@ Andrei Cazacu este plătit cu 12.000 de lei pe lună pentru funcția de „administrator public” al Consiliului Județean, dar nimeni nu știe cu ce se ocupă acesta @ Consiliul Județean a refuzat să facă public un raport de activitate @ „Vă informăm faptul că depunerea raportului de activitate nu reprezintă o obligație legală sau procedurală”, este răspunsul Consiliului Județean la solicitarea 7IAȘI @ În țară, Consiliile Județene și chiar primăriile de comună publică pe site-urile instituțiilor rapoartele de activitate @ La Primăria Iași, administratorul public Petru Movilă și-a publicat raportul de activitate pe site @ Și Primăria Bârnova a făcut public raportul de activitate al administratorului public @ Este A,B,C-ul democrației: contribuabilii trebuie să știe cu ce se ocupă cei pe care îi plătesc @ Andrei Cazacu este omul care l-a însoțit pe Costel Alexe peste tot, în afaceri și în politică @ Cazacu a fost administrator și la firma din spatele Arcaland, celebrul domeniu al familiei Alexe de la Sculeni, dar și șef de cabinet parlamentar, secretar de stat la Mediu, șef la AFM etc @ În prezent, Cazacu este om bun la toate și la nimic și propagandist pe facebook pentru șefii PNL
Ștefan Andrei Cazacu, 37 ani, actualul administrator public al CJ Iași, a refuzat să-și facă public raportul de activitate de la începutul mandatului și până în prezent. Cazacu încasează lunar circa 12.000 lei (2.500 euro) pentru funcția pe care o ocupă în instituția județeană. Cu toate acestea, ieșenii nu știu cu ce se ocupă Cazacu, din moment ce acesta a susținut că nu este obligat să prezinte un raport al activității sale. Asta, în timp ce în alte zone din țară, administratorii unităților administrativ- teritoriale nu au avut nimic împotrivă în a-și prezenta rapoartele respective oamenilor din comunitate. Nu și Cazacu, care preferă să se ascundă în spatele postărilor de pe rețelele de socializare.
Postac liberal plătit de Consiliul Județean Iași
Pagina de Facebook a lui Ștefan Andrei Cazacu abundă de postări propagandistice ale PNL, dar și unele ce țin de Consiliul Județean unde Cazacu nu a avut vreo contribuție majoră. Cazacu preia postările lui Costel Alexe și le promovează pe pagina proprie. Nu lipsesc laudele la adresa lui Costel Alexe, Marius Dangă sau Sorin Afloarei, de la CJ, dar și a deputatului PNL Alexandru Muraru, dar și postări legate de activitatea Consiliului Județean, unde Cazacu este a cincea roată la căruță. Cazacu nu vrea să își justifice banii și se ascunde în spatele unei prevederi din codul administrativ.
„Funcția de administrator public este reglementată de OUG 57/2019, privind codul administrativ al României, cap II, art 244, fiind subordonată președintelui Consiliului Județean (…). În baza fișei postului și prin dispozițiile exprese, administratorului public i se pot delega, de către președintele CJ, atribuții de coordonare a unor compartimente ale aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes județean”, se arată într-un răspuns al CJ Iași.
Administratorul public al CJ Iași a ajuns omul bun la toate
Andrei Cazacu vorbește de delegații externe ajunse la CJ Iași, de vizita vreunui ministru, dar și de evenimente privind zilele unor spitale. În plus, Cazacu nu se sfiește să arate că se pricepe la mediu, la cultură, la infrastructură, aviație și multe altele. Acesta a făcut și propagandă PNL și primăriilor conduse de primarii partidului. Cazacu doar a menționat că a participat la diverse întâlniri, la pachet cu toată conducerea CJ Iași, fără a arăta cu subiect și predicat care este de fapt rolul său la autoritatea județeană. O simplă căutare pe internet arată zeci de rapoarte de activitate depuse de administratorii publici ai unor localități din țară, cei care nu au invocat vreo lege prin care să ascundă acest lucru, așa cum a făcut Andrei Cazacu.
Răspuns CJ Iași: „Raportul de activitate nu reprezintă o obligație”
7IAȘI a cerut lămuriri legate de raportul de activitate al lui Cazacu de la Consiliul Județean Iași, însă instituția a răspuns că acesta nu este obligat să depună vreun înscris prin care să-și justifice indemnizația.
„Conform articolului 246 regimul juridic al incompatibilităților și conflictelor de interes aplicabil administratorului public, acesta are obligația să întocmească declarații de avere și declarații de interese și să le depună în condițiile Legii nr. 176/2010. Administratorul public al județului Iași a respectat și respectă în totalitate reglementările legale impuse acestei funcții și nu numai. Vă informăm faptul că depunerea raportului de activitate nu reprezintă o obligație legală sau procedurală”, se mai arată în răspunsul celor de la CJ Iași.
Indemnizație de mii de euro pe lună pentru „ajutorul” lui Alexe
Conform declarației de avere, Andrei Cazacu a beneficiat în 2021 de o indemnizație de aproape 135 mii lei, adică (11.250 lei lunar/circa 2.300 euro). Cazacu și-a construit cariera politică cu sprijinul lui Costel Alexe. În perioada 2013-2014, Cazacu a fost consilier la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, după care a ajuns consultant la cabinetul parlamentar al actualului șef CJ Iași (februarie 2014- decembrie 2016). A rămas pe această funcție până în noiembrie 2020, ocupând în paralele și funcția de consilier al ministrului Mediului, același Costel Alexe. Ulterior, a ocupat pentru o perioadă și funcția de secretar de stat în același minister. A trecut și pe la șefia Administrației Fondului pentru Mediu până să ajungă administrator public la CJ Iași pe o perioadă de doar câteva săptămâni, el fiind îndepărtat la începutul lui 2021 de premierul de atunci Florin Cîțu, deși revocarea a fost „la cerere”.
Administrator la firmele familiei Alexe
Mai mult, Cazacu a fost și administrator la firmele controlate de Costel Alexe. Este vorba de Domeniul Arca SRL de la Sculeni, comuna Victoria. Andrei Cazacu a condus firma între ianuarie 2019 și mai 2020, firma fiind trecută apoi pe numele Ralucăi Alexe, fosta soție a șefului CJ Iași. Cazacu a mai trecut prin diverse consilii de administrație, la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare sau Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări. Practic, acesta și-a construit cariera politică pe funcții publice, după ce ani la rând a fost ajutorul șefului CJ Iași.
Vlad ROTARU