Cristinel Bolobiță, dezvoltatorul care a „închinat” la cumătria primarului Mihai Chirica, realizat tranzacția imobiliară a anului 2018, pentru că a plătit 2,8 milioane de euro pentru un teren situat între facultățile din Tudor Vladimirescu @ Tranzacția a fost parafată în decembrie anul trecut, la doar o săptămână după ce Alexandru Avram, fostul proprietar, a intrat în posesia autorizației de construire, emisă de către Primăria Iași @ Bolobiță a pus mâna pe o autoizație „necuvenită”, deoarece poate să construiască pe o suprafață mai mică de teren câteva etaje în plus cu o suprafață construită suplimentară de aproximativ 3.000 de metri pătrați @ Avram a realizat un PUZ pentru o suprafață de aproximativ 4.200 metri pătrați, obținând astfel autorizație pentru două turnuri de 9 etaje și de 8 etaje @ Însă, acesta a dezmembrat terenul și i-a vândut la Cristinel Bolobiță doar 3.000 de metri pătrați cu tot cu autorizația, care a rămas neschimbată @ Calculele trebuiau refăcute în baza indicatorilor urbanistici aprobați anterior și, odată cu reducerea suprafeței pe care se edifică blocurile, trebuia redusă și suprafața construită a acestora @ Afacerea miroase a tun premeditat, cu Bolobiță la butoane din umbră: un antecontract și 550.000 de euro plătiți în avans, dezmembrări succesive la două zile de la emiterea autorizației și o tranzacție finală parafată după alte câteva zile
„Inginerie imobiliară” la limita legii prin care dezvoltatorul imobiliar Cristinel Bolobiță a câștigat a pus mâna pe un teren cu o autorizație pentru două blocuri turn între facultățile Universității Tehnice de pe Splai Bahlui!
Un șir de operațiuni notariale și dezmembrări ale terenurilor l-au ajutat pe Bolobiță să pună mâna pe o autorizație care în condiții normale nu putea fi emisă.
Pe scurt, Bolobiță, prin firma sa, Auto Trans Com SRL, a achiziționat un teren cu tot cu autorizație de construire pentru care a plătit 2,8 milioane de euro (peste 900 de euro/mp). Însă, autorizația a fost emisă în baza unui PUZ realizat pentru o suprafață de teren de aproximativ 4.200 metri pătrați, iar Bolobiță a cumpărat doar 3.000 de metri pătrați. Pe cale de consecință, în baza indicatorilor urbanistici aprobați, trebuiau refăcute calculele, iar suprafața construită diminuată.
A cumpărat terenul la o săptămână după emiterea autorizației
Pe 21 decembrie 2018, Auto Trans Com SRL cumpără de la ICPE Trafil SA mai multe bucăți de teren care însumează o suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați. Terenul este situat lângă Facultate de Electrotehnică, pe Splai Bahlui.
Cu numai o săptămână înainte, pe 13 decembrie 2018, Alexandru Avram, patronul ICPE Trafil SA, a obținut autorizația de construire cu numărul 1.300, în baza căreia se aproba ridicarea a două blocuri turn, unul cu 9 etaje și cel de al doilea cu 8 etaje, pe o suprafață totală de teren de 4.200 metri pătrați.
„Totodată, societatea ICPE Trafil SA, reprezentată de domnul Avram Alexandru, transmite societății Auto Trans Com SRL, reprezentată legal de Bolobiță Costel-Cristinel, toate drepturile și obligațiile ce decurg din Planul Urbanistic Zonal, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Iași, certificatele de urbanism aferente, autorizație de construire nr. 1300/13.12.2018, toate emise de Primăria Municipiului Iași (…)”, se arată în contractul de vânzare cumpărare încheiat pe 21 decembrie 2018.
Cu premeditare
Autorizația pentru terenul din zona Tudor Vladimirescu a fost emisă pe 13 decembrie pentru firma lui Avram, ICPE Trafil SA. După numai două zile, pe 15 decembrie, a dezmembrat terenurile în mai multe bucăți, pregătind astfel vânzarea către firma lui Bolobiță.
De altfel, cu câteva luni înainte, pe 13 aprilie 2018, firma lui Avram și cea a lui Bolobiță au încheiat un ante-contract de vânzare cumpărare pentru aceleași suprafațe de teren. La acel moment, Bolobiță a plătit un avans de 550.000 de euro lui Avram.
A cumpărat doar 70 la sută din teren. Autorizația trebuia modificată
Autorizația 1300, din decembrie 2018, a fost emisă în baza PUZ-ului realizat pentru suprafața de 4.200 metri pătrați. Raportat la această suprafață de teren, au fost realizate calcule și s-a stabilit ca suprafața construită a celor două blocuri să fie de 1.266 metri pătrați.
Însă, Bolobiță a cumpărat doar 3.000 de metri pătrați de teren, iar prin reducerea suprafeței de teren, ar fi trebuit redusă și suprafața construită. Calculele arată că cele două blocuri turn ar trebui să aibă o suprafață construită mai mică cu aproximativ 3.000 de metri pătrați, adică doar de 900 metri pătrați.
Acest lucru nu s-a mai întâmplat însă.
Tudor LEAHU