Turnătorul DNA, prins la furat. Tartorul pădurilor îl protejează

@ O suprafață importantă din pădurea statului a fost tăiată ilegal de unul din oamenii de încredere al lui Corneliu Parascan, directorul Direcției Silvice @ Garda Forestieră Suceava a depus plângere penală împotriva celui vinovat, respecticv maistrul de vânătoare Călinel Rugină, dar Corneliu Parascan continuă să-și apere protejatul @ Garda Forestieră a calculat un prejudiciu de 10.000 euro

GALERIE FOTO

Încă de anul trecut, de când procurorii anticorupție au descins la Ocolul Silvic Hârlău, se vorbea că denunțătorul a anunțat DNA doar pentru a-i elimina pe cei care îi deranjau afacerile ilegale. Acum, la nici un an de la finalizarea anchetei DNA, ceea ce se vorbea pe la colțuri s-a adeverit. Este vorba despre Călinel Rugină, maistru silvic la Ocolul Silvic Hârlău, cel care a depus la DNA denunțul care a declanșat o anchetă de corupție ce a decapitat administrația locală din Hârlău, și asta deoarece au fost anchetați și trimiși în judecată primarul Constantin Cernescu, șeful Poliției, Dumitru Simionescu dar și șeful Ocolului Silvic, Ioan Amariei. La sfârșitul anului trecut, după ce magistrații ieșeni au început judecarea dosarului de corupție și au dat și o primă condamnare, Călinel Rugină s-a gândit că a scăpat definitiv de cei care îl încurcau și în concesință și-a reluat “afacerile”. Călinel Rugină a tăiat ilegal o suprafață importantă din pădurea statului, abuzul său vizând o pădure de stejar de cea mai bună calitate. La urechile reprezentanților ieșeni ai Gărzii Forestiere au ajuns informații legate de această ilegalitate. Aceștia au solicitat sprijinul unei echipe de la Garda Forestieră Suceava, instituția regională care protejează și pădurile județului Iași.

“Am fost informați cu privire la cele petrecute către sfârșitul anului trecut. Am demarat un control pe data de 28 decembrie și zilele acestea am și depus plângerea penală. Noi am estimate un prejudiciu adus statului de 44.215 lei”, a declarat Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestire Suceava.

Parascan îl ține în brațe

Deși lucrurile sunt destul de grave, directorul Direcției Silvice Iași, Corneliu Parascan, îl ține în brațe pe Călinel Rugină. Acestă afirmație nu este o speculație, ci un fapt evident. Astfel, legislația din domeniu prevede că pădurarilor care sunt prinși exploatând ilegal pădurile statului trebuie să li se desfacă contractual de muncă. Decizia trebuie luată în cadrul consiliului de disciplină coordonat de directorul Direcției Silvice și se aplică numai în cazurile în care cantitatea de lemn tăiată illegal depășește 20 metri cubi. Ori, în cazul lui Rugină, cantitatea de lemn exploatată ilegal este de 5 ori mai mare decât pragul legal adică de 100 metri cubi. Cu toate acestea Parascan nu vrea să sesizeze consiliul de disciplină. Mai mult decât atât Parascan îl apără pe Rugină.

“E cu totul altă situație decât în celalte cazuri în care s-a procedat la desfacerea contractului de muncă. În cazul lui Rugină prejudiciul a fost recuperat. Nu este cazul să luăm măsuri disciplinare”, a spus Corneliu Parscan.

