părăsit

Biroul personal al lui Assad a oferit o imagine puternică a haosului ultimelor zile din regimul său. Într-o încăpere plină de cărți și documente abandonate, se aflau indicii ale preocupărilor sale recente: o hartă a nord-estului Siriei, o biografie personală și pastile împotriva anxietății.

Pe o fereastră murdară din birou, cineva a scris cu spray un mesaj adresat tatălui lui Assad, Hafez al-Assad, care a condus Siria înaintea fiului său: „Dumnezeu să-ți blesteme sufletul, Hafez.”

Căderea regimului într-un timp record

După mai bine de un deceniu de război civil, regimul Assad s-a prăbușit rapid în doar două săptămâni. Rebelii aliniați grupării islamiste Hayat Tahrir al-Sham (HTS) au cucerit pe rând orașe importante, până la avansul final asupra Damascului. Lipsa sprijinului din partea aliaților tradiționali – Rusia și Iranul – a fost decisivă.

„Coșmarul a luat sfârșit,” a declarat Mustafa Hassan, un fost profesor de istorie devenit luptător, în timp ce se plimba prin holurile palatului.

Palatul Prezidențial: simbol al unui regim înfrânt

Palatul, proiectat de un arhitect japonez și finalizat în 1990, este o emblemă a arhitecturii autoritare. Rebelii au descoperit, pe lângă sălile somptuoase, un buncăr subteran cu o sală de ședințe pentru cabinet și un apartament destinat ultimelor refugii ale dictatorului.

Mulțimile de civili care au invadat clădirea au fost surprinse transportând mobilă, opere de artă și explorând un garaj plin cu mașini sport de lux. Rebelii HTS au intervenit pentru a securiza palatul și a menține ordinea.

O nouă luptă pentru Siria

Victoria rebelilor semnalează o schimbare semnificativă în peisajul geopolitic din Orientul Mijlociu. Înfrângerea regimului Assad marchează și un eșec al Rusiei, care în 2015 a lansat o campanie militară masivă pentru a-l susține. În același timp, Iranul, un alt aliat al fostului regim, pierde din influența regională.

HTS, desemnată grupare teroristă de către SUA și ONU, încearcă acum să își consolideze poziția politică. Liderul său, Abu Mohammed al-Jolani, a declarat că organizația a renunțat la extremism și a prezentat o viziune incluzivă pentru viitorul Siriei.

Speranță după decenii de represiune

Pentru sirienii de rând, această schimbare reprezintă mai mult decât sfârșitul unui regim; este un moment de eliberare. În Piața Umayyad din Damasc, steagul revoluției a înlocuit simbolurile regimului Assad.

„Nu există cuvinte pentru a exprima bucuria din inimile noastre după 45 de ani de represiune,” a spus Youssef al-Masri, un universitar din Damasc, care și-a adus familia să celebreze căderea dictaturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here