Trei parchete anchetează cea mai mare escrocherie de la Primăria Iași. DNA, DIICOT  și Parchetul Județean, pe urmele fraudei de 100 milioane euro

În centrul acestei afaceri se află Nicolae Limbășan, un personaj controversat din București care solicită să execute primăria și să scoată 100 milioane de euro din conturile municipalității, în baza unei obligațiuni emisă de Primăria Iași în anul 1906 @ Obligațiunea a fost cumpărată de pe Okazii.ro cu suma de 112 lei @ Cu ajutorul demersurilor făcute de avocatul ieșean Ionuț Iftode, Limbășan s-a aflat la un pas de a executa silit primăria @ Totul s-a oprit după ce Primăria Iași a sesizat DNA și DIICOT @ În baza adreselor emise de DNA și DIICOT, dosarul de executare silită deschis de Limbășan la Tribunal cu ajutorul avocatului Ionut Iftode a fost suspendat, nefiind pronunțată încă o sentință definitivă @ „Nu, nu este vorba de fapte penale. Aici, în acest dosar mă pregăteam să răspund la prescriere, se invocase prescrierea”, a spus avocatul Ionut Iftode

Procurorii de la trei parchete își bat capul și în prezent cu cea mai mare tentativă de fraudare a bugetului municipiului Iași, miza fiind un tun de 100 milioane de euro. Este vorba de tentativa bucureșteanului Nicolae Limbășan, cel care în primăvara anului 2017, a somat municipalitatea să-i plătească 91.924.731 euro, în baza  unor obligațiuni la purtător emise de Primăria Iași în anul 1906. Suma de 91.924.731 euro reprezintă valoarea la zi a obligațiunilor stabilită în baza unei expertize, însă se cerea ca primăria să achite încă 4,9 milioane lei reprezentând onorariile avocatului și a executorului care l-au ajutat pe Limbășan. Primăria s-a aflat la un pas de a fi executată silit și de a intra in faliment. Totul s-a oprit după ce Primăria Iași a sesizat DIICOT și DNA, iar cele două parchete au transmis instanței care judeca cererea de executare și anume Tribunalul Iași că au început urmărirea penală în urma sesizării depusă de municipalitate.

DIICOT: „Grup organizat”

Toate demersurile juridice prin care s-a încercat executarea silită pentru fabuloasa sumă de 91 milioane euro au fost realizate de avocatul Ionut Iftode care la rândul său, a lucrat în colaborare cu membrii cabinetului unui executor judecătoresc. Cel mai probabil, acesta este motivul pentru care DIICOT a transmis la dosarul de la Tribunal prin care Limbășan cerea încuviințarea executării silite că ancheta vizează un ”grup de persoane”.

Astfel, pe data de 8.11.2017, DIICOT Iași a transmis instanței că în urma plângerii depuse de primărie a fost înregistrat dosarul nr. 213D/P/2017 și că a început urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de ”constituirea unui grup infracțional organizat”, ”falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată”, ”tentativă la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave”. Însă, după doi ani de ”anchetă”, pe data de 18.09.2019, DIICOT a transmis o nouă adresă în care arată că în același dosar a dispus clasarea cauzei pentru săvârșirea infracțiunii de ”constituirea unui grup infracțional organizat” declinându-și competența de soluționare a dosarului în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Ancheta DIICOT, preluată de Tribunal

Mai departe, în urmă cu o săptămână, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a transmis Tribunalului în același dosar de executare că a primit de la DIICOT dosarul penal în data de 21 mai 2019. De asemenea, procurorii au mai arătat că dosarul cu numărul 355/P/2019 se află în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Iași, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârșirea  infracțiunilor de falsificare de titluri de credit sau instrumente de plată și punerea în circulație de valori falsificate și tentativă la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Să mai menționăm ca aceste răspunsuri trimise de parchetele implicate au fost formulate ca urmare a unor solicităti ale judecătorilor care au suspendat judecarea cererii de executare depusă de avocatul Ionut Iftode în numele lui Limbășan până la finalizarea anchetei penale.

DNA vorbește de un abuz în serviciu

Pentru că în cadrul procesului de la Tribunal juriștii municipalității au arătat că au depus o plângere penală și la DNA Iași, judecătorii au solicitat ”relații” și de la procurorii anticorupție.

”Urmare a solicitării dumnevoastră din data de 22.09.2017 referitoare la stadiul cercetărilor și obiectul urmăririi penale ce se efectuează în cauza penală nr.62/P/2017 a Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași vă comunicăm că prin ordonanța din data de 20.06.2017 în cauza penală cu numărul de  mai sus s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Până  în acest moment în  aceiași cauză nu s-a dispus efectuarea urmăririi  penale față de suspect”, a transmis  DNA.

De observat că DNA vorbește despre un eventual abuz în serviciu săvârșit de un funcționar public. Ori, Limbășan nu este funcționar public, prin urmare o eventuală acuzație de abuz nu poate decât să-i vizeze pe cei care l-au ajutat. Să mai precizăm că Limbășan și-a stabilit domiciliul procesual la cabinetul avocatului Ionuț Iftode pentru aceste procese care vizează executarea primăriei. Contactat telefonic de jurnaliștii 7IAȘI, avocatul Ionut Iftode a arătat că nu știa de anchetele  penale care vizează cererile lui Limbășan.

„Nu, nu este vorba de fapte penale. Aici, în acest dosar mă pregăteam să răspund la prescriere, se invocase prescrierea”, a spus avocatul Ionut Iftode.

Primăria: ”Aruncă Iașul în aer”

În același dosar de la Tribunal, juriștii municipalității arată că, dacă cererea de executare depusă de Limbășan va fi aprobată atunci municipiul Iași va da faliment.

„Vă rugăm să aveți în vedere că o eventuală încuviințare e executării unui titlu constând într-o creanță realmente îndoielnică și obligarea autorității locale să suporte o sarcină financiară fără ca aceasta să fie generată dintr-un raport obligațional  recunoscut de legislația în vigoare pune în grav pericol nu doar bugetul municipiului Iași ci și finanțarea și funcționarea tuturor serviciilor comunitare publice de interes local aruncând în aer efectiv întreaga municipalitate”, au arătat juriștii primăriei.

”Acte frauduloase”

De asemenea, juriștii primăriei mai arată că această tentativă de executare a primăriei reprezintă o mare ilegalitate.

„Au mai existat persoane care prin înscrisuri frauduloase au convins instanța de executare în mod extrem de facil sa accepte luarea unor sume ilegale din bugetul public tot pe baza unei încheieri de încuviințare a executării  silite, iar autorii acestor activități ilicite desfășurate în scopul sustragerii de fonduri publice au fost condamnați definitiv de instanțele penale”, a mai arătat municipalitatea.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here