Trezoreria Statelor Unite aplică sancţiuni unui lider al sârbilor bosniaci

Trezoreria americană a anunţat marţi o serie de sancţiuni financiare împotriva lui Milorad Dodik, preşedintele Republicii Srpska, entitatea sârbilor bosniaci, pentru”obstrucţionarea Acordului de la Dayton” care a pus capăt războiului intercomunitar în 1995, relatează AFP preluat de agerpres.

Liderul entităţii sârbilor bosniaci, una dintre cele două componente ale ţării, este acuzat că „a obstrucţionat activ” acordul de pace din 1995. El a „sfidat Curtea Constituţională a Bosniei”, a subliniat un comunicat al ministerului american de finanţe. 

„Făcând obstrucţie Acordului de la Dayton, Milorad Dodik reprezintă o ameninţare semnificativă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Bosniei şi Herţegovinei”, a afirmat John Smith, directorul interimar al OFAC, agenţia administraţiei americane care impune sancţiuni financiare. 

Acestea înseamnă că eventualele bunuri ale liderului sârbilor din Bosnia aflate în Statele Unite sunt îngheţate, în timp ce tuturor cetăţenilor americani le este interzis să aibă schimburi comerciale cu el. 

„Iniţiativa noastră subliniază angajamentul Statelor Unite faţă de Acordul de la Dayton şi sprijinul lor pentru eforturile internaţionale desfăşurate pentru a continua integrarea europeană a ţării”, a adăugat Trezoreria SUA. 

Instituţiile federale ale Bosniei înfiinţate în urma Acordului de la Dayton, care a pus capăt războiului intercomunitar soldat cu 100.000 de morţi (1992-1995), nu au fost niciodată atât puse sub semnul întrebării ca în prezent. 

Săptămâna trecută, sârbii din Bosnia, conduşi de Milorad Dodik, au marcat „o sărbătoare naţională” a Republici Srpska, declarată însă neconstituţională şi privită ca o provocare de bosniacii musulmani. 

Această sărbătoare comemorează crearea la 9 ianuarie 1992 a Republicii Srpska, cu trei luni înainte de izbucnirea războiului, de către, printre alţii, Radovan Karadzic. Aceasta a fost ulterior condamnat de justiţia internaţională la 40 de ani de închisoare pentru crime de război.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here