Alexe și Chirica merg pe aceeași mână într-o afacere imobiliară ce vizează un teren din domeniul public al Consiliului Județean pe care omul de afaceri Cornel Poroșnicu a construit ilegal o hală @ Mihai Chirica refuză să pună în aplicare o sentință și o dispoziție privind demolarea clădirii, iar Costel Alexe cere Consiliului Județean să aprobe vânzarea fără licitație a terenului @ Alexe le-a ascuns consilierilor județeni faptul că pe terenul din Copou s-a construit ilegal @ După ce 7IAȘI a dezvăluit ilegalitatea, președintele CJ a făcut un pas mic în spate @ „În cazul constatării neîndeplinirii dispozițiilor art. 364 din Codul administrativ demersurile privind vânzarea vor fi sistate.”, a comunicat Costel Alexe redacției 7IAȘI @ Tipografia lui Poroșnicu produce de ani de zile material electorale pentru PNL, fie că a fost vorba de alegeri locale, parlamentare, europarlamentare sau chiar prezidențiale
În martie 2021, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe pune pe ordinea de zi a plenului un proiect de hotărâre privind vânzarea directă a unui teren în suprafață de 1.518 mp, situat în Copou, către avocatul Gianina Poroșnicu și fostul soț al acesteia, Cornel Poroșnicu. În spatele proiectului de hotărâre a fost atașat un referat de aprobare semnat de Costel Alexe prin care se motivează vânzarea directă în baza unei prevederi din codul administrativ. În referatul de aprobare, Alexe vorbește despre un drept de preempțiune pe care Cornel și Gianina Poroșnicu l-ar avea supra terenului, în calitate de proprietari ai clădirilor de pe acesta.
„Solicitarea este întemeiată în conformitate cu prevederile OUG 57/2019 privind codul administrativ, care prevede în textul art 364 excepții de la regulile privind procedura de vânzare a bunurilor din domeniul privat în sensul că, în cazul vânzării unui teren aflat în proprietatea privată a statului sau a unității administrativ-teritoriale pe care sunt ridicate construcții, constructorii de bună-credință ai acestora beneficiază de un drept de preemțiune la cumpărarea terenului aferent construcțiilor.” precizează Alexe în referatul de aprobare nr. 9670/23.03.2021.
Alexe a mințit consilierii județeni
Numai că realitatea stă cu totul diferit față de situația expusă de Costel Alexe în referatul de aprobare. Conform documentelor prezentate ieri de 7IAȘI (https://www.7iasi.ro/un-nou-schelet-de-abuz-in-serviciu-in-dulapul-lui-chirica-a-ascuns-cinci-ani-de-zile-sentinta-de-demolare-a-prietenului-porosnicu/ ), Cornel Poroșnicu a construit ilegal o clădire de aproximativ 200 mp pe terenul Consiliului Județean. La nivelul instituției există o serie de documente care demonstrează contrariul afirmațiilor făcute de Alexe în cuprinsul referatului. Se știa că Poroșnicu a construit ilegal pe terenul CJ-ului, fără acordul instituției și fără autorizație și că există o dispoziție de demolare a clădirii care nu a fost pusă în aplicare. Chiar Consiliul îl reclamase pe Poroșnicu la Poliția Locală și Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la încălcarea legii. Totodată, Poliția Locală a informat Consiliul Județean asupra măsurilor dispuse, transmițând instituției o copie după procesul verbal întocmit. Între cele două instituții a existat o amplă corespondență pe această temă. Ba chiar, Consiliul Județean a dat în judecată Poliția Locală contestând procesul verbal de contravenție, deși sancțiunile fuseseră aplicate lui Cornel Poroșnicu și nu instituției. Într-un final CJ-ul a realizat penibilitatea situației și a renunțat la proces.
Cu toate acestea, președintele Alexe a prezentat plenului Consiliului Județean o realitate distorsionată, inducând în eroare consilierii județeni. Excepțiile din Codul administrativ la care face referire președintele CJ Iași sunt valabile în cazul proprietarilor de clădiri care au construit legal pe terenurile închiriate sau concesionate. Or, în cazul de față, proprietarul nu a fost de bună-credință în relația cu Consiliul Județean și practic, nu poate beneficia de excepțiile invocate de Alexe în referatul de aprobare. Cu alte cuvinte, propunerea lui Alexe de vânzare a terenului către Poroșnicu este ilegală.
Teren de 700.000 euro pentru tiparnița PNL
În loc să-i pună pe tavă un teren de 700.000 euro în Copou printr-o procedură ilegală, Alexe trebuia să se asigure că se intră în legalitate în privința clădirii construite ilegal. Adică, să facă demersurile pentru ca Primăria Iași să pună în aplicare o sentință judecătorească și dispoziția de demolare emisă încă din 2014. Însă legăturile de afaceri dintre Alexe și Poroșnicu sunt mult prea puternice pentru ca președintele CJ să poată avea libertatea de a aplica legea.
Tipografia lui Poroșnicu a tipărit milioane de afișe, broșuri și pliante în campaniile lui Klaus Iohanis și ale PNL din 2019-2020. În luna ianuarie a acestui an, același Costel Alexe întocmise un alt proiect de hotărâre, prin care propunea concesionarea terenului de 1.518 mp din Codrescu, printr-o procedură de licitație. Însă, proiectul nu a mai intrat pe ordinea de zi a ședinței, fiind retras de către executiv.
Costel Alexe face un pas mic înapoi
Într-un punct de vedere transmis redacției 7IAȘI, Costel Alexe face un pas înapoi și devine mai precaut în privința vânzării terenului.
