Proiectul omului de afaceri Doru Țurcanu se numește Carbon Rezidence și prevede ridicarea unui bloc cu parter și trei etaje pe locul unei case din spatele Bisericii Sf. Nicolae din Copou. Casa face parte din monumentul istoric sit „Centrul Istoric și Curtea Domnească”, iar proprietarul încearcă să obțină aprobare pentru a o dărâma. Țurcanu a împrejmuit imobilul, iar de gard a prins un panou pe care a scris numărul unei autorizații inexistente. Terenul pe care acesta vrea să construiască blocul are doar 440 metri pătrați și este situat peste drum de Parcul Expoziției, una dintre cele mai verzi și mai liniștite zone din oraș. Accesul se face pe un drum cu sens unic. Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a eliberat aviz negativ pentru demolarea casei, dar omul de afaceri ieșean a reușit să întoarcă decizia după o contestație depusă la București.
Omul de afaceri Doru Țurcanu vrea să dărâme o casă din Copou și să ridice pe terenul de doar 440 metri pătrați un bloc cu trei etaje. Casa are valoare arhitecturală, dar și istorică, fiind construită de către unul dintre ofițerii care a luptat în Primul Război Mondial, pe un teren pe care acesta l-a primit de la statul român în semn de recunoștință pentru sacrificiile sale. Imobilul de pe Aleea Ghica Vodă se află chiar în spatele Bisericii Sf. Nicolae, ctitorită cu sprijinul marelui istoric și om de stat Nicolae Iorga. În plus, casa cu un singur nivel face parte din monumentul istoric sit „Centrul Istoric și Curtea Domnească”, aspect menționat chiar și în contractul prin care Țurcanu a cumpărat anul trecut proprietatea de la moștenitori .
„Imobilul face parte din monumentul istoric sit „Centrul Istoric și Curtea Domnească”. Cod IS-I-s-A-03504, conform Listei Monumentelor Istorice 2015. Anexă la Ordinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național nr. 2828/2015”, se arată în contractul de vânzare-cumpărare autentificat în data de 27 mai 2022.
Achiziția imobiliară a fost făcută la prețul declarat de 550.000 euro prin intermediul firmei Melissen Medical SRL, însă anterior, în aprilie 2021, Țurcanu a semnat cu proprietarii o promisiune de vânzare în nume personal.
Țurcanu vrea să dărâme casa. Comisia Monumentelor Istorice s-a opus
După ce Țurcanu a semnat cu proprietarii antecontractul de vânzare-cumpărare și s-a asigurat că va pune mâna pe casa din Copou, acesta a început demersurile pentru demolarea clădirii și eliberarea terenului pe care intenționează să ridice un bloc. Pe 2 iunie, Primăria Iași a eliberat un certificat de urbanism pentru „desființare construcții existente”.
În document se specifică că pentru emitere autorizației este necesar avizul de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI). Însă, forul format din specialiști, istorici și arhitecți a respins în două rânduri solicitările de emitere a avizului, ținând cont de poziționarea casei și valoarea arhitecturală a acesteia.
Pe 5 decembrie 2021, CZMI a emis un aviz negativ în sensul de respingere a cererii. Însă, proprietarii au contestat decizia CZMI, iar pe 27 ianuarie Biroul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice a eliberat un aviz pozitiv.
Cu toate acestea, autorizația pentru demolarea clădirii de pe Aleea Ghica Vodă nr. 52 nu a fost eliberată. Însă, Doru Țurcanu a împrejmuit terenul cu plasă de șantier, de care a prins o placă pe care este pomenit numărul unei autorizații de demolare. Numărul este unul fictiv, nefiind emisă nicio autorizație pentru desființarea clădirii.
Bloc de apartamente premium într-un sit istoric. Biserica lui Iorga, pictată de Corneliu Baba
Proiectul imobiliar botezat Carbon Rezidence, după numele unuia dintre restaurantele pe care Doru Țurcanu le patronează, prevede construirea unui bloc de apartamente premium cu trei etaje și cu parcare subterană. Deși nu a fost încă promovat oficial, în mediul online circulă câteva imagini cu randări ale proiectului.
Contrastul este izbitor, deoarece terenurile pe care în prezent se află doar case, cele mai multe construite la începutul secolului XX și cu o valoare arhitecturală deosebită. Aceste terenuri au fost oferite ofițerilor care au luptat în Primul Război Mondial, cunoscut și sub numele de răzbioiul de reîntregire.
Peste strada îngustă cu sens unic se află Biserica „Sf. Nicolae” – Copou, construită între anii 1936-1943. A fost ridicată după planurile arhitectului Nicolae Ghica -Budești, cel care a sistematizat întreaga zonă a Copoului, inclusiv Parcul Expoziției, situat peste drum.
„Icoanele catapetesmei și ale iconostaselor au fost pictate de marele artist român Corneliu Baba, între anii 1939-1942, în stil neobizantin, pe fond albastru la icoanele de sus și fond de aur la icoanele împarătești. Icoanelor împărătești, Corneliu Baba le-a imprimat stilul și coloritul său caracteristic, care s-ar putea sintetiza în cuvintele „divin și uman”.
Arhitectura este o adaptare a stilului moldovenesc treflat cu turlă pe naos, având un rând de firide sub streașină, iar la altar și abside acestea coboară până la soclul făcut din piatră”, se arată într-o prezentare a lăcașului făcută pe pagina de internet a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Alături de casa cumpărată de către Doru Țurcanu, în timpul regimului communist a fost construit un bloc cu trei etaje, apartamentele fiind destinate cadrelor din primele eșaloane ale PCR precum și celor din aparatul opresiv al vremurilor.
Istoricii consultați de 7IAȘI susțin că această excepție de la regulă nu trebuie repetată, ținând cont de faptul că regimul comunist nu doar că nu a conservat patrimoniul istoric, ci și a încercat să-l distrugă sistematic.
Tudor LEAHU