Acupunctura este un domeniu despre care nu foarte multă lume știe detalii, deși nu sunt puțini cei care apelează la ea. Cunoștințele multora se opresc la faptul că presupune folosirea unor ace.
Însă în ce afecțiuni poate fi ea folosită? Care sunt efectele adverse? Se poate apela la ea dacă se dorește renunțarea la fumat sau scăderea în greutate?
La toate aceste întrebări ne-a răspuns într-un interviu acordat 7iași Dr. Valy Ilies, medic acupunctor:
- Ce este acupunctura?
Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiționale chineze, alături de: dietoterapie, fitoterapie, masaj, gimnastică energetică (Taiji quan & Qi Gong), psihoterapie, toate având același scop – restabilirea circulației energiei prin corp. În China, de exemplu, există medici specializați doar pe una dintre aceste ramuri, dar și o colaborare foarte strânsă între medici, folosirea acestora în mod combinat amplificând mult efectele terapeutice decât dacă ar fi aplicate separat. Mai mult, în funcție de fiecare pacient în parte, medicul stabilește un diagnostic de sindrom energetic și prescrie ponderea pe care o ocupă, în vederea recuperării, una sau alta dintre metode, celelalte fiind adjuvante. În România, acupunctura și fitoterapia sunt singurele ramuri rezervate strict medicilor de specialitate clinică, celelalte putând fi practicate și de către personal nemedical, doar cu stricta supraveghere și recomandare din partea unui medic instruit în această disciplină (sau cel puțin așa ar trebui să se întâmple); pentru că acupunctura nu înseamnă doar inserarea unor ace în puncte de joasă rezistență aflate de-a lungul unor canale, denumite meridiane energetice, ci și o diagnosticare precisă și individualizată, urmată de o prescripție de puncte în acord cu sindromul existent la acel moment. Din start vorbim de sindrom și nu de afecțiune, ceea ce de multe ori e greu de înțeles de către o minte neobișnuită cu acești termeni. Când vorbim despre o boală în medicina alopată, ne raportăm la anumite caracteristici clinice și paraclinice. În schimb, chiar în cadrul aceleiași boli, medicina chineză și în special acupunctura, poate identifica mai multe sindroame, pe baza unor diagnostice, pe cât de simple, pe atât de complexe: aspectul pulsului (și mă refer aici la pulsul chinezesc și nu la numărul de bătăi pe minut – fiecărui organ intern revenindu-i câte o undă de puls) și aspectul limbii. De exemplu, pulsul încordat în poziția ficatului și marginile roșii ale limbii sunt semne de stagnare de Qi în ficat, în timp ce pulsul alunecos în poziția splinei și limba cu amprente dentare sunt semne de deficit de yang în splină cu acumulare de umiditate…ambele paciente, din punct de vedere clinic și paraclinic pot avea chisturi ovariene, de exemplu, în medicina alopată ambele ar fi tratate la fel, în timp ce, în medicina chineză, sindroame diferite, necesită inserarea acelor în puncte diferite. Dacă, de exemplu, folosim aceiași prescripție de puncte în ambele cazuri, una va avea rezultate, dar cealaltă nu. Nu înseamnă că la una acupunctura a funcționat și la cealaltă nu, ci probabil că diagnosticul de sindrom nu a fost foarte bine stabilit.
- Ce afecțiuni pot fi tratate prin această metodă?
