Trimis în judecată pentru șpagă și suspendat din funcție, Nelu Tătaru invocă conspirații politice și comentarii de pe facebook ca să revină în spital

Fostul ministrul al Sănătății, Nelu Tătaru, încearcă să anuleze decizia Spitalului Municipal din Huși, care l-a suspendat din funcție după ce a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Tătaru invocă starea de conflict cu conducerea spitalului, care a dus la trecerea sa pe linie moartă, el fiind la vremea respectivă membru PNL, iar managerul unității membru PSD. Tătaru invocă și un protest de susținere care a fost organizat în octombrie 2024, dar și comentariile favorabile de pe rețelele sociale: „Reclamantul este un doctor foarte apreciat. Dovada în acest sens stă în faptul că locuitorii orașului Huși și ai localităților din împrejurimi au organizat un protest la data de 14 octombrie 2024 pentru susținerea sa”.

Reprezentanții spitalului susțin că suspendarea fostului ministru acuzat că a luat mită bani, carne și ouă are la bază trimiterea în judecată a acestuia. „El este cel care a generat, plăsmuit și perpetuat o situație penibilă, pe care o menține și în prezent prin generarea unor articole în presă prin care încearcă să păcălească cetățenii”, arată reprezentanții spitalului din Huși.

Medicul Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății între martie și decembrie 2020, a dat în judecată spitalul la care activează, după ce a fost suspendat din funcție. Conducerea Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” din municipiul Huși, județul Vaslui, l-a suspendat pe Nelu Tătaru în decembrie 2024, după ce procurorii anticorupție au decis trimiterea fostului ministru liberal n judecată pentru fapte de corupție. Tătaru a cerut însă anularea deciziei luate de fostul manager Bogdan Vasile Popa și reintegrarea pe funcția de medic chirurg pe care o deține încă din anul 2000 în unitatea medicală din județul Vaslui. În plus, Nelu Tătaru solicită și plata salariilor indexate de la momentul suspendării până la reintegrarea în funcție.

Suspendat de la spital în ziua în care i-a fost ridicat controlul judiciar

DNA Iași i-a deschis un dosar penal pentru fapte de corupție, Tătaru fiind acuzat de luare de mită. În noiembrie 2024, s-a dispus măsura controlului judiciar asupra lui Nelu Tătaru, acesta neavând cum să-și exercite profesia de chirurg în unitățile medicale de stat. Măsura a fost revocată însă în data de 16 decembrie 2024. În aceeași zi, conducerea spitalului din Huși a decis suspendarea contractului de muncă, decizie contestată în prezent de Nelu Tătaru. Unitatea medicală a motivat suspendarea fostului ministru pentru că acesta fusese trimis în judecată. Totuși, Tătaru susține că decizia este nelegală.

„Solicităm să constatați că decizia contestată nu cuprinde o minimă motivare în ceea ce privește necesitatea luării măsurii. Astfel, angajatorul avea obligația de a analiza dacă fapta penală imputată reclamantului este incompatibilă cu profesia de medic, iar în caz afirmativ să precizeze care sunt argumentele acestei incompatibilități”, susține Nelu Tătaru.

Acesta arată că decizia prin care a fost suspendat cuprinde doar adresa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție- Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Iași, dar și art 52 din Codul Muncii care arată cum poate fi suspendat un angajat care e trimis în judecată pentru corupție.

Nelu Tătaru invocă starea de conflictul cu șefii spitalului

Medicul Bogdan Popa, fostul manager al spitalului

În cererea prin care cere anularea suspendării, Nelu Tătaru invocă starea de conflict de notorietate avută cu șefii unității. Tătaru îl invocă pe Bogdan Popa, cu care are un conflict, ca motiv pentru suspendarea sa din funcție. Popa este membru PSD, iar Tătaru era la vremea respectivă deputat PNL. Din martie 2025, Popa a fost însă schimbat din funcție, la conducerea spitalului fiind numit manager interimar chirurgul Wassouf Emad.

