Primarul din Movileni, Dan Hodoroabă, și finul acestuia, consilierul local Cătălin Șcrab, au migrat braț la braț de la USR la PNL cu tot cu tinichelele pe care le au legate de picioare. Șcrab ar fi trebuit să-și piardă mandatul de consilier, deoarece se află într-o situație de incompatibilitate: firma soției sale furnizează piese auto și repară mașinile primăriei în baza unui contract oferit de către nașul – primar. „Consilierii locali (…) nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte. Prevederile se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local”, spune Codul Administrativ. Legea nu este un obstacol de care să se împiedice alesul local, iar acesta se apără senin: „Nu știam că e conflict de interese. Am furnizat piese de schimb și manopera la mașinile primăriei”. Șcrab face acum propagandă pentru PNL și pentru nașul său: „Dan Hodoroabă este omul care a reușit să coaguleze comunitatea noastră după ce mulți ne-au dezbinat. Comuna Movileni nu a avut după 1989 un lider autentic”.
Primăria unei comune din județul Iași a devenit o afacere de familie pentru primar și finii acestuia. Finul, care este și consilier local, a înființat în urmă cu doi ani o firmă prin intermediul căreia a primit contracte cu primăria.
Primarul Dan Hodoroabă, trecut de la USR la PNL, a luat cu el și consilierii locali de la Uniunea Salvați România la liberali, dar și afacerile acestora cu primăria. Printre aceștia se numără și Cătălin Șcrab, ales pe listele USR, devenit acum liberal odată cu Hodoroabă. Finul Șcrab deține o afacere în comună, un service auto, firma fiind trecută pe numele soției, Mihaela Claudia. Societatea a beneficiat de mai multe contracte publice cu Primăria în actualul mandat, toate oferite prin încredințare direct.
Nașul și cu finul, mână în mână la PNL
Primarul Hodoroabă a fost ales în 2020, candidând sub sigla USR. Anul trecut, Hodoroabă a fost recrutat de către Costel Alexe, șeful CJ Iași,. Primarul Hodoroabă i-a luat după el și pe consilierii USR, iar finului Șcrab i-a oferit locul 5 pe lista PNL Movileni pentru alegerile din mandatul 2024 – 2028. Firma Cătă Garaj SRL a avut în ultimii ani mai multe contracte cu Primăria comunei Movileni.
La începutul lunii aprilie 2024, Primăria comunei Movileni a încheiat un contract cu societatea Cătă Garaj SRL, în valoare de peste 12.000 lei, fără TVA, pentru furnizarea mai multor piese de schimb pentru mașinile instituției. Firma a livrat injectoare, pompe de injecție, rulmenți și s-a ocupat și de manoperă. Contractul a fost încheiat în aceeași zi în care a fost publicat pe sistemul electronic de achiziții publice. În 2023, societatea administrată de soția consilierului local a avut două contracte cu Primăria Movileni, ambele încheiate în luna mai pentru livrarea unor piese de schimb pentru mașinile instituției.
Conflict de interese pentru consilierul local proaspăt PNL
Articolul 228 din Codul Administrativ arată că Șcrab ar fi trebuit să se abțină de la votarea bugetului local pentru a nu fi acuzat de conflict de interese dacă firma soției încheia contractual cu autoritatea locală. Cum nu a făcut acest lucru, actualul consilier local este pasibil de conflict de interese.
„alesul local are obligaţia să se abţină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru: soţ, soţie sau rude ori afini până la gradul al II-lea inclusive. În exercitarea funcţiei, consilierul local sau consilierul judeţean aflat în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) are obligaţia să anunţe la începutul şedinţei consiliului local, respectiv a consiliului judeţean interesul personal pe care îl are la adoptarea hotărârii respective, anunț care se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei”, se arată în Codul Administrativ.
Totodată, aceeași lege incriminează relațiile comerciale dintre firmele aleșilor locali și instituțiile pe care le reprezintă. Este vorba de incompatibilitate, situație care atrage încetarea mandatului de consilier local.
„Consilierii locali (…) nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte. Prevederile se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local”, mai arată Codul Administrativ.
Ode de la fin pentru nașul primar
Pe rețelele sociale, Cătălin Șcrab îi închină ode primarului Hodoroabă.
„Nimeni din Movileni nu mai tine minte cand au mai fost aproape 300 de locuitori la o întâlnire privind viața și problemele comunei noastre. Și nu vorbim de vreo nuntă ori de hramul comunei. Dan Hodoroabă este omul care a reușit să coaguleze comunitatea noastră după ce mulți ne-au dezbinat. Comuna Movileni nu a avut după 1989 un lider autentic. Un om care să adune oamenii lângă el și să facă lucruri bune pentru comună. Aproape toți primarii au dezbinat pentru a conduce. Lucrurile au devenit altfel după 2020 și suntem cu toții bucuroși că atunci, la alegerile locale, am făcut, ales corect: pe Dan Hodoroabă”, susține Șcrab pe Facebook.
Consilier local, mecanic auto și muncitor necalificat, afaceri cu primăria
Firma administrată de Mihaela Claudia Șcrab a avut în 2022 o cifră de afaceri de nici 8.000 lei, un profit de 1.700 lei și datorii de aproape 7.000 lei. Societatea familiei consilierului local nu a avut nici un angajat înregistrat oficial. Cătălin Șcrab a fost angajat în trecut la un alt service auto, după care s-a angajat la societatea familiei pe un post de muncitor necalificat. Soția sa a fost și ea angajata aceluiași service auto, până la înființarea firmei proprii.
Finul primarului: „Nu știam că e conflict de interese”
Contactat de 7IAȘI, Cătălin Șcrab a spus că nu a știut că ar fi într-un conflict de interese.
„Nu știam că e conflict de interese. Am furnizat piese de schimb și manopera la mașinile primăriei. Nu știam că e conflict de interese, m-am consultat și cu juriști care mi-au spus că nu sunt probleme. Eu am ajutat foarte mult pe toată lumea. Oricum tot Hodoroabă iese primar”, a spus Cătălin Șcrab.
Pe de altă parte, nici primarul Dan Hodoroabă nu a vrut să ofere prea multe detalii.
„Chiar nu știu despre ce este vorba. Mă documentez și revin eu”, a transmis Dan Hodorabă, primarul comunei Movileni.
Vlad ROTARU