Tun ”academic”! Un prodecan de la UTI a băgat în buzunare 5 miliarde lei din conturile unei comune

  • O primărie din județul Iași a plătit firmei patronate de Adrian Șerbănoiu, prodecan la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, peste 7 miliarde lei vechi pentru realizarea unor lucrări de aducțiune apă și canalizare
  • A urmat o țeapă în stil clasic: după ce banii au intrat în contul firmei, Șerbănoiu i-a retras și i-a băgat în propriile buzunare după care a solicitat intrarea în insolvență a societății comerciale

Un afacerist destul de cunoscut din Iași ne oferă lecția perfectă pentru cei care vor să dea tunuri din banii statului, să prospere din fonduri publice pe care și le-au însușit ilegal pentru ca ulterior să pozeze în oameni de afaceri onești, dezvoltatori imobiliari etc. și să îngroape în trecut țepele care i-au propulsat în topurile de business. Este vorba despre Adrian Șerbănoiu, cadru didactic la Universitatea Politehnică Gheorghe Asachi, patron peste o serie de firme care se ocupă de investiții imobiliare, personaj care a mai făcut obiectul unor dezvăluiri publicate în edițiile anterioare ale săptămânalului 7 Est. Dacă astăzi este un cunoscut dezvoltator, care ridică blocuri de locuințe, puțină lume știe că Șerbănoiu a ajuns aici după o serie de țepe, iar printre păgubiți se numără statul român reprezentat de mai multe instituții. În ediția de astăzi vom arăta cum au fost înșelați edilii celei mai tinere comune din județul Iași de „domnul profesor” Adrian Șerbănoiu.

Comună tânără: vrem drumuri, apă și canalizare

La scurt timp de la înființare, în anul 2004, tânăra comună Ciohorăni din județul Iași, aflată la granița cu județul Neamț, obține fonduri pentru asfaltarea drumurilor. După câțiva ani, comuna Ciohorăni obține și fonduri pentru înființarea rețelei de apă și canalizare. În perioada respectivă, Adrian Șerbănoiu era patron al societății Art Instal SRL, societate prin intermediul căreia a demarat și construirea unui bloc de locuințe în cartierul Nicolina, în municipiul Iași, pe strada Ovidiu. În firmă acesta era asociat cu un alt contructor, Vasile Filip, dar firma era condusă de Șerbănoiu. După ce a obținut fondurile necesare, pe 27 iulie 2009, Primăria comunei Ciohorăni a încheiat cu SC Art Instal SRL contractul nr.2835 având ca obiect „Extindere alimentare cu apă, rețea de canalizare, construcție podeț, reabilitare pod în comuna Ciohorăni”.

Contractul s-a derulat cu mare dificultate și asta numai din vina constructorului care refuza să aloce sumele necesare pentru continuarea lucrărilor. Trebuie precizat că în același timp SC Art Instal SRL demarase și lucrările de construcție a blocului de locuințe de pe strada Ovidiu. În cele din urmă, motivând că societatea nu are bani să continue lucrările, celălalt asociat al SC Art Instal SRL și anume Vasile Filip a solicitat Primăriei Ciohorăni să achite o sumă în avans astfel încât societatea să achiziționeze materiale în vederea continuării lucrărilor. Zis și făcut. În data de 28 decembrie 2011, Primăria Ciohorăni achită către SC Art Instal SRL un avans pentru lucrări în sumă totală de 706.385 lei, plata fiind efectuată cu ordinele de plată nr.510 și 511.

Astfel, cu ordinul de plată 510/28.12.2011 a fost achitată suma de 28.483,56 lei, iar cu ordinul de plata 511 din aceiași zi s-a achitat 677.902 lei. Având în vedere că valoarea contractului a fost de 2.400.000 lei, rezultă că Art Instal a primit sub formă de avans o treime din suma totală. Numai că, imediat ce banii au intrat în contul firmei Art Instal, Șerbănoiu i-a transferat în conturile sale personale. Mai exact, Șerbănoiu a transferat în conturile sale personale 500.000 lei, în trei tranșe, două de câte 200.000 lei și una de 100.000 lei.