„În acest moment se verifică documentația cadastrală pentru imobilul situat în Municipiul Iași, str. Codrescu nr. 6 și concordanța dintre situația din teren și cea din acte. După finalizarea acestei operațiuni se va trece la întocmirea raportului de evaluare a terenului. Vânzarea terenului se poate realiza doar după parcurgerea etapelor menționate, cu aprobarea plenului. În cazul constatării neîndeplinirii dispozițiilor art 364 din Codul administrativ demersurile privind vânzarea vor fi sistate.” – a declarat Costel Alexe.
Partidele din CJ reacționează la dezvăluirile publicate de 7IAȘI
Liderul grupului consilierilor PSD, Cristian Stanciu a precizat că reprezentanții partidului din CJ s-au declarat împotriva vânzării terenului.
„Grupul PSD din CJ a votat „abținere” la proiectul de hotărâre care viza trecerea din domeniul public în cel privat al acelui teren, în vederea vânzării. Votul echivalează cu vot împotrivă întrucât am considerat insuficiente argumentele executivului privind legalitatea acestui demers. Nu avem nimic împotriva inițiativei având în vedere că există o construcție definitivă pe acel teren, însă noi am fi optat pentru varianta concesionării, fără înstrăinarea terenului”
Marian Uscatu – PMP:
„Referitor la problema semnalată de dumneavoastră, vă putem spune că PMP a votat în conformitate cu documentele care ne-au fost puse la dispoziție de aparatul de specialitate al CJ. Avem încredere că lucrurile nu au fost făcute cu rea voință sau intenție, poate cel mult cu neștiință. Datele puse la dispoziție în momentul votării proiectului nu arătau că ar fi vorba de vreo ilegalitate. Dacă se impune, Consiliul Județean, mă refer la deliberativ, poate reveni asupra deciziei. Vom vota doar ce este legal! Asta este valabil pentru toate proiectele”
Poroșnicu a construit ilegal o hală în Copou
Istoricul ilegalităților care leagă ca într-o frăție principalele instituții administrative, Primăria și Consiliul Județean, începe în anul 2013. Atunci, Cornel Poroșnicu, proprietarul tipografiei Masterprint, construiește ilegal o clădire de 190 mp pe un teren aflat în proprietatea Consiliului Județean Iași. Terenul respectiv fusese concesionat, prin anii ’90, de către Consiliul Județean Iași către societatea Moprest, care deținea mai multe clădiri în zonă. În urma unor tranzacții succesive de vânzare, clădirea aflată pe terenul CJ-ului a ajuns în proprietatea avocatei Gianina Poroșnicu și a soțului acesteia, Cornel Poroșnicu. Poroșnicu și-a extins ilegal hala de producție peste o fâșie de teren care nu-i fusese concesionată și care avea destinația de cale de acces pentru celelalte clădiri. Proprietarii clădirilor învecinate cu tipografia lui Poroșnicu au trimis la Consiliul Județean, condus la acea vreme de liberalul Cristian Adomniței, mai multe adrese prin care au reclamat închiderea căii de acces și construirea unui imobil fără autorizație.
Prin adresa nr. 1439 din 11.12.2013, Consiliul Județean Iași transmitea către Inspectoratul de Stat în Construcții și către Primăria Municipiului Iași o adresă, având același conținut, prin care sesiza edificarea unor construcții ilegale pe domeniul public.
„Prin prezenta vă aducem la cunoștință următoarele: pe terenul proprietate publică a Consiliului Județean Iași situat în municipiul Iași, str. Codrescu nr. 6 (imobil evidențiat în schița anexată), unde funcționează SC Master Print SRL și anume corpul de clădire C2, s-a efectuat construcția notată E2 fără ca beneficiarul să dețină autorizație de construire și fără acordul proprietarului, Consiliul Județean Iași. Prin edificarea acestei construcții s-a obturat accesul spre societatea ce funcționeazî în corpul de clădire notat C1. Având în vedere cele semnalate și în conformitate cu prevederile Legii 50/1991, vă rugăm să luați măsurile legale ce se impun” – se precizează în adresa semnată de președintele CJ Iași, Cristian Adomniței.
Tipografia lui Poroșnicu tipărea material electorale pentru PNL
Tipografia lui Poroșnicu tipărise, în acea perioadă, materiale electorale de sute de mii de euro pentru PNL în campaniile din 2012, pe baza relației de prietenie cu deputatul Relu Fenechiu, dar și cu alți șefi ai partidului. Prins la mijloc între relația de amiciție și prietenie Poroșnicu-Fenechiu și obligațiile legale, după mai mult timp în care nu a întreprins nicio măsură, Adomniței pasează cartoful fierbinte către alte instituții. Pe 15 ianuarie 2014, Poliția Locală – Serviciul Control Urbanism a efectuat un control în teren și a constatat că patronul Masterprint, Cornel Poroșnicu, executase lucrări de extindere a construcțiilor existente fără a avea autorizație de construire.
„Domnul Poroșnicu Cornel Constantin, în calitate de beneficiar, a executat, în curtea imobilului situat pe str. Codrescu nr. 6, lucrări de extindere în plan parter în suprafață de aproximativ 190 mp a construcției existente, fără a deține autorizația de construire, construcția nou edificată având destinația unei hale de producție/depozitare.” – se menționează în procesul verbal întocmit de Poliția Locală, document pe care Poroșnicu l-a semnat fără obiecțiuni.
Poliția Locală l-a sancționat pe Poroșnicu cu o amendă în valoare de 4.000 de lei și a dispus ca și măsură complementară ”intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire, dacă o vor permite condițiile urbanistice, sau, în caz contrar, demolarea construcției în cauză”.
Rareș Neamțu