„Apreciem că dosarul penal înregistrat împotriva reclamantului a reprezentat doar un pretext pentru managerul Bogdan Vasile Popa de a se răzbuna pe dr. Tătaru , decizia de suspendare fiind emisă în ziua în care Înalta Curte a dispus revocarea măsurii controlului judiciar. Având în vedere consecințele suspendării raportului de muncă și posibilitatea desfășurării judecății penale pe o perioadă mai mare de timp, fiind un dosar cu mai multe părți și martori de audiat, probatoriu complex de analizat și întrucât suspendarea contractului de muncă în acest caz este facultativă, angajatorul era obligat să motiveze manifestarea de voință în acest sens și nu să emită formal decizia de suspendare ca urmare a adresei unității de parchet care a dispus trimiterea în judecată a salariatului”, mai susțin apărătorii lui Nelu Tătaru, citând și dintr-o speță similară. Tătaru este nemulțumit și de faptul că nu se specifică o perioadă clară de suspendare a contractului său de muncă.

Nelu Tătaru invocă că poate primi „donații” de la pacienți

Fostul ministru al Sănătății susține că poate beneficia chiar de „atenții” din partea pacienților, fostul ministru invocând legea 46/2003, legea dreptului pacientului. „Pacientul poate oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare sau donații, cu respectarea legii. În condițiile în care pacientului îi este recunoscut acest drept, în mod drept legiuitorul a prevăzut și posibilitatea medicului de a primi astfel de plăți. Astfel, nu se poate afirma că fapta ce face obiectul dosarului este incompatibilă cu profesia de medic”, mai arată medicul suspendat.

Motivarea lui Tătaru: „Reclamantul este un doctor foarte apreciat”

Tătaru invocă și faptul că este un medic apreciat în Huși și că locuitorii din municipiu au protestat în perioada în care acesta avea problemele cu procurorii. „Reclamantul este un doctor foarte apreciat. Dovada în acest sens stă în faptul că locuitorii orașului Huși și ai localităților din împrejurimi au organizat un protest la data de 14 octombrie 2024 pentru susținerea sa, se mai arată în acțiunea depusă de fostul ministru al Sănătății. Avocații lui Nelu Tătaru citează și din publicațiile locale din Vaslui, unde au apărut texte privind conflictul cu fostul manager Popa, în care acesta l-ar fi denigrat pe fostul ministru al Sănătății, scopul fiind pedepsirea sa pe criterii politice. În 15 octombrie 2024, circa 500 de persoane s-au adunat în fața spitalului și au cerut demisia managerului de la acea vreme

Cunoaștem înregistrarea tot dintr-o încercare disperată a aserviților contestatarului de a distrage atenția populației de la faptele săvârșite de fostul ministru al Sănătății, de fostul deputat. Discuția este una privată, cu un prieten de-al contestatorului, care de altfel se află în relații de interes cu acesta  și care nu are nicio legătură cu motivul suspendării. Faptele săvârșite de fiecare dintre noi sunt faptele noastre proprii, iar răspunderea este personală, arată reprezentanții spitalului din Huși.

Unitatea medicală: „Nelu Tătaru nu cunoaște Codul Muncii”

Pe de altă parte, unitatea medicală din Huși, arată că Nelu Tătaru se află în eroare și nu cunoaște exact prevederile din Codul Muncii care au dus la suspendarea sa din funcție. Reprezentanții Spitalului susțin că Nelu Tătaru face referire la o sancționarea disciplinară ce a dus la suspendarea sa, în vreme ce decizia luată de unitate ține de suspendarea contractului de muncă pe alte considerente.

„Legislația permite suspendarea contractului de muncă în momentul în care angajatul este trimis în judecată pentru fapte de corupție. Cum DNA a luat această măsură, Spitalul a decis același lucru. S-a luat decizia pentru a nu se încuraja o astfel de practică la nivelul spitalului. Cum infracțiunile au fost săvârșite la locul de muncă cei din conducere au considerat că se impune această măsură  până la momentul în care se va dovedi nevinovăția sau vinovăția după caz, arată Mihaela Durnea, avocatul care reprezintă Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși.