Plângere penală

facsimil 2De altfel, modul în care a fost devalizată societatea de către Adrian Șerbănoiu face și obiectul unei plângeri penale înregistrate de asociatul său Vasile Filip. Plângerea penală se referă și la faptul că Șerbănoiu și-a însușit ilegal fondurile puse la dispoziție de Primăria Ciohorăni pentru continuare lucrărilor de apă și canalizare.

„Suma ce a fost achitată de Primăria comunei Ciohorăni ar fi trebuit alocată exclusiv pentru achiziția de materiale. Dimpotrivă, o parte importantă din această sumă virată de Consiliul Local Ciohorăni și încasată de SC Art Instal SRL a fost scoasă din firmă de Șerbănoiu Adrian Alexandru fiind folosită de acesta în scop personal”, se arată în plângerea penală depusă de Vasile Filip.

Șerbănoiu a dispărut cu tot cu bani

La scurt timp după aceea, Șerbănoiu depune la Tribunalul Iași cererea de intrare în insolvență a SC Art Instal SRL, solicitare care este aprobată la primul termen de judecată. Rămasă fără lichidități din cauza faptului că banii au fost „subtilizați” de Șerbănoiu, SC Art Instal SRL nu a mai continuat lucrările din comuna Ciohorăni. După ce a încasat banii, până la intrarea în insolvență SC Art Instal SRL a tras doar 500 de metri de țeavă de canalizare în comuna Ciohorăni. Primăria a dat firma în judecată obținând și un titlu executoriu.

Banii nu pot fi recuperați

extras_de_cont_2011_decembrie_ron-2Ulterior, comuna Ciohorăni a reușit să recupereze o parte din banii plătiți SC Art Instal SRL. Primăria mai are de recuperat 262.254 lei bani, sumă cu care s-a înscris în tabelul creditorilor al firmei Art Instal SRL.

„Pentru o parte din bani ne-au mai dat niște materiale, pentru o parte din sumă au mai făcut niște lucrări. Mai avem de recuperat vreo 260.000 lei. Am încercat să dau de domnul Șerbănoiu să-i cer să ne dea banii înapoi. Nu reușesc să dau de el. L-am căutat și la Politehnică, nu-l găsesc”, a spus Ticu Simion, primarul comunei Ciohorăni.

În cursul anului trecut Primăria comunei Ciohorăni a organizat o nouă licitație în urmă căreia a selectat o altă firmă pentru continuarea lucrărilor la rețeaua de apă și canalizare.

Datorii uriașe, banii au dispărut

Este greu de crezut că Primăria Ciohorăni îți va mai recupera vreodată banii. Asta deoarece comuna este doar unul din cei 24 de creditori care au de recuperat în total 1.596.715 lei, iar societatea nu mai are bunuri în patrimoniu.

În edițiile anterioare ale săptămânalului 7 Est s-a arătat că și după vânzarea celor 80 de apartamente din patrimoniul firmei banii au intrat tot în conturile personale ale lui Șerbănoiu. Lichidatorul judiciar a deschis mai multe acțiuni în justiție solicitând anularea contractelor de vânzare cumpărare, dar judecătorii au decis să fie de partea lui Șerbănoiu. În rapoartele înaintate judecătorului sindic, lichidatorul a arătat că firma a intrat în faliment deoarece a fost devalizată de Adrian Șerbănoiu.

“În opinia Express Lichidator IPURL ajungerea debitoarei Art Instal SRL de la o situație financiară bună la starea de insolvență a fost premeditată și s-a datorat acțiunilor întreprinse de administratorul statutar Șerbănoiu Adrian Alexandru”, se arată într-un raport al lichidatorului.

Constantin MAZILU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here