Tocmai ce spuneam, este greșit să spunem că acupunctura tratează o boală. Pentru că boala are la rândul ei mai multe sindroame. Aceiași boală la pacienți diferiți poate avea un sindrom diferit, sau boli diferite pot avea același sindrom. Am dat exemplu mai sus a două paciente, ambele cu același diagnostic alopat, dar cu sindroame diferite din punct de vedere al medicinei chineze. Ele au fost tratate prin prescripții de puncte diferite. În același timp, însă, un sindrom poate da boli diferite la pacienți diferiți. Dacă luăm de exemplu staza de Qi în ficat (un sindrom extrem de frecvent, având 90% cauză emoțională), un medic acupunctor va ști că meridianul ficat pleacă de la haluce (degetul mare de la picior), merge pe partea internă a gambei, coapsei, înconjoară organele genitale, urcă pe abdomen iar ramul extern se termină în hipocondrul drept, în zona ficatului. Dar…există un mare dar care face diferența între acupunctori: cei care se limitează la traseul extern, vor omite faptul că, meridianul ficat are un ram intern, care trece prin sâni, urcă prin gât, trece prin ochi și se termină în creștetul capului. Oriunde se produce un blocaj de-a lungul acestui meridian, poate apărea o afecțiune: de la parestezii ale degetelor de la picioare, crampe musculare, probleme ginecologice (chisturi, fibroame), probleme hepato-biliare, patologii de sâni (până la cancer), probleme tiroidiene (noduli tiroidieni), probleme oculare, cefalee, migrenă. Concluzia pe care o putem trage de aici este că, pacienți cu boli diferite, pot avea la origine același sindrom și atunci prescripția de puncte va fi aceiași, adresată mai ales deblocării Qi-ului ficatului. Răspunsul la întrebare: toate bolile pot fi tratate prin acupunctură DACĂ diagnosticul de sindrom a fost corect.
- Putem slăbi sau renunța la fumat cu ajutorul acupuncturii?
Da, putem slăbi sau renunța la fumat (și orice dependențe) prin acupunctură. Doar că, așa cum am precizat, pe lângă acupunctură, există și alte metode adjuvante, demne de luat în seamă la fiecare pacient în parte.
Dacă vorbim despre dependențe (și mâncarea este tot o dependență) este foarte important să identificăm și să tratăm cauza emoțională care a făcut persoana să se refugieze în mâncare, țigări sau alte addicții. Discutăm cu pacientul, luăm în considerare și motivația acestuia de a renunța (nu pentru că vrea soțul/soția, copilul, etc. ci strict ce își dorește și ce este dispusă să facă persoana în cauză), apoi, dacă vorbim despre slăbit, îi întocmim un regim alimentar personalizat (în funcție de tipul constituțional, grupa sanguină, preferințele lui alimentare – atenție, mereu vom ține cont de preferințele alimentare ale subiectului, altfel se va frustra și nu va avea rezultatele dorite), îi recomandăm să facă și mult sport, mișcare în aer liber, iar dacă este vorba despre fumat, încercăm să aflăm ce beneficii îi aduce acest obicei și cu ce altceva l-ar putea înlocui, mai sănătos, dar care să îi aducă aceleași beneficii. Mulți spun că se îngrașă după ce se lasă de fumat. Adevărat! Pentru că, de fapt, inconștient, înlocuiesc țigara cu…mâncarea compulsivă. Este același gest, de a duce ceva la gură, care poate avea rădăcini chiar foarte adânci, în copilărie când, conform lui Freud, se formează fixația în faza orală, dar aceasta este deja altă discuție. Revenind, există puncte specifice pe corp pentru dependențe de toate tipurile.
- Cât de receptivi sunt ieșenii la această practică?
Ieșenii și nu numai, pentru că avem pacienți din toată Moldova, devin din ce în ce mai receptivi la această practică. Oamenii s-au cam săturat să înghită hapuri toată viața, au început să înțeleagă că medicina alopată tratează dar nu vindecă (este o foarte mare diferență între cele două aspecte!!!), și caută altceva. Uneori chiar medicii alopați le recomandă pacienților să se îndrepte spre acupunctură, conștienți fiind că metodele pe care ei le știu uneori nu funcționează. De altfel, avem și foarte mulți medici care ne calcă pragul cabinetului iar pentru mine este o onoare și o bucurie să îi pot ajuta. Problema nu este dacă oamenii sunt sau nu receptivi, pentru că da, sunt din ce în ce mai mulți care vin, problema majoră este că principiile acupuncturii nu sunt, încă, pe deplin înțelese și încă se consideră acupunctura ca o metodă alternativă, lăsată la coada medicinei, nerecunoscută ca specialitate medicală ci doar ca și competență, pe când valoarea ei este inestimabilă.
- Care este cea mai frecventă afecțiune pentru care pacienții vă cer ajutorul?