Avocatul a mai precizat și faptul că Nelu Tătaru se bazează pe o presupusă dușmănie între el și Bogdan Vasile Popa.

Nu există așa ceva. Conducerea spitalului a luat acea decizie în baza a ceea ce a spus DNA. Acum e și alt manager interimar la spital, până la organizarea unui nou concurs. Este o strategie a unității pentru a ține în frâu peste 400 de angajați. Nu e niciun conflict, a mai spus avocatul care reprezintă spitalul.

„Suspendarea contractului de muncă nu încurcă cu nimic activitatea medicală a unității noastre”

Inițial, dosarul în care Tătaru cere anularea suspendării se judeca la Tribunalul Vaslui, însă acesta a fost strămutat la Iași. Reprezentanții unității medicale susțin că trimiterea în judecată a fost suficientă pentru suspendarea contractului de muncă. Aceștia susțin că spitalul are suficienți medici și că se poate lucra și fără Nelu Tătaru.

„Faptele penale pentru care contestatarul a fost cercetat și trimis în judecată sunt fapte de corupție, respectiv luarea de mită într-un număr foarte mare de acte materiale, fapte săvârșite în exercitarea profesiei de medic chirurg, astfel încât angajatorul nu are ce să aprecieze asupra acestor aspecte. Faptul că a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, infracțiuni de luare de mită, în exercitarea profesiei de medic în cadrul instituției noastre este suficient astfel încât angajatorul să dispună suspendarea contractului de muncă până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești(…) Unitatea medicală are medici care să asigure toate nevoile pacienților, iar suspendarea contractului de muncă al contestatorului nu încurcă cu nimic activitatea medicală a unității noastre”, arată aceștia.

„Nelu Tătaru este cel care a generat, plăsmuit și perpetuat o situație penibilă”

Unitatea medicală arată că Nelu Tătaru are o relație cu presa locală, care îi susține demersurile, dar și „plăsmuirea” pe pagina personală a rețelelor de socializare de comentarii favorabile care să îi crească notorietatea.

În ceea ce privește starea de conflict de notorietate, acestea sunt simple aliegații. Situația juridică a contestatorului este consecința propriilor sale fapte. El este cel care a generat, plăsmuit și perpetuat o situație penibilă, pe care o menține și în prezent prin generarea unor articole în presă prin care încearcă să păcălească cetățenii, inclusiv plăsmuirea de clipuri video și generarea de comentarii pe pagina personală, cu scopul de a preconstitui probe, încercând să ascundă faptele săvârșite prin deturnarea atenției cetățenilor prin răspândirea de informații mincinoase, susceptibile de a intra în sfera infracțiunilor sub forma instigării”

I-au confiscat bunurile și sigilat biroul

În noiembrie anul trecut, executorul judecătoresc Bogdan Tufeanu a ajuns la spitalul din Huși, după o solicitare a unității medicale, pentru a intra în biroul lui Tătaru. Au fost ridicate mai multe bunuri, inclusiv sticle și borcane din frigider, bunuri care au fost sigilate și băgate într-un adăpost ALA (adăpost de protecție civilă-n.r) din cadrul spitalului.

Mită de la pacienți: bani, carne și ouă

Procurorii îl acuză pe fostul ministru al Sănătății că, într-un interval de trei luni, a primit mită de la 45 de pacienți și aparținători ai acestora pentru consultații, rețete sau operații. Sumele primite erau cuprinse între 100 și 500 de lei. Potrivit procurorilor, în calitate de medic specialist în cadrul Spitalului Municipal„Dimitrie Castroian” Huși, acesta ar fi primit cu titlu de mită bani, precum și produse alimentare, printre care carne și ouă. Ulterior, Tătaru a fost suspendat și din calitatea sa de membru al PNL.

Vlad ROTARU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here