Trei filme româneşti la Festivalul de Film de la Cannes

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes începe miercuri, pe 11 mai. În câteva ore, pe covorul roşu întins la Palais des Festivals vor veni celebrităţile, în rochii glamour, chic, înţesate de paiete, în culori spectaculoase. Trei filme româneşti sunt în competiţia de la Cannes. Anul acesta pare să fie cea mai consistentă prezenţa românească din istoria Festivalului de la Cannes, potrivit B365.

Cristian Mungiu („Bacalaureat”) şi Cristi Puiu („Sieranevada”) au fost selectaţi în Competiţia oficială, alături de Pedro Almodovar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan sau de fraţii Dardenne. Filmul „Câini”, al lui Bogdan Mirică, este de asemenea selectat în secţiunea Un Certain Regard. „4:15 p.m. sfârşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şargă, face parte din Competiţia oficială de scurtmetraje, iar „Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinefondation.

 

Cinematografia românească va fi reprezentată şi în 2016 la Festivalul de film de la Cannes (11–21 mai), în cadrul Marche du Film. Standul va furniza informaţii la zi despre industria românească de film şi va pune în legătură cineaşti români cu industria internaţională de cinema, cu instituţii străine, organizaţii, sau companii de producţie şi de distribuţie. România va fi totodată promovată drept partener ce poate furniza servicii de producţie prin intermediul studiourilor cinematografice şi al echipelor de producţie din ţară.

 

În cadrul Marche du Film vor fi proiectate opt filme: „Varză, cartofi şi alţi demoni” (regia: Şerban Georgescu), „Dublu” (regia: Catrinel Danaiata), „Aniversarea (regia: Dan Chişu), La drum cu tată (regia: Anca Miruna Lăzărescu), „Dincolo de calea ferată” (regia: Cătălin Mitulescu), „Box” (regia: Florin Şerban), „Lumea e a mea” (regia: Nicolae Constantin Tănase) şi „Minte-mă frumos în Centrul Vechi” (regia: Iura Luncaşu).

 

Două coproducţii româneşti sunt prezente la Cannes anul acesta: în Competiţia Oficială, lungmetrajul „Toni Erdmann”, o coproducţie Germania-Austria-România (coproducător român: Ada Solomon), iar în Semaine de la Critique, „Album” (Turcia/Franţa/România, coproducători români: Oana Iancu şi Călin Peter Netzer).

 

De asemenea, Radu Muntean, regizorul filmelor „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun” sau „Boogie”, face parte din Juriul secţiunii Cinefondation şi de scurtmetraje al Festivalului de Film de la Cannes.

 

Producătoarea filmului „Ilegitim”, Anamaria Antoci, a fost selectată în programul Producers on the Move (14-17 Mai). Aflat la cea de-a 17-a ediţie, programul are drept scop perfecţionarea profesională a producătorilor; anul acesta sunt selectaţi 20 de specialişti din industria cinematografică europeană.

 

Regizoarea Anca Damian va participa la Talents Adami Cannes, un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Anca Damian a regizat „Carre”, unul dintre cele cinci scurtmetraje care au legătură cu benzile desenate sau cu animaţiile, în care joacă tineri actori.

 

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 11 şi 22 mai.

 

 

(Sursa: b365.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here