Cele mai multe probleme sunt cele osteo-articulare. Din păcate, când pacienții ajung la noi în stadii destul de avansate, au încercat deja cam tot ce se poate, tot felul de terapii. Dar nimeni!!! și mă refer aici în special la medici!!! nu le-a spus vreodată legătura dintre oase și…alimentație!!! când îi întreb ce mănâncă…se uită la mine ca la un extraterestru: ce treabă au oasele cu ceea ce mănânc? Am probleme osoase, nu de digestie…și de fiecare dată reiau aceiași poveste, cu fiecare în parte, cum că, alimentele acide decalcifică oasele, că li se recomandă într-o veselie să manânce lactate și brânzeturi pentru aportul de calciu…surpriza este că oamenii au fost ascultători și au mâncat, dar problema lor s-a agravat. Și uite-așa petrecem muuult timp explicându-le de ce lactatele nu îi ajută în nici un fel ba din contra le distrug și mai tare oasele, mai rămâne și problema hidratării și, în loc să facem acupunctură, pornim de la educația și informarea pacientului care, chiar la 80 de ani pentru unii, e pentru prima dată când aud aceste informații.
Avem toate patologiile, nu cred că a rămas ceva cu care să nu ne fi întâlnit, de-a lungul celor 15 ani de când practic această bijuterie de meserie.
- Cineva căruia îi este frică de ace poate urma un astfel de tratament? Aveți vreo metodă de a-l relaxa sau de a ameliora fobia?
Există puncte pentru fobie și 80% din pacienți și-au rezolvat fobia de ace care, de obicei, e asociată cu injecțiile din copilărie, ceea ce nu are nici o legătură cu acupunctura. Fobie de ace am avut și eu, iar în momentul prezent, atunci când este nevoie, îmi pun singură ace, deoarece când îi știi beneficiile, o mică înțepătură chiar nu mai contează. Există, desigur și un tub de ghidaj care limitează mult disconfortul, personal de când îl folosesc pot spune că numărul pacienților s-a dublat, dar când sunt cazuri chiar dificile prefer să nu folosesc tubul de ghidaj pentru a pune acele deoarece mă interesează mai mult venirea energiei în punct prin manipularea acului pentru efecte mai bune. Punctele de acupunctură pot fi stimulate și prin presopunctură, aplicare de ventuze, moxă sau gua sha (metode specifice medicinei chineze), dar evident că efectele acestora nu echivalează cu ale acupuncturii.
- Care sunt efectele adverse ale acestei proceduri?
Acupunctura nu are efecte adverse. Ceea ce se poate întâmpla sunt toate reacții ale terapiei: la primele 2-3 ședințe simptomele pacientului par să se agraveze deoarece principiul este de a scoate din profunzime dezechilibrul, a-l aduce spre suprafață, de unde ulterior va fi eliminat. De aceea…hmmm…de exemplu într-o erupție de piele, medicația alopată o estompează, dar, de fapt, o duce în profunzime nu o vindecă, nu o scoate in corp. Ea stă acolo, mocnește (chinezii numesc asta căldură reziduală) și poate izbucni peste ani ca o boală autoimună. Omul se bucură că i-a dispărut erupția, iar peste 10-20 de ani cine mai face legătura că, o boală autoimună apărută, ar avea vreo legătură cu un tratament cortizonic aplicat cândva, demult? Aceiași erupție, însă, prin acupunctură o scoatem la suprafață, inițial ea se accentuează, dar când am scos-o complet, nu va mai reveni niciodată dacă pacientul nu reface sindromul.
O altă „neplăcere” ar putea fi cauzată de o ușoară învinețire, uneori, a punctului înțepat. Deși neplăcut, uneori se produce intenționat această mică echimoză care va permite ulterior revascularizarea locală.
Unii pacienți se mai plâng de o senzație de amorțeală. Este datorată faptului că, deși acul s-a scos după 30 de minute, el continuă să lucreze uneori și până la 48 de ore și cei care sunt foarte receptivi la această metodă pot resimți efectele pe termen îndelungat.
Acupunctura și toată medicina tradițională chineză sunt absolut minunate, este o știință și o artă, motiv pentru care eu personal nu m-aș întoarce niciodată la medicina alopată.
Contact:
Telefon
0744 562 369
E-mail:
office@valmedicaiasi.ro
Adresa
Bulevardul Nicolae Iorga, nr.12, etaj 1, Iasi