Pentru unii mumă pentru alții ciumă

Prin urmare, la Direcția Silvică Iași se aplică legea numai după cum crede de cuviință Corneliu Parascan. În cursul anului trecut, nici mai mult nici mai puțin decât trei pădurari și-au pierdut locurile de muncă deoarece au tăiat ilegal arbori din pădurile pe care le aveau în pază. Astfel, începem prezentarea cu cazul lui Petrică Sandu din Poieni. Din pădurea acestuia s-au tăiat ilegal 24 metri cubi de arbori.  Prejudiciul calculat în acest caz a fost în valoare de 17.000 lei. Un alt pădurar a fost concediat anul trecut pentru tăieri ilegale de pădure. Acesta este Gheorghe Ungureanu de la Ocolul Silvic Iași. Și acestuia i-a fost imputată o cantitate de 21 metri cubi de arbori tăiați ilegal în pădurea din localitatea Borșa, comuna Vlădeni.

„Având în vedere sesizările înregistrate la Direcția Silvică Iași, cu referire la aspectele de tăieri și sustrageri ilegale de arbori din cantonul silvic nr. 10 Borșa din cadrul Ocolului Silvic Iași, în perioada 2015 – 2016 au fost efectuate mai multe controale inițiate de către Direcția Silvică Iași. Contravaloarea materialului lemnos nejustificată de către pădurarul titular de canton a fost imputată acestuia, iar ca măsură disciplinară, în baza prevederilor contractului colectiv de muncă în vigoare, precum și a prevederilor regulamentului de pază a fondului forestier, s-a dispus desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă a pădurarului Gheorghe Ungureanu”,  se arată într-un comunicat remis presei de Direcția Silvică Iași în cazul lui Gheorghe Ungureanu. Comunicatul respectiv a fost semnat de Parascan.

De asemenea, un coleg de serviciu de-al lui Călinel Rugină de la cantonul Pârcovaci-Ocolul Silvic Hârlău a rămas fără serviciu după ce i s-au imputat 31 metri cubi de arbori tăiați ilegal. În cazul lui Rugină însă Parscan tace mâlc. Asta deoarece Rugină este unul dintre protejații lui Parascan. De precizat că Rugină este singurul maistru silvic de la Iași care a primit mașină de serviciu de la Direcția Silvică.

Cică a confundat pădurea

Ocolul Silvic Hârlău dar și Direcția Silvică Iași au pregătit și o strategie pentru a-l apăra pe Rugină. Aceștia vor susține că Rugină avea autorizație să taie o suprafață de pădure, dar a greșit locația, punând drujbele la treabă într-o zonă din vecinătatea celeia pentru care s-a dat aviz. Aceștia susțin că pentru ambele suprafețe s-au dat avize de tăiere dar una era programată pentru exploatare în 2016 iar cealaltă în 2017. Aceste explicații nu pot fi decât puerile. Atât pădurarul de la cantonul cu pricina dar și brigadierul s-au deplasat personal în locul respectiv pentru a-i preda lui Rugină amplasamentul pădurii ce urma să fie tăiată. Ori, Rugină a preferat să taie ilegal deoarece în suprafața respectivă se aflau stejari mai groși pe care se pot încasa mai mulți bani. “Eu nu vă spun nimic pentru că nu sunt purtător de cuvânt la Direcția Silvică. Veniți aici la Hârlău și o să vă dau explicații”, a spus Călinel Rugină.

Și actualul șef al Ocolul Silvic Hârlău, Florin Călinescu a refuzat să comenteze situația. “Vă rog să vă adresați Direcției Silvice”, a spus Florin Călinescu.

Un prejudiciu mai mic

În urma denunțului făcut de Călinel Rugină, fostul șef al Ocolului Silvic Hârlău dar și alți angajați de la Ocolul Silvic au fost trimiși în judecată după care și-au pierdut locurile de muncă. Prejudiciul calculat de DNA în cazul lor este mult mai mic decât cel care i se impută acum lui Rugină. Astfel, DNA a calculat în 2016 la Ocolul Silvic Hârlău un prejudiciu de  15.600 lei cu TVA în timp ce acum lui Rugină i se impută 44.215 lei. Asta în condițiile în care, pentru realizarea acestei anchete, DNA a cheltuit resurse condiderabile, dispunând interceptări telefonice pe parcursul unui an de zile.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here